Rubriky
Sport Zprávy

Děčínská fazóna pokračuje i v nadstavbě – tentokrát to odnesl Kolín!

BK Děčín vs BC Kolín – 77:63 (26:20, 40:34, 65:47)
Do utkání vstupovala obě družstva oslabena o benjamínky svých soupisek: na děčínské straně scházel Jan Jiříček, na straně hostů Filip Adamec s Robinem Matějkou.
Po úvodním rozskoku na hřišti jednoznačně vládli v prvních minutách svěřenci kouče Benáčka, které nejprve poslali Machač s Jelínkem do pětibodového vedení – 0:5, aby již na konci 3. minuty po rychlém protiútoku zakončeném Barnesem svítil na tabuli stav 2:9 a Děčané se museli z úvodní letargie probrat až oddechovým časem. Krátce po něm sice ještě pozlobil naši obranu Machač, ale následné tři trojky (jedna Aličova, dvě z rukou Pomikálka) v řadě společně s dvěma Sandersovými koši z nájezdů obraceli na přelomu 6. a 7. minuty stav na 17:15 ve prospěch Děčína. Zvýšené obrátky nám nakonec vynesli po deseti minutách šestibodové vedení – 26:20.

Stejně jako do úvodního kvartálu, tak i do druhé čtvrtky nastoupili hosté s chutí a dvěma koši snížili rozdíl na dva body, ale Válečníci opět rozjeli naplno svou ofenzivní mašinu, která donutila na konci 14. minuty po „Houšmanově“ koši s faulem na 32:24 hostujícího kormidelníka vybrat si time out. Našim hráčům se i po něm dařilo své vedení navyšovat – na přelomu 16. a 17. minuty po koši Sanderse a trojce Aliče do naprosto rozložené kolínské obrany byl děčínský náskok již dvouciferný – 39:28. V závěru první dvacetiminutovky bohužel borcům v bílých dresech trochu vyschnul střelecký prach, čehož hosté využili ke korigování svého manka. Do kabin se přesto odcházelo za příznivého stavu 40:34 pro Děčín.

Během první půle se na děčínské straně dařilo nejvíce dvojici Admir Alič (10 bodů) – Pavel Houška (9), na hostující straně byli s 9 body shodně nejproduktivnější David Machač s Chadem Barnesem.

Po návratu z kabin se potřetí v zápase trefil zpoza perimetru „Pomi“ a svým košem jako by udal tón celé této čtvrtky. Děčané v ní svého soupeře doslova mleli a byli dominantní na obou polovinách hřiště. Kolíňané však nesložili zbraně hned v úvodu tohoto kvartálu, jelikož na začátku 24. minuty po Markově koši s faulem byl pro hosty průběžný stav poměrně přijatelný – 48:43. Úsek mezi 24. a 30. minutou však Sanders a spol. ovládli jednoznačně 17:4! Ve 27. minutě doslova ukradl míč soupeři Pavel Houška a po sprintu přes celé hřiště zvyšoval na 56:43. Zadupat soupeře ještě více do země se rozhodla i nová děčínská akvizice Dwight Burke – ten se nejprve ve 29. minutě prezentoval první trojkou v dresu Válečníků, aby sám tuto čtvrtinu uzavíral razantní smečí na 65:47.

Jedenáct stovek přítomných diváků tleskalo pokoření dvacetibodové hranice po koši Pavla Houšky z pole – 67:47 hned zkraje závěrečné desetiminutovky a podle dění na kurtu nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo v ČEZ Sportcentru schylovat k dramatu. Svěřenci Pavla Budínského si dvacetibodové vedení v pohodě udržovali, což dokresluje i průběžný stav z poloviny 36. minuty – 71:51. Následně si sice děčínská defenziva vybrala slabší chvilku a koše Machače, Jelínka a Marka korigovali na 71:57, ale po důraznější domluvě během oddechového času k dalšímu zdramatizování naštěstí nedošlo. Diváky v poslední minutě zápasu za jejich opět skvělou podporu „odměnil“ krásnou smečí Tomáš Pomikálek a chvíli nato se Válečníci ze Severu mohli se svými příznivci radovat ze šestého vítězství v řadě, které má tentokráte hodnotu 77:63!

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Alič, J. Houška, P. Houška
Kolín – Ames, Barnes, Field, Machač, Jelínek

Statistické údaje:
Střelci: P. Houška 19 (+ 8 doskoků; užitečnost 27), Pomikálek 17 (+ 9 doskoků a 4 získané fauly; trojky 5/3), Alič 15 (trojky 5/3), Burke 8, Sanders 8 (+ 4 asistence i získané fauly), J. Houška 4 (+ 5 doskoků), Boyer 2 (+ 4 asistence), Landa a Stria po 2 – Machač 18 (+ 5 získaných faulů), Marko 11 (střelba 2 b. 4/4, ale trojky 6/0!), Ames 10 (+ 4 asistence i zisky; střelba 2 b. 6/5), Barnes 10 (+ 10 doskoků -> double-double; 5 asistencí a 4 získané fauly), Jelínek 6, Benáček 4, Němeček a Field po 2; střelba 2 b.: 47/22 – 43/25; střelba 3 b.: 18/7 – 17/1; TH: 15/12 – 13/10; doskoky: 35:25 (útočné 6:2); chyby: 14:19; ztráty: 13:13; validita: 92:61; počet diváků: 1100; nejlepší hráč utkání: Tomáš Pomikálek (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér Děčína): „Děkuji za gratulaci. Jsem moc rád, že jsme vyhráli. Pro nás je to dobrý vstup do nadstavbové skupiny. Jak už zmínil pan Benáček, tak se nám teď daří, ale každý zápas je pro nás těžší a těžší, protože soupeři chtějí tu naši sérii zlomit. Čekali jsme, že Kolín bude chtít zlobit, což se ukázalo na začátku, když jsme prohrávali 2:9, ale potěšilo mě, že jsme se z toho rychle oklepali. Ukázali jsme, že nebudeme mentálně slabí a že to chceme zvrátit. Řekl bych, že o vývoji rozhodla střední pasáž – druhá a třetí čtvrtina, kde jsme si vybudovali náskok. Samozřejmě mě mrzí ten závěr, ale to si probereme s hráči – chtěl jsem dát prostor všem, protože si to zaslouží za tréninkový přístup, ale ne úplně se to daří, jak bych si to představoval. Ale nejdůležitější je výhra. Další dobrý zápas s vítězným koncem před výbornou kulisou. To je ta nejlepší odměna pro naše skvělé fanoušky.

Predrag Benáček (trenér Kolína): „Gratuluji Děčínu, vyhráli zaslouženě, bojovali a hráli dobře. Potvrdili formu, kterou mají v posledních týdnech. Co se nás týče, tak my jsme podali nekoncentrovaný a hodně nervózní výkon. Kromě prvních pěti, šesti minut. Bylo to podobné jako ve Svitavách. Ta nervozita je velká a uvidíme, jak to bude příště. Ještě jednou gratuluji Pavlovi.“

Ladislav Faltin

Zdroj: www.bkdecin.cz

Foto: Roman Valenta