Rubriky
Zprávy

Město odstraňuje led z kopce V Dolině

Komunikace V Dolině v Prostředním Žlebu je stále pod ledem. Město intenzivně pracuje na jejím zprůjezdnění. Objízdná trasa po cyklostezce zatím trvá.

V každém zimním období je nesnadné udržet tento úsek sjízdný, bez jakýchkoli obtíží. Díky arktickým mrazům, které zasáhly Českou republiku, a stále přitékající vodě z pramenů se sjízdnost kopce V Dolině velmi obtížně udržuje. Byla vyslána strojní mechanizace, která 8. a 9.2.2012 zcela odstranila led až na čistý asfalt s následným posypem ze strany Technických služeb Děčín. Účinnost soli je do -8 až -10 °C, proto ve větších mrazech nebylo prakticky možné udržet vozovku sjízdnou.

Z důvodu přetrvávajících mrazů došlo k opětovné tvorbě takové vrstvy náledí, která nedovolovala bezpečnou sjízdnost této komunikace. Mechanizací dle operačního plánu již nešlo zaručit sjízdnost tohoto úseku. Následně byla přijata opatření. Po telefonické domluvě s Městskou policií byl ještě před půlnocí opatřen daný úsek ochrannou páskou a informován byl také Osadní výbor Dolní Žleb. Byla uzavřena komunikace V Dolině a byla zvolena objízdná trasa po cyklostezce. V sobotu v ranních hodinách město rozeslalo SMS Info a na stránky města umístilo informaci o uzavření dané oblasti a objízdné trase s největší opatrností po cyklostezce. Bylo osazeno dopravní značení. Pokud by uzavírka nebyla řešena objízdnou trasou, byli by občané Dolního Žlebu a části Čertovy Vody odříznuti a to vč. vozidel integrovaného záchranného systému. Vlivem klimatických podmínek je přívoz v Dolním Žlebu mimo provoz.

V pondělí 13.2. se začalo těžkou technikou i ručně odstraňovat led. Uzavírka by mohla skončit ve středu 15.2., samozřejmě pouze v případě, pokud nenastanou nějaké komplikace a bude se dařit udržovat komunikaci sjízdnou.

Problémy se zamrzáním na této komunikaci by mohly vyřešit opravy, na které město získalo dotaci v rámci povodňových škod. Práce začnou s největší pravděpodobností letos na jaře.

Zdroj: Magistrát města Děčín