Rubriky
Sport Zprávy

Houšman: Z postele králem polabského derby!

BK Děčín vs BC Kolín – 83:75 (25:18 50:39 62:66)
Jak už z nadpisu vyplývá, děčínský celek musel před utkáním řešit nepříjemné trable se sestavou – k dlouhodobě absentujícímu Mírovi Soukupovi se přidal Jakub Houška (chřipka) a ulehl také Pavel Houška, který však nakonec do utkání zasáhl a po zápase s úsměvem dodal, že v jeho případně to byla pouze „rýmička.“ Zato hosté přijeli pouze bez mladého Robina Matějky (ten byl nedávno dopsán na soupisku) s odhodláním porazit i podruhé v letošní sezoně Děčín.

Naši hráči však kromě odvety za první zápas chtěli odčinit i nedávné domácí selhání s Levicemi a zápas začali vskutku pompézně – ve 3. minutě zvyšoval Sanders dlouhou „dvojkou“ na 6:0 a v polovině 5. minuty po Aličově koši s faulem svítilo na tabuli skóre 12:5. Během tří minut však hosté pracně vybudovaný náskok téměř vymazali a Zuzák snižoval v polovině 8. minuty na 17:15. Závěr úvodního kvartálu však měli naši hráči pevně v rukou a jejich převahu jen podtrhl koš Pavla Houšky po útočném doskoku dvě sekundy před sirénou, který navýšil naše vedení na 25:18.

Druhou čtvrtinu sice odstartovaly dva slepené koše hostí, ale to borce v bílých dresech naštěstí nerozhodilo – na přelomu 14. a 15. minuty se zpoza perimetru nejprve trefil Pomikálek – 33:26 a když o pár sekund nato trefil „dvojku“ Ell Sanders, vybral si za stavu 35:26 hostující lodivod oddechový čas. Jeho svěřenci však nadále hořeli hlavně v defenzivě a děčínský náskok se tak brzy přehoupnul přes dvouciferné vedení, které v 18. minutě po rychlém protiútoku zvýšil král sobotního večera Houšman na 44:30. Závěr první půle patřil pouze dvěma borcům – právě Pavlu Houškovi na jedné straně a Jiřímu Jelínkovi na druhé straně barikády: prvně jmenovaný nastřílel 6 bodů, načež jeho podkošový kolega v kolínském dresu ho ještě o tři body trumfnul a snížil tak na poločasový rozdíl jedenácti bodů – 50:39.

Predrag Benáček držel své svěřence v šatně výrazněji déle než Pavel Budínský své „ovečky“ a to jako by zkraje druhé dvacetiminutovky mělo na Amese a spol. blahodárný účinek – po až neuvěřitelné šňůře 0:14! se hosté ve 24. minutě dostali do vedení – 50:53. První bodový příspěvek našeho týmu zaznamenal ve 25. minutě Stria. Děčanům se dokonce podařilo strhnout vedení na svou stranu, ale do kolen je opět dostaly trojky Jelínka a Amese v rozmezí 27. a 28. minuty, které otáčely stav na 59:63. Po třetí čtvrtině, kterou zakončil trojkou Stria, platil stav 62:66 z pohledu děčínského celku.

A vyrovnaný basketbal mohli diváci v ČEZ Sportcentru vidět i zkraje závěrečné čtvrtky – hostující celek jako by ale poznamenala technická chyba Fielda za protesty u rozhodčích ze 33. minuty, kterou dvěma šestkami potrestal Sanders a snížil na 68:71. Svými body odstartoval děčínský tlak, který vyvrcholil Aličovou trojkou v polovině 36. minuty – tou bosenský křídelník otočil na 73:71 a kolínský kormidelník si opět vzal svou pověstnou židli, usedl doprostřed střídačky a během time-outu vyčinil svým hráčům primárně za špatnou obrannou činnost. Zřejmě rozhodující úder zasadili děčínští hráči soupeři mezi polovinou 38. a 39. minutou: nejprve se košem s faulem prosadil Pomikálek – 78:72 – následně naši hráči ubránili kolínský útok – a v dalším ofenzivním nájezdu nejprve získal Alič důležitý útočný doskok a sám vzápětí proměnil dvě šestky po faulu na svou osobu – 80:72. V tuto chvíli už bylo téměř jisté, že vítězství nepustíme – závěr zápasu navíc dohrávali se čtyřmi fauly na kontě hned čtyři borci v bílém – Sanders, P. Houška, Alič a Pomikálek, ale i přes tento handicap nakonec všichni dohráli až do posledních vteřin. Utkání naprosto stylově zakončil nejlepší plejer posledních minut, Admir Alič, když blokem zastavil průnik Romana Marka a záhy se již mohl společně se svými spoluhráči i bouřlivě fandícími diváky radovat z veledůležitého vítězství 83:75!

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Pomikálek, Stria, Alič, Williams
Kolín – Ames, Field, Barnes, Machač, Jelínek 

Statistické údaje:
Střelci: P. Houška 27 (+ 8 doskoků), Stria 15 (+ 5 asistencí a 4 získané fauly), Alič 15, Sanders 10, Pomikálek 8, Williams 5 (+ 6 doskoků), Landa 3 (+ 3 bloky) – Jelínek 22 (+ 8 doskoků a 6 získaných faulů; střelba 3 b. 4/4!; střelba 2 b. 5/4, ale TH 8/2), Ames 14 (+ 7 doskoků, 5 asistencí, 5 získaných míčů a 7 získaných faulů! -> validita 21), Field 14, Machač 7 (+ 6 doskoků) Marko 7, Zuzák 5, Barnes 4 (+ 7 doskoků), Hubálek 2; střelba 2 b.: 53/29 – 45/18; střelba 3 b.:22/5 – 17/8; TH: 16/10 – 27/15; doskoky: 33:37 (útočné 9:10); chyby: 23:18; počet diváků:950; nejlepší hráč utkání: Pavel Houška (Děčín). 

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (trenér Děčína): „Děkuji za gratulaci. My jsme před utkáním řešili zdravotní problémy Pavla i Jakuba Houšky. Jakub zůstal ležet s teplotou, Pavel nakonec dorazil, a jak se ukázalo, tak to bylo pro nás dost důležité. První poločas se vyvíjel podle našich představ, v útoku jsme hráli velmi dobře – dali jsme 50 bodů. Ve druhém poločase jsme však ukázali naši mentální labilitu, kdy jsme čtyři minuty nedali koš a Kolín se dostal na nás a potom i přes nás. Některé střely byly těžké, ale hlavně my jsme nedali v začátku pár jasných pozic. Příznivé bylo, že jsme se nakonec zvedli a dokázali zápas dovést do vítězného konce. Určitě bych chtěl poděkovat divákům, kteří fandili opravdu skvěle a v těch důležitých momentech náš tým hodně podpořili.“ 

Predrag Benáček (trenér Kolína): „Gratuluji Děčínu k vítězství. Příčinou naší porážky byla naše špatná obrana v prvním poločase. Dále to byly naše trestné hody – měli jsme hodně špatnou úspěšnost – 56%. Dalším důvodem byla zbytečná technická chyba Fielda a samozřejmě také dobrá hra Děčína. Ještě jednou tedy gratuluji.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta