Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Nález mrtvého muže
Včera kolem páté hodiny odpolední byla na hranici mezi Děčínem a Ústí nad Labem u silnice nalezena mrtvola dvaatřicetiletého muže. Okolnosti úmrtí jsou předmětem dalšího šetření. Nařízená soudní pitva už ale zjistila, že se jednalo o smrt násilnou. V blízkosti místa činu bylo pozorováno vozidlo BMW X6 bílé barvy a registrační značky 9A5 2427. Policie žádá případné svědky, kteří si v okolí obou zmíněných měst ale i kdekoli jinde všimli uvedeného automobilu a nebo čehokoli, co by kriminalistům pomohlo v pátrání po pachateli, ať neprodleně kontaktují policii na lince 158, nebo nejbližší služebně.

Ve sběrně to neskončilo
Pohyb podezřelých osob po zahrádkářské kolonii na Starém Městě v Děčíně oznámil na služebnu kdosi včera odpoledne. Na místo se tedy dostavili strážci zákona. Poplach nebyl planý, neboť trojice pilných výtečníků ve věku kolem dvaceti let zde pokrádala různé kovové předměty. Hodnota odcizeného materiálu se pohybovala kolem patnácti set korun. Takže místo sběrny navštívili služebnu železničního oddělení policie, kde se jim dostalo zasloužené odměny v podobě podezření z krádeže vloupáním ve zkráceném přípravném řízení. Dvěma hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení, třetímu o rok více z důvodu recidivy.

Promile za volantem
Včera v pozdních večerních hodinách přistihli policisté v blízkosti varnsdorfského nádraží devětatřicetiletého ne právě střízlivého muže při řízení vozidla. Na displeji přístroje na dechovou zkoušku se opakovaně objevovala hodnota kolem dvou promile. Nemohlo to dopadnout jinak, než sdělením podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Za to je možné udělit trest až ročním odnětím svobody.

Sahal do cizí pokladny
Rumburští kriminalisté v těchto dnech objasnili tři vloupání do rekreačních chalup v okolí, které se odehrály v nedávné době. Na svědomí by je měl mít dvacetiletý mladík ze Šluknova. Ve dvou objektech, z nichž do jednoho vnikl dvakrát, odcizil elektroniku, nářadí, sportovní potřeby, alkohol, potraviny a další věci v hodnotě desetitisíců korun. Trestní stíhání pro krádež vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci proti němu zahájili policisté včerejšího dne. Obviněnému hrozí až dvouleté odnětí svobody.

Dluh narostl
Obvinění z trestného činu zanedbání povinné výživy si vyslechl jednačtyřicetiletý muž z Velkého Šenova. Již po dobu zhruba pěti let řádně neplatí alimenty na svou dceru, přičemž dluh se vyšplhal již na více než šedesát tisíc korun. Trestní stíhání zahájili rumburští kriminalisté včerejšího dne. Nad nezodpovědným otcem visí hrozba až dvouletého vězení.

Blesková akce
Volně odložený mobilní telefon na baru v jedné krásnolipské restauraci padl v sobotu večer do oka pětadvacetiletému mladíkovi. Tak se ho zmocnil a podnik opustil. Krátce na to se od zaměstnance o krádeži telefonicky dověděli místní policisté. Hlídka výtečníčka celkem rychle dohledala v ulicích a pozvala ho na kus řeči na služebnu. Návštěva skončila sdělením podezření ve zkráceném přípravném řízení. Nenechavci tak vznikla hrozba až tříletého vězení. Nedávno byl totiž za takový čin propuštěn z výkonu trestu. Odcizený přístroj se nakonec vrátil ke svému majiteli.

U pokladny se platí
Dalším, kdo díky recidivě zariskoval až tříletý pobyt v nápravném zařízení je třiadvacetiletý výtečník z České Lípy. Včera kolem poledního se vydal do děčínského supermarketu, kde si pod oděv uschoval tři nože v hodnotě kolem osmi set korun. Pak prošel pokladnami, jako by se nechumelilo. Jeho cesta ale skončila tam, kde to pravděpodobně v plánu neměl – na obvodním oddělení policie. Odtud si odnesl podezření z krádeže, které mu strážci zákona sdělili ve zkrácenku.

Sahal do cizí pokladny
Hlavní roli ve třetím příběhu dnešních zpráv hraje opět recidiva. V minulosti již trestaný dvaadvacetiletý mladý muž odcizil nedávno v jednom varnsdorfském obchodě z plechové příruční pokladny něco kolem dvanácti tisíc korun. Pokud si myslel, že má vyhráno, zřejmě neznal místní policisty. Ti ho díky usilovné práci vypátrali a v pátek ho odměnili podezřením z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. Za to mu hrozí, jak jinak, než tříleté odnětí svobody.

Jedenáct
Další úspěch, kterým se mohou pochlubit policisté z Krásné Lípy je odhalení série internetových podvodů. O více než dvanáct tisíc korun se měl díky nim obohatit jednadvacetiletý mladík z blízkého okolí, který na svůj účet přijal od jedenácti lidí platbu za zboží, které pak nedodal. Podezření pro podvod si na služebně vyslechl včerejšího dne. Nyní se potýká s hrozbou až dvouletého pobytu za mřížemi.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí