Rubriky
Dětem Zprávy

Přijďte o podzimních prázdninách s dětmi na zámek

Letní sezona sice končí, ale na zámku se stále připravují nové programy. Jedním z nich je například zvláštní prohlídka pro nejmenší návštěvníky. 

Hrady a zámky jsou oblíbeným turistickým cílem zejména v období prázdnin. Nezřídka se ovšem stává, že se na prohlídku sejdou různorodé návštěvnické skupiny. Každý jistě již zažil situaci, kdy část návštěvníků by chtěla vědět více, zatímco menší posluchači se nudí a ruší. Proto správa zámku připravila speciální prohlídku pro nejmenší. „Chtěli jsme připravit takový program, ve kterém by dětský návštěvník byl postaven na první místo. Tedy nikoli jako doprovod dospělého, ale právě naopak. Primární je zážitek dítěte, zatímco dospělí jen pomáhají či napovídají,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková.
 
Program se odehrává v běžné prohlídkové trase ovšem má své vlastní speciální rekvizity, které mají zapojit co nejvíce smyslů. Malí návštěvníci proto nejen poslouchají a dívají se, ale některé předměty si mohou sami osahat, vyzkoušet a dokonce i ochutnat. Děti si ovšem se všeho nejraději hrají a proto se celou prohlídkou jako červená nit line zajímavé pátrání po skrytých indiciích a vzkazech, které po sobě zanechaly zámecké děti. A co děti čeká na konci? Tajemství, které se všichni dozví až během prohlídky.
 
Speciální prohlídky a větší názornost pro některé skupiny návštěvníků jsou cesty, kterými dnes památkové objekty bojují s velkou konkurencí v oblasti trávení volného času. Na děčínském zámku již několik sezon s úspěchem fungují noční prohlídky či školní program, který je také zaměřen na dětské návštěvníky. „Školní program je ovšem na rozdíl od nové dětské prohlídky určen pro celé třídy. Navíc je mnohem komplexnější, kromě vlastní prohlídky jsou jeho součástí také školní příprava a zpětná vazba ve formě testů,“ vysvětluje Krupičková. Právě před několika dny proběhlo vyhodnocení odevzdaných testů za letošní rok. Celkem se ho zúčastnilo 27 školních tříd z Děčína i okolí. Nejlepší mezi nimi byla tentokrát třída V. B ze základní školy Na Stráni, která dostala jako odměnu celodenní výlet. Oproti tomu nová dětská prohlídka je určena především pro rodiny s malými dětmi. Proto bude fungovat pouze o prázdninách. Ovšem nikoli jen o velkých letních, nýbrž v průběhu celého roku. „Mnoho dětí o malých prázdninách odjíždí pryč, ale mnoho naopak zůstává doma. Doufáme, že jim náš nový program poslouží jako zpříjemnění volných chvil,“ říká Krupičková. Poprvé budou dětské prohlídky spuštěny o podzimních prázdninách ve dnech 26. – 30. 10. Z provozních důvodů není možné prohlídky nabízet po celý den, proto jsou stanoveny dva pevné termíny, a sice v 11:00 a v 15:00 hodin. Program je určen především pro děti ve věku 4 – 12 let.

Zdroj: www.zamekdecin.cz