Rubriky
Zprávy

Starostovi Huntířova hrozí až 10 let za zneužívání povodňových peněz

Ústecký kraj soud začal projednávat případ starosty Huntířova na Děčínsku Josefa Záruby. Ten je obžalován ze zneužívání povodňových peněz. Podle žaloby zneužil dotace pět a půl milionů korun na zakázky, které s povodněmi vůbec nesouvisejí. Hrozí mu za to až deset let vězení.

Jan Záruba se soudu nezúčastnil. Ke krajskému soudu přišel jen druhý obžalovaný – podnikatel, který od starosty získal zakázky na odstranění údajných povodňových škod. Žaloba starostu viní, že zneužil situace po přívalových deštích v roce 2007 a zažádal ministerstvo pro místní rozvoj o dotace proto, aby pro tohoto podnikatele získal peníze. 

Šlo o zakýzky na opravu silnice a vyčištění dvou rybníků od bahna – menšího přímo v Huntířově a většího ve Staré Olešce. Firma obviněného podnikatele skutečně rybníky vyčistila a provedla některé opravy břehů, ale státní žalobce uvádí, že tyto zakázky byly nadhodnocené. Navíc u soudu vypovídal pracovník finančního úřadu v Děčíně, který nakládání s dotacemi v Huntířově kontroloval. Ten řekl, že starosta nedokázal předložit na celou dotaci faktury za provedené práce. 

Kde tedy část peněz skončila? V tom zatím nemá jasno ani soud. Finanční úřad bude chtít po obci Huntýřov, aby alespoň část dotace vrátila. A to bez ohledu na to, jak dopadne soudní jednání. 

Radnice v Huntířově neuspěla ani s odvoláním proti rozhodnutí finančního úřadu. Pokud ovšem soud rozhodne, že starosta získal peníze na povodňové škody skutečně neoprávněně, bude možná muset obec vrátit celou dotaci, ne jen její část. 

Starostovi Huntířova hrozí deset let vězení. To ale není jediná hrozba. Je totiž mezi devíti představiteli obcí, které letos v květnu protikorupční policie obvinila z podvodů s povodňovými dotacemi. Týkají se hlavně období po přívalových deštích v roce 2009, které postihly hlavně Děčínsko. Jde opět o miliony korun. Vyšetřování ale dodnes nebylo uzavřeno. 

Autor:  Dagmar Cestrová
Zdroj: ČRo Sever