Rubriky
Zprávy

Studenti v Ústeckém kraji vyhráli, gymnázia se zatím slučovat nebudou

Studenti gymnázií v Ústeckém kraji mohou slavit. Jejich školy 1. září příštího roku zůstanou samostatné. Spolu s učiteli a rodiči veřejným tlakem donutili krajské zastupitele změnit názor a gymnázia se oproti už schválenému rozhodnutí spojovat nebudou.

„Děkuju všem, kteří nám pomohli, od studentů, rodičů včetně dalších institucí,“ řekl ředitel jednoho z dotčených gymnázií, děčínského, Václav Lešanovský.
Vedle děčínského zůstanou dále samostatná i gymnázia v Rumburku, Litoměřicích, Roudnici nad Labem, Lovosicích, Kadani a Klášterci nad Ohří. Zastupitelstvo o tom drtivou většinou rozhodlo ve středu 21. prosince.

„Naše město bralo slučování jako nešťastné rozhodnutí a vynucené zlo. Jsem rád, že hlasování takto dopadlo,“ těšilo starostu Roudnice Vladimíra Urbana. Urban tak okamžitě odstoupil od toho, aby kvůli sloučení gymnázia město převzalo školu od kraje.

Červnové rozhodnutí o spojování škol obhajoval jeho iniciátor, krajský radní pro školství Petr Jakubec (ČSSD), úbytkem studentů, úsporami (kraj slučováním údajně ušetřil už 64 milionů) a zamýšleným vznikem páteřní soustavy středních škol.

Jenže zastupitelé chtěli slučovat i nesourodé školy, například děčínské gymnázium s tamější obchodní akademií. A proti tomu se zvedla veřejná vlna odporu, které politici ve středu podlehli. Oficiální důvod změny jejich původního rozhodnutí však zní jinak: změna koncepce ministerstva školství.

Jakubec jako radní neskončil
„Vyžaduje si to reakci. Tou je, že proces slučování škol se přeruší, a až ministerstvo řekne, jaké má záměry, tak se k tomu můžeme vrátit,“ vysvětlil radní Jakubec, který návrh na zrušení sloučení škol předložil a zvedl pro něj i ruku.

Na ministerstvu se však nic tak zásadního neděje. Žádný nový návrh nepředložilo ani vládě, ani Sněmovně. Ministr jen uvažuje o změně financování škol (školy by dostávaly peníze na třídu, ne jako dosud na žáka – pozn. red.) a o povinných přijímacích zkouškách na gymnázia.

„Je to úsměvné. Na ministerstvu se od červnového rozhodnutí kraje nic nezměnilo. Je to jen záminka, aby zastupitelé nemuseli přiznat chybu a mohli chodit dál s hlavou nahoře,“ míní o oficiálním vysvětlení kraje jeden z ředitelů dotčených gymnázií.

A dávají mu za pravdu i někteří politici. „Jakubec je křivák. Místo aby si posypal hlavu popelem, hodí to na ministerstvo,“ pronesl jeden ze zastupitelů ČSSD, tedy Jakubcův stranický kolega. Požádal ale o zachování anonymity.

Ráno před středečním zasedáním zastupitelstva se v kuloárech ČSSD jednalo o tom, že Jakubce nechá partaj z funkce radního kvůli špatné koncepci školství odvolat. Ale skončilo jen u diskuse.

Chybí dlouhodobá koncepce
Hlasování o zrušení sloučení škol předcházela živá rozprava zastupitelů. Některým vadilo, že se v tak krátkém období mění natolik zásadní rozhodnutí.
„Děsím se toho, pro co budeme hlasovat příště. Jeden týden jsme pro, druhý proti. Přijde mi zvláštní školy hurá slučovat, a pak to revokovat. Koncepce by měla být dlouhodobější,“ stěžoval si zastupitel za KSČM Jaroslav Komínek.

„Vycházet vstříc potřebám občanů je normální,“ kontroval radní za ODS Radek Vonka. Hádka o to, kdo vlastně za (ne)koncepci škol může, se v jedné chvíli rozhořela i mezi radními z ODS a ČSSD.
Avízo Jakubce, že téma slučování škol se může v budoucnu opět otevřít, ředitele Lešanovského nechává v klidu. „Možná bude problém s menšími gymnázii. Ta ve velkých městech by ale měla zůstat zachována,“ míní.

Jan Horák
Zdroj: http://usti.idnes.cz/studenti-v-usteckem-kraji-vyhrali-gymnazia-se-zatim-slucovat-nebudou-1kh-/usti-zpravy.aspx?c=A111222_1705306_usti-zpravy_oks