Rubriky
Sport Zprávy

Děčínští si smlsli na Opavě a dali tak svým fanouškům předčasný vánoční dárek

Oba celky nastoupily do zápasu v kompletním složení (kromě dlouhodobé absence Míry Soukupa na naší straně) a ve velmi dobrém rozpoložení z výkonů i výsledků posledních dnů a týdnů. Zkraje tohoto týdne se sice uvažovalo o přeložení utkání kvůli úmrtí Václava Havla, ale nakonec se hrálo podle plánu a památku uctili všichni přítomní v hale před úvodním rozskokem minutou ticha a černými smutečními páskami na dresech hráčů i oblečení trenérů či organizačních pracovníků. 

Průběh zápasu: 
Posbírané sebevědomí ale jako by zkraje utkání bylo vidět pouze na jednom celku – naši hráči svého soupeře mačkali hned od úvodu a již v polovině 4. minuty vedli po Aličově koši 10:2. Tento tlak svěřenci Davida Klapetka v dalších minutách trochu otupili a pěti body v řadě snížili na 10:7, ale více již naši hráči Slezanům do konce první desetiminutovky nedovolili. V jejím závěru měli hlavní slovo především Tarvis Williams, který Opavanům dělal pod košem velké problémy, a také Luboš Stria, který po rychlém protiútoku zakončil téměř s klaksonem první čtvrtinu, po které jsme vedli 18:9… 

…a jak dobře jsme první kvartál zakončili, tak jsme začali i ten druhý – ve 12. minutě se po Boyerově trojce přehouplo naše vedení před dvoucifernou hranici na 23:11. V dalších minutách navíc Děčané ještě přitvrdili v obraně a hráči v modrých dresech chvílemi nevěděli, jak náš obranný val překonávat. K tomu ještě stačili Děčané bavit i své diváky, když v polovině 17. minuty předvedl krásný ally up „letec“ Tomáš Pomikálek, svým příspěvkem zvýšil na 32:16 a hostující kormidelník si okamžitě vybral oddechový čas. Ani ten však jeho svěřence z letargie nevyvedl – Ell Sanders kromě svých dvou košů vzápětí ještě vyzval k dalšímu proletění se expres „Pomiho“, který si mohl výborně natrénovat své kousky na blížící se All Star Game, kde bude obhajovat vítězství v této dovedností disciplíně. První půli nakonec uzavřel košem z okolí „šestky“ Tarvis Williams a do kabin se odcházelo za stavu 42:20. 

Po návratu ze šaten si svěřenci Pavla Budínského v poklidu udržovali své vysoké vedení, které postupně i mírně navyšovali. Na přelomu 23. a 24. minuty se dvakrát zpoza perimetru prosadil Ell – 52:24 a na konci 27. minuty se zpod koše prosadil Lubo Stria, který zvyšoval již na 58:30. V této fázi hry se v hostujícím dresu asi „nejvíce“ prosazoval pivot Milan Kolovrat, ale bílý ofenzivní válec se zastavit nenechal! Osmadvacetibodové vedení jsme si tak udrželi až do konce třetí čtvrtky, po které na světelné tabuli zářilo pro nás velmi příjemné skóre 63:35. 

Na začátku poslední čtvrtiny to vypadalo, že by hosté ještě přeci jen mohli uhrát solidní výsledek a vysoké manko zkorigovat, když Vaňák s Celebijou se dvakrát poměrně snadno prosadili. Těmto manévrům ale naše pětice na hřišti brzy vystavili jasnou STOPKU!, což nejlépe dokumentuje situace ze 33. minuty, kdy skóroval Pavel Houška, zvýšil na 70:41, načež David Klapetek jen zoufale rozhodil rukama a raději si svou pětici zavolal k dalšímu time outu. (Nejen), ale hlavně v závěrečné čtvrtině dostali více prostoru na palubovce i benjamínci Adam Žampach a Honzové Bejček s Jiříčkem, a dvěma prvně jmenovaným se dokonce podařilo zapsat i do střeleckých análů. Závěr zápasu se odehrával v téměř exhibičním tempu, když navíc naši hráči Opavu dokázali udržet pod hranicí padesáti bodů a po právu si připsali další dva body za vysoké vítězství 85:49! 

Základní sestavy: Děčín – Sanders, Stria, Alič, J. Houška, P. Houška
Opava – Šiřina, Klečka, Celebija, Blažek, Kolovrat

Statistické údaje:
Střelci: P. Houška 16 (+ 6 doskoků, 5 asistencí a 4 získané fauly), Williams 12 (+ 3 bloky; střelba 2 b. 7/6), Pomikálek 11, Sanders 10 (+ 6 asistencí), Alič 8 (+ 6 doskoků a 4 asistence), J. Houška 6 (+ 6 doskoků – z toho 5 útočných), Stria 6, Boyer 5 (+ 6 doskoků a 9! asistencí), Bejček a Landa po 4, Žampach 3 – Kolovrat 9, Celebija 8, Blažek 6 (+ 6 doskoků a 5 získaných faulů), Dokoupil 6, Vaňák 6 (+ 6 doskoků), Miklóšik 4 (+ 6 doskoků), Strnisko 4, Šiřina 4 (+ 4 získané míče, ale zároveň 8 ztrát), Klečka 2; střelba 2 b.: 57/31 – 47/15; střelba 3 b.: 15/4 – 9/1; TH: 19/11 – 17/16; doskoky: 45:31 (útočné 18:11); chyby: 19:16; asistence: 31:7!; počet diváků: 700; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín). Perličkou je, že ani jeden z hostujících borců nedosáhl v bodech dvouciferné hodnoty! 

Názory trenérů po utkání:
David Klapetek (kouč Opavy): „Gratuluji soupeři k vítězství, protože bylo zasloužené. Nám se nepovedl vstup do zápasu a od toho se to všechno odvíjelo. Trápili jsme se v útoku, nedávali jsme ani ty jednoduché pozice zpod koše, které jsme si vypracovali, pak nás soupeř skřípnul a vyhrál zaslouženě.“ 

Pavel Budínský (kouč Děčína): „Děkuji za gratulaci. Chtěl bych popřát opavskému basketbalu hodně zdraví do nového roku, hezké a klidné svátky. Jsem potěšen vítězstvím a  velmi kolektivním výkonem. Chtěli jsme se na Opavu dobře připravit, která měla poslední utkání zajímavé výsledky – vítězství v Chomutově a dobré utkání doma s Nymburkem. A jsem moc rád, že výše skóre odpovídá průběhu. Od začátku jsme šli jednomyslně za výhrou, mohl jsem dát zase prostor všem hráčům a že jsme hráli velmi kolektivně, o čemž svědčí 31 asistencí – myslím hodně zajímavé číslo. Byli jsme zkrátka lepší a zaslouženě vyhráli.“ 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta