Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Dítko školou netknuté
DĚČÍN – Ačkoliv je školou povinná, ve škole ji viděli naposledy v červnu roku 2011. Žákyně druhého stupně základní školy se ve škole neobjevila už více než tři měsíce a jelikož zákon ukládá rodičům povinnost dohlížet a pečovat o své potomky, čelí její matka v tuto chvíli policejnímu prošetřování. Pokud se ukáže, že matka si neplnila svou zákonem danou povinnost, může si ústy mužů zákona vyslechnout obvinění z přečinu ohrožování mravní výchovy dítěte, které ji může připravit až o dva roky svobody.

Vybílený sklep
DĚČÍN – Vypadá to na jeden až dva dny před odchodem starého roku a příchodu nového, co sklepní prostory činžovního domu na Starém městě v Děčíně navštívil nevítaný host. S sebou si odnesl nejen uskladněná jízdní kola, ale i elektromateriál s pracovním nářadím v řádech tisíců korun. Pokud se místním strážcům zákona podaří odhalit nezvaného lupiče, bude se zpovídat z přečinu krádeže, za nějž lze uložit kromě jiného i zákaz činnosti.

Buďte opatrní!
JÍLOVÉ – V Jílovém scházejí od osmého ledna letošního roku kanálové rošty! Až budete procházet Novou ulicí, dávejte pozor, kam šplapete. Ta totiž zažila během dvou dnů úbytek několika železných poklopů, které byly v majetku tamního města. Zástupci obce vyčíslili škodu na třináct tisíc korun. Kam zmizela víka od kanálů a kdo za tím stojí, je v tuto chvíli předmětem dalšího policejního vyšetřování, na jehož konci může být i trestný čin krádeže.

Příkladná péče o nehty
Salón na modeláž nehtů v okolí Velkého Šenova navštívil v pátek krátce po půlnoci čtyřiadvacetiletý mladík. Za nehty mu ale zůstala pouze bižuterie, která byla umístěna v regálech. Včetně rozbité výlohy po něm zůstala škoda ve výši kolem jedenácti tisíc korun. Ze šperků se ale dlouho neradoval, protože krátce na to jej v blízkosti místa činu zadrželi policisté z místního obvodního oddělení. Nemohlo to dopadnout jinak, než sdělením podezření z krádeže vloupáním ve zkráceném přípravném řízení. S tímto přečinem je nerozlučně spjata hrozba až dvouletého vězení.

V kanceláři brali, co neměli
Kovovou pokladnu s finanční hotovostí, dárkovými kupony na mytí vozidel a čerpacími kartami odcizil kdosi minulý týden v kanceláři jedné děčínské firmy z volně přístupné skříně. Zanechali tak škodu ve výši zhruba sedm tisíc korun. Netrvalo dlouho a policistům z obvodního oddělení se podařilo přijít případu na kloub. V pátek si pozvali na služebnu dva muže ve věku padesát a devětatřicet let, kterým zde ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže ve spolupachatelství. A to ne jen tak obyčejné, neboť oba výtečníci se skutku dopustili v recidivě. Díky tomu jim svorně hrozí až tříletý pobyt v místech, která již dobře znají.

Pořídíl a neplatil
Další úvěrový podvod dořešili v těchto dnech děčínští kriminalisté. Hlavní roli v něm hraje devětapadesátiletý muž, který si v minulém roce vzal úvěr na sedací soupravu a později ještě na notebook. Zaplatil však pouze přímou platbu ve výši dva tisíce v případě nábytku a zbylých osmnáct tisíc, které se zavázal postupně za oba předměty uhradit, už nikdo z věřitelů neviděl. V místě svého bydliště se nezdržoval a na upomínky nereagoval. Reagoval až na usnesení zahájení trestního stíhání pro úvěrový podvod, které si převzal v pátek. Obviněnému filutovi hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Napadal policisty
Nelehkou práci měli policisté v pátek večer v Krásné lípě. Zavolal je jeden místní obyvatel z obavy, že bude napaden. Měl k tomu pádný důvod, protože právě tím mu vyhrožoval dvaatřicetiletý muž. Když strážci zákona dorazili, jeho agresivita eskalovala tím, že dva z nich napadl. Při tom jim způsobil zranění v obličejové části. Museli jej tedy zpacifikovat. Po nezbytném ošetření byl zadržen a umístěn do cely. Případ si pak převzali rumburští kriminalisté, kteří útočníka druhý den obvinili z násilí proti úřední osobě. Za to mu soudce může udělit trest až čtyřletým pobytem za mřížemi.

Napadení ve Varnsdorfu
Krátce po silvestrovské noci mělo ve Varnsdorfu dojít k napadení dvou mužů, a pravděpodobně i jejich manželky a partnerky skupinkou údajně pěti lidí. Jeden z napadených byl po ambulantním ošetření propuštěn do domácího léčení, Jeden musel být pro svá zranění hospitalizován v nemocnici. Policisté v současné době kauzu prověřují jako trestný čin výtržnictví a ublížení na zdraví. Součástí tohoto prověřování je i skutečnost, zda se jednalo o rasově motivované jednání. Kvalifikace skutku se může v průběhu šetření změnit. Policie ale odmítá tvrzení médií, že s rasovým motivem nepočítá. Pracuje s ním jako s možnou eventualitou.

Série krádeží objasněna
Trestní stíhání pro krádež vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci zahájili včerejšího dne rumburští kriminalisté proti dvacetiletému mladíkovi. Ten se měl v uplynulém období dopustit série krádeží. Z několika automobilů po rozbití okénka odcizil navigace, na soukromých pozemcích odmontoval starožitné umyvadlo i s kohoutkem a zmocnil se měděných svodů včetně kolen. Též odcizil kameru na chodbě panelového domu a z budovy hasičské zbrojnice se též pokusil sundat průmyslovou kameru. To se mu ale nepovedlo. Škoda jde do desítek tisíc korun. Teď mu za jeho kousky hrozí až dvouleté vězení.

Už se zodpovídají před zákonem
Děčínští kriminalisté v těchto dnech dopadli a z krádeže obvinili dva muže a jednu ženu ve věku třiadvacet až dvaatřicet let. Ti se v minulém roce v obchodě s textilem podíleli na krádeži čtvero dětských riflí. Jeden z trojice, pětadvacetiletý mladík má mít ještě sólově na svědomí odcizení dvou peněženek v místních restauracích a psích tyčinek v drogerii. Všechny je policisté nakonec dopadli. A vzhledem k tomu, že u všech zúčastněných jde o recidivu, hrozí jim až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Příspěvek pobírala nelegálně
Příspěvek na bydlení i po ukončení nájemního vztahu k bytu měla pobírat osmadvacetiletá žena z Děčína. Jednoduše tuto skutečnost v zákonné lhůtě neoznámila. Neoprávněně se tak obohatila o necelých devět tisíc korun. Kriminalisté ji zase obohatili o cennou zkušenost, že takové jednání mívá nepříjemnou dohru. V tomto případě zahájení trestního stíhání pro podvod, za který trestní zákoník nabízí až dvouleté vězení

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín