Rubriky
Kultura Zprávy

Neziskovky mají v Děčíně konečně výlep zdarma!

Pořadatelé kulturních, sportovních a dobročinných neziskových akcí se v Děčíně po letech konečně dočkali bezplatného výlepu plakátů. Nejedná se sice o klasické papírové plakáty, ale o službu internetového výlepu na webové adrese www.vylep.info, která by mohla alespoň částečně vyřešit jeden z letitých problémů našeho města. Více k tomuto projektu dodává jeho autor Martin Zíka.

„Jako pořadatel malých kulturních akcí jsem se několik let snažil vedení našeho města nastínit problém s drahým výlepem plakátů, který vznikl již před mnoha lety, kdy město Děčín prodalo téměř veškeré výlepové plochy soukromé firmě. Bohužel, nikdy jsem se nesetkal s reálným zájmem situaci řešit. Faktem je, že oficiální výlep malého plakátu ve formátu A3 na 14 dní jenom po Děčíně vyjde na bezmála dva tisíce korun. Když chcete udělat kampaň účinnější, třeba s pomocí většího plakátu vylepeného i v okolních obcích, tisíce jen létají. To si většinou pořadatelé malých akcí nemohou dovolit, což má určité negativní dopady. Jednak je tu problém se znečišťováním města černým výlepem, ale co je horší, mnozí lidé raději nic nepořádají, když si spočítají, na kolik je vyjde už jenom propagace, natož ostatní náklady. To samozřejmě ochuzuje kulturní život ve městě.

Dlouho jsem bádal, jak by se situace dala zlepšit. Hovořil jsem s úředníky, komunálními politiky, snažil jsem se jednat i s firmou, která výlep zajišťuje. Výsledek se bohužel nedostavil. Takže jsem si řekl, že když nemůže hora k Mohamedovi, musí sebou pohnout Mohamed. Myšlenka internetového výlepu plakátů vznikla již před rokem, ale chvíli trvalo, než dozrála do konkrétní podoby, kterou dnes mohou vidět všichni, kdo mají přístup k internetu na www.vylep.info. Najdete zde výlepovou plochu, podobnou té, jakou potkáváte v ulicích. Po kliknutí na každý plakát se vám otevře jeho zvětšenina, kterou si můžete prohlédnout a přečíst. Návštěvník díky tomu získá informace o akcích v pohodlí domova, v práci nebo například v internetové kavárně, a to dvacet čtyři hodin denně. Internetový výlep oproti tomu klasickému navíc poskytuje řadu užitečných funkcí, které papír nemá a mít nemůže. Ale to hlavní, pořadatelům malých kulturních, dobročinných a jiných neziskových akcí je zde umožněn výlep zdarma. Doufám v solidaritu veřejnosti, že pokud se projekt bude líbit, najde se též dost platících inzerentů, kteří pomohou tuto službu udržet a dále rozvíjet. „

-vylep.info-