Rubriky
Sport Zprávy

Představení našeho pátečního soupeře – Science City Jena

Děčínský celek má za sebou úspěšnou zápasovou premiéru letošní přípravy, když v úterý přehrál v ČEZ Sportcentru silný polský Zhořelec jednoznačně 85:60 a připsal si tak cenný skalp možného účastníka Euroligy. K dalšímu střetnutí přijede již tento pátek na sever Čech papírově slabší soupeř, a to německá druholigová Jena.

pátek 9.9. 2011 18:00 BK Děčín – Science City Jena


Něco z historie klubu Science City Jena: Basketbal se v klubu z východu Německa hraje od roku 1960, přestože v bývalém východním Německu se vrcholový sport příliš „nenosil“. O čtyřiatřicet let později zde byl založen novodobý klub díky novému programu „Turn-und Spotverein (TUS) Jena“ a po anabázích v nižších soutěžích nakonec získal klub v roce 2001 postup do druhé neměcké ligy, kterou hraje i v současné době. Majitelem licence je nyní Jena GmbH (pozn.: Jena spol. s r. o.). Domovskou halou tohoto celku je JenArena, která pojme 2 500 diváků. 

Největší úspěchy jenského celku: Za největší klubový úspěch je považován postup do nejvyšší neměcké soutěže v roce 2007 a druhé místo ve druhé lize rok předtím. Nadšení však brzy vystřídalo vystřízlivění, hráči Jeny sbírali v BBL porážku za porážkou (celková bilanci 5-29) a tak se po jediné prvoligové sezoně, ve které obsadili poslední 18. místo, pakovali zpět o patro níž. Zástupci klubu by však rádi výhledově hráli opět nejvyšší soutěž v nové hale s kapacitou 3 000 fanoušků. V loňské sezoně však obsadil tým ve druhé lize až 14. místo, takže s myšlenkou postupu do BBL (nejvyšší německé soutěže) si zatím může pouze pohrávat v rovině teorie… 

Konfrontace českých klubů s Jenou: Vzájemných soubojů českých týmů s Jenou je oproti polskému Zhořelci pomálu, letos v létě však dojde hned k několika měřením sil – nejprve tento pátek se právě náš celek opět představí svým fanouškům v ČEZ Sportcentru od 18 hodin, aby o dva dny později sehrál ve městě plném studentů a častého parna bez deště odvetu v místní hale vpodvečer v 19 hodin. Hráči německého celku poté ještě jednou překročí české hranice, a to 23. září, kdy se k přípravnému zápasu vydají do Prahy na Folimanku, kde se střetnou s místním USK.

Zdroj: www.bkdecin.cz