Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Ve Varnsdorfu byla napadena skupina policistů … 
VARNSDORF – Dnes v noci 3. prosince 2011 po půl třetí ráno došlo ve Varsndorfu, v jednom z  místních barů, k napadení sedmi policistů, kteří zde pobývali v době svého volna. Přítomní policisté byli napadeni skupinou mužů, převážně cizinců, jejichž přesný počet je v tuto chvíli již společně s dalšími informacemi předmětem policejního vyšetřování.  Čtyři z nich jsou umístěni v cele předběžného zadržení, kam byli umístěni se souhlasem státního zástupce.  Po ostatních se pátrá.
 
Jedna z verzí, se kterou policie nyní pracuje, ukazuje, že motivem útoku by mohla být osobní msta jednoho z příchozích návštěvníků baru. Ten měl po vstupu do tamního lokálu poukázat na jednoho z přítomných mužů a současně v něm poznat policistu, který měl proti němu  v minulosti zakročovat v rámci plnění svých pracovních povinností, kdy jej měl zdržet při páchání trestného činu. V zápětí nato došlo k fyzickému napadení přítomných zákazníků. Ataky útočníků byly vedeny převážně do horní poloviny těla osob, především pak do oblasti hlavy a to údery a kopy. Zbraně nebyly zjištěny, ani zajištěny.
 
Zranění policistů si vyžádala lékařské ošetření. Jejich zranění nejsou život ohrožující. Dobu a rozsah léčení není dosud známa a vzhledem k okolnostem případu je zveřejňovat v této chvíli s ohledem na probíhající vyšetřování nebudeme.
 
Všem zadrženým útočníkům hrozí v nejbližších dnech obvinění z trestných činů výtržnictví, ublížení na zdraví a násilí proti úřední osobě, za což trestní zákoník umožňuje uložení trestů odnětím svobody v řádech až několika let ve vězení.

Odnášel si kamery 
RUMBURK –Koncem září letošního roku se pustil do sběru průmyslových kamer, jenž byly nainstalovány na objektech coby ochrana před krádežemi. Střežily prostory v Jiříkově a Rumburku.  Neubránily se a skončili v rukou pachatele trestného činu krádeže, který jich svou  podnikavostí získal celých osm. Vhodně zvoleným přístupem rumburských policistů byl odhalen nejen devětadvacetiletý muž z Rumburska, ale i objasněn případ. Nicméně kamery se bohužel již do rukou jejich původních majitelů nevrátily. A škoda necelých čtyřicet tisíc korun visí ve vzduchu. Kdo ji uhradí ?
 
Za pochybení škraloup? 
DĚČÍN  –  Pozemek na Starém městě přišel o několik vzrostlých stromů. Ty zmizely rukou muže, jenž je bez patřičného povolení pokácel v průběhu letošního měsíce září. Poškozené město Děčín vyčíslilo škodu na sto čtyřicet jedna tisíc korun a samozvaný dřevorubec je v tuto chvíli podroben drobnohledu místních policistů. Jestliže se prokáže pochybení a úmysl, bude navíc čelit i možnému obvinění z trestného činu poškození cizí věci a náhradě způsobené škody.
 
Odepřená pieta 
RUMBURK – V průběhu noci posledního listopadového dne letošní zimy zavítal nezvaný návštěvník do kaple rodinné hrobky, odkud si bez požehnání pozůstalých odnesl cenný poklop, jehož hodnota hraniční s jedním stem tisíců korun. Kdo ví, zda-li si byl této hodnoty vědom i ten, kdo si jej rozhodl odnést s sebou. Případ, jenž poukazuje na spáchání trestného činu krádeže a hanobení lidských statků, může mít až pětiletou dohru ve státní věznici. V tuto chvíli je již po odcizeném voze vyhlášeno pátrání. Majitel přišel vůz v hodnotě sto třiceti tisíc korun a policisté z místního obvodního oddělení vyšetřují okolnosti zmizení odstaveného pomocníka.
 
Už tam nestojí 
DĚČÍN – Během noci ze středy na čtvrtek prvního prosince 2011 si kdosi zřejmě z parkoviště boletického sídliště bez ohlášení „vypůjčil“ zaparkovanou Škodu Octávii. Zaskočený majitel vytočil linku 158 a na místo přivolaná hlídka učinila veškerá opatření, která by mohla vést k jejímu nalezení. V tuto chvíli je již po odcizeném voze vyhlášeno pátrání. Majitel přišel vůz v hodnotě sto třiceti tisíc korun a policisté z místního obvodního oddělení vyšetřují okolnosti zmizení odstaveného pomocníka.

Telefon na cizí účet
Jak slepý k houslím přišel ke smlouvě s telefonní společností mladý muž z Děčína. Neznámý filuta ji totiž na jeho osobní údaje uzavřel v uplynulém období. Způsobil tak škodu za téměř deset tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení. Budou-li úspěšní, může se zodpovídat z trestných činů podvodu a poškození cizích práv. Za to hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Navrátila neznal, poznal zákon
Varnsdorfští policisté objasnili případ odcizeného vozidla, ke kterému došlo nedávno na Mělnicku. Sedmadvacetiletý muž z Varnsdorfu si zde od jeho majitele půjčil klíčky a s automobilem odjel, aniž by se jej obtěžoval vrátit. Důvěřivci zbyla jen škoda za zhruba patnáct tisíc korun. Včera si vykutálený nenechavec ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z přečinu krádeže. Soudce ho za ni může odměnit až dvouletým pobytem v nápravném zařízení.

Zmizely kamery
Policisté z obvodního oddělení v Děčíně řeší případ, kdy neznámý lapka z budovy jedné zdejší firmy odmontoval dvě průmyslové kamery v hodnotě předběžně kolem čtyřiceti tisíc korun. Tím riskuje za přečin krádeže až dvouletý pobyt ve vězení v případě, že bude dopaden.

Policisté nalezli podezřelé papírky
Včera v pozdních večerních hodinách objevili policisté z pražské pořádkové jednotky u kontrolovaného osmatřicetiletého muže osm složených papírků s obsahem bílého prášku vypadající jako takzvaná psaníčka. Materiál byl zaslán k odborné expertíze na specializované pracoviště. Pokud by se potvrdilo, že jde o zmiňovanou drogu a navíc v množství větším než malém, mohl by z toho být trestný čin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

Řádil se sekerou v ruce 
BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ – Se sekerou v ruce zaútočil v polovině letošního července na zaparkovaný odstavený vůz ve Starém Šachově. Šestatřicetiletému muži padlo za oběť nejen přední osvětlení vozu, ale i jeho zrcátko a zadní lampa. Jeho majitel navíc od rozlíceného muže zinkasoval několik úderů do oblasti hlavy, díky čemuž v tuto chvíli již čelí sdělení podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví a poškození cizí věci. Kromě toho bude vyzván k uhrazení šedesátitisícové škody, kterou svým jednáním způsobil. Muži za překročení zákona hrozí až dvouletý trest odnětím svobody.
 
Přišel o telefon za sedmnáct tisíc korun 
DĚČÍN – Během pátečního podvečera osmnáctého listopadu letošního roku byl při vstupu do děčínské internetové kavárny připraven svůj mobilní telefon jeden z děčínských obyvatel. Při vstupu do místního podniku, svírajíc telefon v ruce, se k němu náhle přimotal smělý lapka, jenž po něm chmátl a utekl pryč. Díky vynikající práci policistů děčínské obvodního oddělní byl vykutálený chmaták nejen lapen, ale v tuto chvíli již čelí sdělení podezření pro trestný čin krádeže. V případě odsouzení si může jít odpočinout do chládku až na dva roky.
 
Okradené návštěvnice 
VARSNDORF – Ve čtvrtek čtyřiadvacátého listopadu odpoledne zavítala do varsndorfského plaveckého areálu dvojice dívek. Své osobní věci si uložily v šatně do vybraných skříněk místního bazénu a odešly se koupat. Po jejich návratu na ně čekalo nemilé překvapení v podobě odcizení jejich uskladněné finanční hotovosti. Nezbedný návštěvník si přišel na dvaadvacet stovek. Na krádeži peněz již v tuto chvíli pracují policisté z místního obvodního oddělení.
 
Nepříjemná zkušenost 
DĚČÍN – V jednom z děčínských obchodních domů zmizela v pátek během odpoledne rukou neznámého lapky značková kabelka světoznámé značky i s jejím obsahem. Její majitelka vyčíslila škodu na necelých osmadvacet tisíc korun. Policisté místního oddělení zahájili pátrání nejen po pachateli krádeže, ale současně i odcizených věcech. V případě nálezu věcí, jenž mohou být odhozeny v blízkém okolí Ústecké ulice, kontaktujte, prosím, nejbližší policejní útvar, jenž zajistí návrat věcí zpět jejich majitelce.

 
nprap. Petra Trypesová
prevence kriminality
Preventivně informační skupina Děčín