Rubriky
Sport Zprávy

V derby jsme Levhartům vyprášili kožich a děčínská tvrz odolala i sedmým nájezdníkům!

Děčínští hráči nenechali nic náhodě a v třaskavém severočeském derby se do svého soupeře pustili hned od úvodního vyhraného rozskoku – v prvních třech minutách se dvakrát zpoza perimetru trefil Stria – 7:2 a na začátku 6. minuty po smeči Pavla Houšky si za stavu 13:4 pro náš celek vzal hostující kormidelník svůj první oddechový čas. Po něm se jeho „levhartí smečka“ z úvodního náporu Děčína mírně oklepala a na konci 7. minuty snižoval Löwery po nájezdu na 15:10. To však velmi dobře hrající borce v bílých dresech nevyvedlo z míry, ve zbytku prvního dějství měli znovu otěže zápasu pevně ve svých rukou a jejich tlak korunoval po rychlém protiútoku a přihrávce Aliče opět výborně hrající Pavel Houška, který dalším „zárazem“ téměř s klaksonem zvýšil naše vedení po první čtvrtině na dvouciferný rozdíl – 24:13. 

V podobném duchu se nesl i začátek druhého kvartálu , kdy ještě v 15. minutě po dvou trestných hodech Boyera svítil na tabuli stav 30:19. Na přelomu 15. a 16. minuty se však dvakrát v řadě prosadil poprvé po zranění hrající Rob Löwery, snížil na 30:23 a domácí kouč si také raději vzal time-out. Během něho jako by se jeho svěřenci napili živé vody, jelikož po jeho skončení hosté nevěděli, kam dříve skočit – výsledkem tohoto tlaku byla série 11:0! korunovaná v 19. minutě jednou proměněnou šestkou Aliče, kterou zvyšoval naše vedení již na osmnáct bodů – 41:23. Do kabin se nakonec za stavu 43:26 také mnohem lépe odcházelo za potlesku velmi slušně zaplněné arény děčínským borcům. 

Tlak našich hráčů neotupila ani patnáctiminutová poločasová pauza – naopak stupňující agresivita nutila hosty k mnoha chybám a ztrátám, čehož Děčané využívali a ve 24. minutě po Aličově „shození“ do lepší pozice pro zakončujícího Pavla Houšku bylo naše vedení již více než dvacetibodové – 51:28. Ve třetí desetiminutovce deptalo hostující obranu hlavně výborně hrající podkošové duo H + H a děčínský kapitán Kouba také ve 29. minutě dvěma trestnými hody zvyšoval na 58:32. Před závěrečnou čtvrtinou byl stav 62:38 a vše již nasvědčovalo tomu, že Sanders a spol. v pohodě ovládnou i letošní třetí severočeské derby. 

Hned zkraje poslední čtvrtiny navíc hosty postihla další rána – ve 32. minutě se vyfauloval pivot Jakub Krakovič a hostujcí problémy na obranném doskoku se začaly ještě prohlubovat. Hned o minutu později se čtyřmi body v řadě prezentoval Tarvis Williams, zvyšoval na 69:41 a Tomáš Eisner si opět raději svolal své „ovečky“ k poradě. Ani po něm se však obraz hry příliš nezměnil, hosté působili chvílemi až bezradně na obou polovinách hřiště, děčínský presink a vytažená obrana jim činily obrovské potíže. Po dalším desetibodovém trháku navíc na začátku 36. minuty zvyšoval dvěma šestkami Landa na 79:41. V závěrečných minutách dostali prostor na hřišti i benjamínci Žampach, Jiříček a Bejček – všichni tři se také postupně zapsali do střeleckých statistik (mimochodem každý, kdo v děčínském dresu zasáhl do zápasu, se zapsal do střelecké listiny!). Poslední vteřiny tohoto interesantního špílu navíc patřily posledně jmenovanému nejmladšimu borci Budínského družiny: ten si vzal do ruky míč na závěrečný útok, mazácky si vylákal obránce, se závěrečnou sirénou po otočce zavěsil a s úsměvem ve tváři mohl se svými spoluhráči začít slavit vysoké čtyřicetibodové! vítězství nad Chomutovem, které má konečnou hodnotu 94:54. 

Základní sestavy: Děčín – Sanders, Pomikálek, Stria, Landa, P. Houška
Chomutov – Löwery, Jakeš, Hanzlík, Staněk, Anderson

Statistické údaje:
Střelci:
 J. Houška 20 (+ 12 doskoků -> double-double; validita 33; střelba z pole 9/7, TH 6/6!), P. Houška 18 (+ 9 doskoků), Alič 12, Stria a Williams po 8, Sanders 7, Boyer 4 (+ 5 asistencí), Landa, Bejček a Žampach po 4, Pomikálek 3, Jiříček 2 – Jakeš 11, Löwery 11 (ale hned 9 ztrát!), Anderson 10, Sucharda 8, Krakovič 5, Kozubík 3, Staněk 2 (+ 7 doskoků), Kudláček 2 (+ 5 asistencí), Štěpánek 2; střelba 3 b.: 12/3 – 13/2; střelba 2 b.: 62/33 – 47/20; TH: 24/19 – 15/8; doskoky: 49:24 (útočné 17:5!); chyby: 20:27; počet diváků: 800; nejlepší hráč utkání:Jakub Houška (Děčín). 

Komentáře trenérů po utkání:
Tomáš Eisner (trenér Chomutova):
 „Chtěl bych pogratulovat soupeři, který nám ukázal, jak se má agresivně hrát a vlastně nás skoro deklasoval. Největší rozdíl byl na doskoku. My jsme i relativně dost útoků ubránili, ale dostávali jsme hrozně bodů z druhých, třetích i ze čtvrtých střel a v tom byl asi největší rozdíl. Děčín pak zaslouženě zvítězil.“ 

Pavel Budínský (trenér Děčína): „Děkuju za gratulaci. Jsem moc rád, že jsme podali kvalitní výkon. Myslím, že diváci mohli vidět tak trochu odlišné týmy. My jsme se snažili téměř celý zápas hrát nátlakově, získávat míče. Chomutov se hlavně v první čtvrtině přizpůsobil tempu, hrálo se nahoru dolů celý poločas. Ve druhé části utkání už bylo vidět, že tempo zvolnilo… Nicméně 49 doskoků proti 24, ale i celkový rating 130 proti 31. Zkrátka my jsme dnes odvedli standardně kvalitní výkon v obraně a v útoku není překvapující, že některé střely nám nepadly, ale já jsem moc rád, že si mohli zahrát hráči, kteří jindy tolik prostoru nedostávají a ukázali, že mají na to být součástí našeho týmu. Chomutov se ale snažil, bojoval a v poločasu byl rovnocenným soupeřem.“ 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta