Rubriky
Sport Zprávy

Děčín veze z Milevska tři body

Poprvé od zahájení soutěže nezískalo Milevsko v utkání v domácím prostředí ani bod. Postaral se o to Děčín, který ani jednou nepustil Milevsko do vedení. Dvakrát domácí tým dokázal vyrovnat hostující náskok, ale vždy, když se nadechoval k obratu, srazila ho hrubá vlastní chyba, kterou Děčín potrestal. Na poslední třetinu tak šel s náskokem dvou gólů a i když se Milevsko dvakrát přiblížilo na jednobrankový rozdíl, vyrovnat už nedokázalo ani v závěrečné hře bez brankaře podpořené přesilovkou.

Milevsko začalo utkání aktivně. Mělo více ze hry a často pobývalo v soupeřově pásmu. Vypracovalo si i dvě šance. Nejprve Tomáš Hájek vyjel zpoza branky a po obratu na ní vystřelil, hostující gólman Lavinger vyrazil. Ještě větší příležitost měl u tyčky volný Josef Urbanec, kde jej přihrávkou z otočky našel Libor Nikodém, ale puk se zastavil na konstrukci branky. Z protiakce šel Děčín do nečekaného vedení. U tyčky sebral brankařem vyražený puk Zika a snažil se překvapit milevského gólmana objetím branky. Lukáš Knap přišel v souboji před brankou o hůl, ale u druhé tyčky byl včas. Hostující útočník tak poslal puk na modrou, odkud jej nahodil Drahorád a sražený puk doskákal až do branky. Tento gól milevské hráče zmrazil a hostujícím naopak vlil krev do žil. Nejprve ještě od modré vystřelil Roman Štěrba a z dorážky se neprosadil Jiří Fořt. Pak už se do šancí dostávali hlavně hosté. Po pravé straně unikl Böhm, Lukáš Knap vyrazil. V přečíslení 2 na 1 mířil nad branku Drahorád. V 13. minutě se při přesilovce uvolnil na kruhách Šnajdr i on přestřelil. Až v závěru třetiny se znovu začalo prosazovat Milevsko. Michal Klíma poslal dlouhým pasem do samostatného nájezdu Jiřího Fořta, který si s brankařem neporadil. Na opačné straně Řídel netrefil branku z pravého kruhu. Milevsko vyrovnalo v 18. minutě, kdy Jiří Müller vyhrál buly pro Petra Schirmera, jehož střelu od modré tečoval nad brankařovo rameno Jakub Hamerle. Děčín však přeci jen šel na první přestávku s gólovým náskokem. Napřed ještě nepotrestal chybu Pavla Procházky hostující Baránek, kterého u tyčky vychytal Lukáš Knap. Pak hrál Děčín druhou přesilovku, když na vlastní modré zbytečně ztratil puk Jan Sýbek, po levé straně ujel Baránek, ale i tentokrát ho zastavil Lukáš Knap. Hostující útočník však poslal puk před branku, kde zcela volný Vávra zamířil bekhendem pod horní tyč. 

První možnost druhé třetiny měl hned v její první minutě děčínský Baránek, který se šikovně zbavil protihráče na kruhu, ale brankaře neprostřelil. Na opačném konci získal Jiří Müller puk za brankou, na kruhách našel zády k brance Jakuba Hamerleho, ten se s pukem rychle otočil, ale Lavinger si jeho střelu pohlídal. Na druhé straně ujížděl sám na brankaře Šnajdr, volil kličku, kterou mu lapačkou vystihl milevský brankař. Hra se přelévala z jedné strany na druhou a co minuta, to přicházela šance. V 24. minutě poslal Jiří Heřmánek přihrávkou za obránce do nájezdu Tomáše Hájka. Ten byl v rozhodující chvíli zahákován Stiborem a sudí správně nařídil trestné střílení. Tomáš Hájek v něm však neuspěl. Hned po následném vhazování však vyrovnání přišlo, když do branky zamířil Roman Štěrba. V 26. minutě přihrál Jakub Hamerle mezi kruhy Jiřímu Müllerovi. Ten se obtočil kolem obránce, ale Lavinger jeho střelu zastavil. Milevsko pak mělo početní výhodu. Od modré vystřelil Michal Klíma. Střela mu nesedla, ale puk před brankou zastavil Libor Nikodém. Snažil se ještě vylepšit situaci přihrávkou doprava na Josefa Urbance, ten branku netrefil. Puk se znovu dostal na modrou k Michalu Klímovi, jehož střelu tečoval Jan Sýbek jen do brankaře. Pak měl naopak přesilovku Děčín a využil ji k znovu získání vedení. Od modré nahazoval puk Sádovský. Kotouč směřoval vedle branky, ale u tyčky stojící Oliverius jej bruslí nasměroval pod horní tyč. Hlavní rozhodčí byl blízko, posoudil gól v souladu s pravidly a uznal jej. V polovině zápasu propadl na útočné modré Petr Schirmer, ale hostující Baránek v nájezdu 2 na 1 prováhal přihrávku i zakončení. Přesilovkovou výhodu dostalo znovu Milevsko, ale inkasovalo při ní. Uprostřed hřiště chyboval Alexandr Božilov, Oliverius vyslal do úniku Ziku, který jej zakončil mezi brankařovy chrániče. Místo možnosti využít přesilovku k vyrovnání tak Milevsko rázem prohrávalo o 2 góly. V 34. minutě uháněl na soupeřovu branku Josef Urbanec, zakončoval v tísni a bekhendem minul. Pak vyjel Tomáš Hájek z rohu mezi kruhy, ale Lavingera nepřekonal. Podobnou šanci si vypracoval v přesilovce i děčínský Zika. Oklamal i brankaře, ale kotouč se zastavil na tyči. Závěrečnou šanci prostřední části měl hostující Filipovský, který nevyužil střelou z kruhu přihrávku zpoza branky. 

Do posledního dějství vstoupilo Milevsko jen se třemi útoky a dvěma obranami, když navíc na beku zaskakoval Jakub Hamerle. Ještě neuběhla ani půlminuta hry, když zbytečným faulem oslabil svůj tým Jan Sýbek. Hosté měli v přesilovce příležitost, když Baránek našel před brankou nepokrytého Vávru, Lukáš Knap střelu zastavil. Brzy po skončení přesilovky Milevsko snížilo. Ivo Novák před modrou zachytil soupeřovu rozehrávku a střelou přes clonící hráče zamířil do horní poloviny branky. Milevsko se nutilo do útoku ve snaze vyrovnat, ale zapomínalo na zadní vrátka. Po rychlém děčínském brejku doráželi před brankou Zika a Filipovský, ale ani jeden z nich neuspěl. V 48. minutě dostal Böhm přihrávku od zadního mantinelu mezi kruhy, Lukáše Knapa neprostřelil. Podobnou příležitost připravil na opačné straně Filip Kolomý Jiřímu Fořtovi, který ani nadvakrát Lavingera nepropálil. Blížila se poslední desetiminutovka a Milevsko se nadechovalo k náporu. Znovu ho však srazila vlastní individuální chyba. Michal Klíma tak dlouho otálel s rozehrávkou, až jej o puk obral Baránek. Najížděl na Lukáše Knapa, ale ten byl pro něj tento zápas noční můrou a znovu mu jeho střelecký pokus vychytal. Puk však vyrazil před sebe a než se v brankovišti zorientoval, dorazil mu ho do branky nikým nepokrytý dojíždějící Vávra. Milevská ztráta tak znovu narostla. Přesto našli domácí hráči dostatek sil na závěrečný drtivý tlak. V přesilovce dvakrát pálil od modré Michal Klíma a jednou Roman Štěrba, Lavinger si vždy poradil. Už při plném počtu hráčů neúspěšně zakončoval obléhání branky u tyčky volný Josef Urbanec. V 56. minutě se neprosadil z pravého kruhu Jiří Fořt. Po ohlášení posledních 2 minut se Milevsko přeci jen dočkalo. Před branku dostal přihrávku Ivo Novák, Lavinger jeho první pokus vyrazil, ale na dorážku už nedosáhl. V čase 58:21 se hostující celek provinil proti pravidlům a Milevsko přistoupilo ke hře bez brankaře podpořené přesilovkou. Vytvořilo si tlak, ale všechny střelecké pokusy zastavila buď obrana, nebo hostující gólman. 

Děčín přijel do Milevska s bilancí nejhoršího týmu na ledech soupeřů. Tu si zde vylepšil, ale domácí celek mu to hodně ulehčil. Předvedl v zápase ohromné množství individuálních chyb a vůbec špatnou defenzivní činnost, když často nechával soupeři prostor pro útočné nájezdy. Milevští se nevzdali a až do konce bojovali o body, ale s tak velkým počtem minel těžko mohli dosáhnout lepšího výsledku. 

HC Milevsko 2010 – HC Děčín 4:5 (1:2,1:2,2:1)

Branky a nahrávky:
18. Hamerle (Schirmer, Müller), 24. Štěrba (Kolomý), 44. Novák (Štěrba), 59. Novák (Kolomý) – 5. Drahorád (Zika), 20. Vávra (Baránek), 29. Oliverius (Sádovský), 32. Zika (Oliverius), 50. Vávra (Baránek)

 

Sestava HC Děčín:
Lavinger – Sádovský, Stezka, Hříbal, Drahorád, Molnár, Místecký – Filipovský, Oliverius, Zika – Vávra, Baránek, Šnajdr – Řídel, Stibor, Vacek – Nikl, Myšík, Böhm

Radek Kolín, HC Milevsko
Zdroj/foto: HC Děčín