Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Spal i bral
Ne tak dávno byl souzen pro majetkovou trestnou činnost a latinu sekat zřejmě stejně nezačal. Řeč je o třiadvacetiletém mladíkovi z okolí Děčína, který se měl během prosince a ledna vloupat do zahradních chatek v Jílovém a Bynově. Do jedné z nich vnikl dvakrát. Nejprve zde jen přespal a podruhé už sebral drobnosti z mosazi. Okno rozbil také dvakrát, neboť mezi jeho návštěvami jej majitel stačil zasklít. V druhém případě se zmocnil benzínové elektrocentrály, kanystru s benzínem a prodlužovacího kabelu. Škodu natropil za necelých pět tisíc korun. Včera si od policistů z obvodního oddělení, kteří ho dopadli, vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže vloupáním. Tentokráte mu hrozí až tříleté vězení.

Ničil
Dlažební kostka proletěla na konci roku skleněnou výplní jednoho děčínského baru. Před tím ji v ruce držel pětadvacetiletý mladík, který měl zřejmě na podnik pifku. To mu ale nestačilo, tak ještě poničil samouzavírací mechanismus u vstupních dveří. Majiteli svým kouskem způsobil škodu za zhruba pět tisíc korun. Včera snad na obvodním oddělení policie pochopil, že takto se problémy neřeší. Na krku má podezření z přečinu poškození cizí věci a hrozbu až ročního pobytu v nápravném zařízení.

Vnikl
Sklad jisté firmy ve Vansdorfu měl nedávno nevítanou návštěvu. Kdosi se přes rozbití vrat dostal dovnitř a odcizil elektrické kabely, kondenzátory, šrouby a další elektrosoučástky v hodnotě kolem osmi tisíc korun. V těchto dnech se místním policistům podařilo případ dotáhnout do konce, když dopadli šestadvacetiletého mladíka, který by měl mít Aničku na svědomí. Ve zkráceném přípravném řízení jej včera vyřešili pro přečin krádeže vloupáním.

Podváděl
Podvodníkovi naletěl devětatřicetiletý muž z Rumburku. Přes internetový bazar chtěl zakoupit objektiv v hodnotě přes šest tisíc korun. Udělal ale velikou chybu, když předem odeslal peníze na účet inzerujícího. Ten mu stejnou mincí neoplatil, a neposlal mu zhola nic. Případ řeší místní policisté jako podvod.

Za hříchy loňska zaplatili letos
Přes deset litrů benzínu si koncem roku na čerpací stanici v Rumburku do kanystru natočil devatenáctiletý mladík. Pak hup do auta a byl pryč, aniž by zaplatil. Nedávno odsouzený výtečník si asi nedělal hlavu z toho, že díky recidivě mu v případě dopadení bude hrozit až tříleté vězení, když pro pár litrů pohonné látky podstoupil takové riziko. Policisté z místního obvodního oddělení se pustili do práce a včera svou snahu korunovali úspěchem v podobě sdělení podezření z krádeže. Případ řeší ve zkráceném přípravném řízení.

Kácel a pálil
Dohru v podobě sdělení podezření z krádeže měla pro devětapadesátiletého muže z okolí Benešova nad Ploučnicí jeho nekalá lesní akce z loňského roku. V obci Starý Šachov byl totiž přistižen při krádeži dřeva. Jak se později ukázalo, v průběhu času měl na tomto místě pokácet asi sedm jasanů a olší. Většina materiálu skončila v kamnech. Znalecký posudek, který předcházel verdiktu, hovoří o škodě přes dvacet tisíc korun.

A ještě jednou dřevol
I ve Varnsdorfu se v loňském roce kradlo dříví. Postarali se o něj dva mladíci. Dvacetiletý místní a o rok mladší z nedaleka. A stejně, jako v předchozím případě, je kdosi přistihl. Skončili na obvodním oddělení a z úst policistů si vyslechli podezření z krádeže. Teď se musí popasovat s hrozbou až dvouletého odnětí svobody.

Ze sklepa zmizela kola
Do sklepních prostor jednoho varnsdorfského panelového domu se koncem prosince vloupal neznámý pachatel. Zde vysadil dveře u vou kójí a odcizil horská kola v celkové hodnotě kolem čtrnácti tisíc korun. Místní strážci zákona v průběhu následujících dní vnesli do případu trochu světla a vypátrali osmnáctiletou mladici, ktará by měla mít sklepní rejdy na svědomí. Včera si vyslechla podezření z krádeže vloupáním, což by jí mohlo vynést až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Automobil na pokojinenechal (dodatek)
Krádež vozidla na Masarykově náměstí v Děčíně popsaná ve včerejším zpravodajství, měla včera ještě jedno pozitvní zakončení. Policistům se podařilo odcizený automobil nalézt a vrátit majiteli.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín