Rubriky
Sport Zprávy

Výtečná druhá čtvrtina klíčem k druhému vítězství nové sezony

NH Ostrava vs BK Děčín70:79 (22:13 34:44 58:61)

Do utkání vstupovaly oba celky s vidinou zisku druhého vítězství v úvodu soutěže, což v prvních minutách jako by více svazovalo ruce děčínským borcům, na které nažhavená Nová huť vlétla a již v polovině 3. minuty po koši Luettgerodta vedla 8:3. Děčané se ale rychle začali osmělovat, tlak Ostravanů otupili a již v 5. minutě snižoval Pavel Houška na rozdíl jediného bodu – 10:9. V druhé polovině úvodního dějství ale domácí vzali otěže zápasu pevně do svých rukou: nejprve se opět utrhli na rozdíl pěti bodů, aby v závěru první desetiminutovky přesné ruce Manousose a Číže zvýšili vedení Ostravy až na devět bodů – 22:13. 

Hosté ze severu Čech brzy pochopili, že s takovouhle by na rozhraní Moravy a Slezska nepochodili a herní zlepšení se záhy projevilo také na skóre, když ve 13. minutě Stria trojkou vyrovnal na 24:24 a vzápětí P. Houška dokonce strhnul vedení na stranu svého celku. Děčané ale ani v dalším průběhu této čtvrtky nepolevovali a své vedení neustále navyšovali – v minutě 17. minutě se z perimetru prosadil kapitán Jakub Houška – 28:37 a výtečnou druhou čtvrtinu jen podtrhnul koš Johna Boyera přesně se sirénou, díky němuž si hráči Děčína do kabin odnášeli desetibodové vedení – 34:44. 

V kabině Nové huti proběhla o pauze zřejmě rušnější debata, která měla na svěřence Dušana Medveckého evidentně blahodárný vliv. Nejprve ve 25. minutě snižoval Hughes na rozdíl pěti bodů – 48:53, aby o tři a půl minuty později jeho spoluhráč Aleksejevs dokonce trojkou srovnal průběžný stav na 56:56 a diváci v Bonver Aréně tušili, že další průběh zápasu bude ještě velmi pestrý a vítězství může přistát na té či oné straně. Úplný závěr třetí desetiminutovky sice zvládli o malinko lépe hosté, přesto stav 58:61 ještě sliboval velmi zajímavých posledních deset minut hry. 

Přesně podle plánovaného scénáře závěrečné dějství také probíhalo a až do 36. minuty bylo skóre stále vyrovnané, což potvrzuje koš Hughese z této minuty na 66:69. V dalších stoosmdesáti vteřinách ale nastal zlom celého zápasu: domácí byli během této doby střelecky úplně impotentní, zato Děčané díky košům Strii, Pomikálka a Pavla Houšky plus trojce posledně jmenovaného odskočili Nové huti na rozdíl dvanácti bodů – 66:78, na což minutu a šest vteřin před koncem reagoval ostravský lodivod time-outem. Na jakýkoli obrat ve skóre ale bylo již příliš pozdě a svěřenci Pavla Budínského si tak připsali druhé ligové vítězství nové sezony po výsledku 79:70. 

Statistika utkání:
Body: 
Hughes 14, Aleksejevs 12, Číž 11, Luettgerodt 9, Inge a Manousos po 8, Stehlík a Gniadek po 4 – P. Houška 22, Alič 19, Stria 13, Pištěcký 7, J. Houška a Sanders po 5, Boyer 4, Landa a Pomikálek po 2; střelba 3 b.: 18/3 – 28/11; střelba 2 b.: 51/27 – 33/18; TH: 13/7 – 13/10; doskoky: 30:35 (útočné 8:9); chyby: 14:19; nejlepší hráč zápasu: Luboš Stria (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Dušan Medvecký (NH Ostrava): „V prvé řadě chci děčínskému týmu pogratulovat k vítězství. Začali jsme velmi slušně, ale ve 2. čtvrtině šel Děčín přes nás. Agresivně bránil a my zatím nemáme zkušenosti proti takové obraně hrát. Doufám, že to příště bude lepší. Nepřebírali jsme hráče, přestali jsme v obraně komunikovat a Děčín toho samozřejmě okamžitě využil. Za jeden z rozhodujících faktorů v tomto zápase považuji rozdíl v úspěšnosti trojkových střel.“

Pavel Budínský (BK Děčín): „Osobně jsem moc rád za  vítězství v Ostravě. Do utkání jsme nevstoupili úplně ideálně, ze začátku jsme hráli dost těžkopádně a ztráceli jsme 9 bodů, neměli jsme dobrou obranu a dostatečnou kvalitu. Pak jsme chytili ten správný rytmus, naše týmová obrana a některá jednoduchá zakončení nás dokázala vrátit zpátky. Dostali jsme se do desetibodového vedení, a i když Ostrava pochopitelně cítila šanci se vrátit a přibližovala se k nám, my jsme ten tlak ustáli. V závěru jsme měli klíčové doskoky a dali jsme pár jednoduchých košů. Celkově si myslím, že naše vítězství je zasloužené, protože od 2. čtvrtiny jsme byli o něco lepším týmem.“

Absence Ostrava : Michael Medvecký                    
                   Děčín: Miroslav Soukup, Jan Bejček, Jan Smeták 

Základní sestavy: Ostrava: Inge, Stehlík, Luettgerodt, Gniadek, Hughes                                  
                                 Děčín: Sanders, Pištěcký, Stria, Alič, P. Houška 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz