Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Spravedlnosti neutekl
Policistům z obvodního oddělení se podařilo dopadnout jednatřicetiletého muže, který v uplynulém čtvrtletí tropil po Děčíně velkou neplechu. Během této doby vnikl do třech zaparkovaných automobilů, odkud odcizil dvě autorádia, mp3 přehrávač, zavírací nůž, sadu handsfree a ještě nějakou tu drobnost. Tuto nekalou činnost doplnil ještě krádežemi tří průmyslových kamer z objektů zdejších firem. Škoda, která po něm zůstala, jde do desítek tisíc korun. Jako odměnu za svou píli obdržel z úst strážců zákona ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže a krádeže vloupáním. A vzhledem k tomu, že nedávno ukončil výkon trestu za obdobný skutek, hrozí mu tentokráte až tříleté vězení.

Předvánoční „nákup“ 1
Pro čokoládu se do varnsdorfského marketu vypravil třiadvacetiletý mladík. Tam se mu zalíbilo balení Merci, tak si vzal hned sedm kousků v hodnotě necelé pětistovky. S těmi byl pak zadržen pracovníkem ostrahy za pokladnami, neboť důležitou fázi placení z nákupu vynechal. Asi ho příliš netrápila skutečnost, že se dopouští recidivy a riskuje až tříletý pobyt ve věznici. Skončil na obvodním oddělení, kde mu policisté sdělili podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení.

Předvánoční „nákup“ 2
Podobný případ, jako výše uvedený se včera odehrál také v sousedním Rumburku. Šestadvacetiletý mladý muž si zde do obchodního domu zašel pro čtyři šišky salámu za šest set korun. Když procházel pokladnami, měl již uzeninu uschovanou v tašce. Závěr příběhu končí rovněž na obvodní oddělení sdělením podezření z krádeže. Shoda je i v recidivě a s tím spojené hrozbě až tříletého odnětí svobody.

A opět jedno maření
Pětadvacetiletá žena ze Šluknovska podcenila riziko spojené s řízením motorových vozidel a navzdory zákazu se vydala na cestu. V Rumburku ji ke kontrole zastavili policisté a jízda skončila. Muži zákona jí to pak za maření výkonu úředního rozhodnutí spočítali ve zkráceném přípravném řízení. Teď nad ní visí hrozba až tříletého pobytu v nápravném zařízení..

Zamilovaný malíř
HŘENSKO – Stříbrnou barvou vyslovil svou niterní myšlenku na zastávku v obci Kámen. „MILUJU TĚ AJO“ zdobí od prvního listopadového týdne zadní stranu autobusové zastávky, což se nelíbí jejímu majiteli a jenž hlásí škodu poškozením tři tisíce korun. Místní strážci zákona šetří novodobého umělce pro podezření z přečinu poškození cizí věci.

Ověnčen pomluvami
RUMBURK – V letošním posledním čtvrtletí zazněla prostřednictvím veřejných sdělovacích prostředků na jeho adresu několik hanlivých a nepravdivých tvrzení. Jelikož se s tím nehodlá jen tak smířit, podal na otevřeného řečníka trestní oznámení. To je teď v rukou rumburských kriminalistů, kteří celou věc sledují z úhlu možné pomluvy, za kterou trestní zákoník nabízí trest odnětím svobody až na jeden rok.

Vyhrožoval zabitím
VELKÝ ŠENOV – Dvojice mužů ze Šluknovského výběžku si ve čtvrtek patnáctého prosince 2011 krátce po sedmé hodině večerní vyslechla ústy rozohněného souseda několik výhrůžek, které v nich vzbudily obavu o jejich životy. Útočník měl svá slova údajně doprovázet i namířenou zbraní, proto se do prošetření celé události vložila místní policie. Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti. Tak praví trestní zákoník.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín