Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Loupež která se nestala
Klasický případ vymyšlené loupeže museli řešit kriminalisté v uplynulém týdnu. Hlavní aktérkou je osmnáctiletá studentka, která do Děčína za studiem dojíždí z Českolipska. Minulou středu oznámila na služebnu, že v ranních hodinách ji v podchodu pod železniční tratí zastavili dva mladší muži. Jeden z nich ji prý ze zadu uchopil za ruce, aby se nemohla hýbat a druhý ji zatím prošacoval a odcizil mobilní telefon v hodnotě kolem tří tisíc korun. Pak se ji údajně pokusili udeřit do obličeje a na to oba utekli. Na několik dní zaměstnala vyšetřovatele včetně technika, aby se nakonec šetřením ukázalo, že pravda je někde jinde. Poblíž nádraží ji měl oslovit mladý muž a nabízel jí možnost vydělat nějakou tu korunu. A k tomu, že potřebuje její telefon. Ten mu tedy půjčila a v tu chvíli ho viděla naposledy. Strach, co tomu řeknou rodiče, jí nakonec přivedl na myšlenku oznámit věc jako přepadení. Případ nadále řeší obvodní oddělení jako přestupek. Pachatel je zatím neznámý. Policisté vyzývají především mladé lidi, kteří si rádi podobné příběhy vymýšlejí, aby se do podobných akcí nepouštěli. Pravda nakonec stejně vyjde najevo a stojí to zbytečně mnoho lidských sil a prostředků.

Přistižen a pak i lapen
Při demontáži měděného svodu okapu z jednoho domu v Benešově nad Ploučnicí byl před několika dny majitelem přistižen třiadvacetiletý mladík. Když viděl, že jde do tuhého, vzal nohy na ramena a byl pryč. Na policisty z místního obvodního oddělení si ale nepřišel. Nakonec si ho našli a včera mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže. A protože byl v posledních třech letech za obdobný skutek odsouzen, není mu nic platné, že hodnota svodu je necelá pětistovka. Hrozí mu až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Neujel
Zastavit k policejní kontrole v Ústí nad Labem se v neděli nechtělo jednatřicetiletému výtečníčkovi z Děčína. Ignoroval tedy výzvu a jal se ujíždět směrem do místa svého bydliště. Hlídka se pustila za ním a nakonec se jí podařilo muže zastavit. Pak vyšlo najevo to, čeho se řidič obával. Má totiž platný zákaz řízení motorových vozidel, ke kterému měl magistrát jistě dobrý důvod. Následovalo umístění do policejní cely a podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení. Z rozhodnutí soudu byl včera umístěn do vazební věznice.

Vytrvale neplatí
Hrozbu až pětiletého vězení si vysloužila šestačtyřicetiletá žena. A to zaprvé tím, že na své čtyři děti totiž dluží oprávněnému příjemci výživného přes sedmdesát tisíc korun a za druhé proto, že za obdobný trestný čin byla v posledních třech letech souzena. Trestní stíhání pro zanedbání povinné výživy proti ní zahájili kriminalisté včera.

Nepoučitelní
Některým výtečníkům nestačí, že byli v minulosti souzeni a trestáni, a tak dělají vše pro to, aby si mohli pobyt ve vězení zopakovat. Jako například třiadvacetiletá mladice z Děčína. Ta se včera vypravila do jedné drogerie, kde si do kabelky uložila zboží za necelých patnáct set korun a hurá přes pokladny. Pochopitelně bez zastávky spojené s uhrazením nákupu. Jak to tak ale v podobných případech bývá, přistihli jí zaměstnanci a následovala návštěva obvodního oddělení policie. Tam si ve zkráceném přípravném řízení vyslechla podezření z krádeže a to byla taková tečka za jejími „nákupy“. Teď jí hrozí až tříleté vězení.

Svody jsou na vodu, ne pro zloděje
Policistům z Hřenska se zdařilo objasnit krádež okapových svodů v obci Růžová. Ty by měl mít na svědomí osmatřicetiletý muž, který je zde nedávno sebral z jednoho domu. Majiteli tak zanechal škodu ve výši necelých pět tisíc korun. Teď se musí srovnat s hrozbou až tříletého odnětí svobody. V těchto dnech si totiž od strážců zákona vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.

Svěřené vozidlo skončilo ve sběrně
Jako přestupek proti majetku skončil případ, kdy v uplynulém období v Benešově nad Ploučnicí měl třiadvacetiletý mladík bez vědomí majitele rozebrat a odevzdat do výkupny jeho vozidlo, které si u něj na zahradě po vzájemné domluvě odstavil. Nepojízdný automobil měl hodnotu kolem tří tisíc korun. Nyní je věc v kompetenci městského úřadu.

Věci v autech lákají zloděje
O benzínovou motorovou a okružní pilu v hodnotě kolem šesti tisíc korun přišel v noci na včerejšek muž z Jílového u Děčína. Výrazně tomu napomohl tím, že stroje ponechal v zaparkovaném automobilu na Sněžnické ulici. Jakékoli cenné věci ve vozidle jsou totiž velkým lákadlem pro různé lapky. Velká spousta poškozených přitom mohla snadno vloupání a krádeži předejít, kdyby si věci vzali raději domů. Policisté z obvodního oddělení po pachateli pátrají.

Policisté příšli včas
Trestní stíhání pro krádež a poškození cizí věci zahájili v pátek kriminalisté z Děčína proti dvěma výtečníkům. Ti byli ve čtvrtek přistiženi policisty z železničního oddělení v bezprostřední blízkosti místa, kde došlo k pokusu odcizení komponenty zabezpečovacího zařízení v hodnotě asi přes osmdesát tisíc korun. Naštěstí se trať v současné době nepoužívá, takže nevzniklo bezpečnostní riziko. Následoval tedy přesun do policejní cely. Obviněnému pětadvacetiletému muži a o čtyři roky mladšímu komplici hrozí s ohledem na výši škody až pětiletý pobyt v nápravném zařízení.

Za kovem do zahrad
Posbírat nějaký ten kovový materiál se v sobotu rozhodl dvaatřicetiletý muž z Děčína. Proč ne, ale vybrat si k tomu zahrádkářskou kolonii, vniknout do ní přes plot a branku a prohledávat zdejší kůlny se neukázalo jako šťastná volba. Lapili ho policisté z železničního oddělení a posléze vyřešili pro krádež ve zkráceném přípravném řízení. A protože si takto počínal i přes to, že byl ne tak dávno za obdobný skutek trestán, hrozí mu až tříleté vězení.

Spát v parku nebyl dobrý nápad
Ve zkráceném přípravném řízení řeší pro krádež policisté z obvodního oddělení devětatřicetiletého chlapíka. To si vysloužil tím, že nedávno v parku v Podmoklech odcizil bicykl cyklistovi, který si zde zdřímnul na lavičce. Probuzení asi nebylo nejveselejší, když poškozený zjistil, že kolo za přibližně patnáct tisíc je pryč. Kdyby byl podezřelý věděl, že ho muži zákona dopadnou, asi by nechal cizí dopravní prostředky na pokoji. Takhle může přemítat o trestu, který mu hrozí. Vzhledem k recidivě to mohou být až tři roky strávené ve vězení.

Vysvědčení bez námahy
Vystudovat zdravotnický obor na vyšší odborné škole ve šluknovském výběžku chtěla pětadvacetiletá žena z Rumburku. Chybělo jí k tomu ale příslušné středoškolské vzdělání. To vyřešila tím, že si opatřila padělané maturitní vysvědčení, na základě kterého pak byla přijata. Nedopadlo to však podle jejích představ a na podvod se přišlo. Dohru měl případ na kriminálce, kde policisté studiuchtivé mladici sdělili obvinění z trestného činu Padělání a pozměnění veřejné listiny. Za ten může soudce udělit trest ve výši až tříletého odnětí svobody.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín