Rubriky
Politika Zprávy

Klaus debatoval se starosty obcí na Šluknovsku, někteří schůzku bojkotovali

Václav Klaus přijel během své cesty po Ústeckém kraji do Benešova nad Ploučnicí debatovat se starosty měst Šluknovska, které se několik měsíců potýká se sociálním napětím. Tři starostové ze Sdružení pro rozvoj Šluknovska však na schůzku s prezidentem nedorazili. Nelíbilo se jim mimo jiné místo jejího konání.

„Máme zájem o problematice na Šluknovsku mluvit s panem prezidentem na Šluknovsku, ne v Benešově. Navíc jsme si představovali, že se sejde i se zástupci občanů,“ vysvětluje svůj postoj předseda sdružení a starosta Jiřetínu pod Jedlovou Josef Zoser.

Jemu a některým dalším navíc vadilo, že od prezidenta dostali pozvánku k jednání až 13. října. „To už pro mě bylo pozdě, měl jsem naplánované jiné akce,“ vysvětlil starosta Jiříkova Michal Maják.

V době plánování Klausovy cesty na sever byl na Šluknovsku klid a návštěvu oblasti Klaus neplánoval. Přesto vzhledem k událostem poslední doby prezident jednání se starosty postiženého regionu do svého programu zařadil, byť na poslední chvíli.
Setkat se se zástupci jinde než v Benešově se mu nehodilo. „Setkání se starosty nakonec přibylo na úkor chvilky oddechu,“ uvedl před schůzkou Klaus.

Neúčast starostů mohla být větší
„Návštěva prezidenta republiky se neplánuje z týdne na týden. Pan prezident byl vstřícný, že při návštěvě Benešova si sedne se starosty postižených obcí,“ hájila hlavu státu hejtmanka Jana Vaňhová.

Zoser a Maják přesto paradoxně uvádějí, že jejich protestní neúčast nemířila proti prezidentovi ani proti hejtmance. „Jestli tam nechtějí přijít, je to jejich chyba,“ glosoval postoj „kverulantů“ Klaus.

Přitom neúčast ze strany starostů mohla být větší, s postojem Zosera a Majáka souzněla většina členů sdružení. Až musel zasáhnout starosta Rumburku Jaroslav Sykáček.

„Můj názor byl ten, že nemůžeme panu prezidentovi určovat harmonogram. Bylo by to nedůstojné zvlášť ve chvíli, kdy si na nás pan prezident čas udělal,“ uvedl Sykáček. A získal na svou stranu většinu starostů, kteří se nakonec s Klausem sešli.

Schůzka se starosty se protáhla
Zoser a spol. nakonec mohou svého bojkotu trochu litovat, kvůli sezení se starosty Klaus téměř „odpískal“ zbytek večerního programu. Místo avizovaných 35 minut věnoval starostům více než hodinu a půl. „Chceme panu prezidentovi poděkovat, že si nás vyslechl,“ uvedl Sykáček.

Prezident se dokonce pro sebe ocitl v netypické roli – více poslouchal, než mluvil. „Starostové mají rozumné argumenty. Teď je třeba dát dohromady jasný a stručný program na řešení situace,“ míní Klaus.

Tedy pravý opak toho, co se podle Klause dělo posledních deset let. „Léta se tu dělala jen líbivá gesta, žádný stálý program. Různé agentury nosily návrhy řešení na křídovém papíru, ale nikam to nevedlo,“ rýpl si prezident. Ve čtvrtek jeho třídenní návštěva Ústeckého kraje skončí.

Jan Horák, Andrea Angermannová MF DNES
Foto: Karel Pešek, MF DNES

Zdroj: http://usti.idnes.cz/klaus-debatoval-se-starosty-obci-na-sluknovsku-nekteri-schuzku-bojkotovali-1s1-/usti-zpravy.aspx?c=A111019_181304_usti-zpravy_oks