Rubriky
Sport Zprávy

Děčín na úvod turnaje skolil švédského vicemistra!

BK Děčín – Norrkoping Dolphins 70:67 (po čtvrtinách 15:22, 38:33, 61:52)

Děčínský celek otevíral svůj zápasový program během třídenního turnaje se švédským vicemistrem z Norrkopingu. Děčané nastoupili do utkání s pěticí Sanders, Pištěcký, Pomikálek, Landa a Pavel Houška, ale v úvodu na hřišti kraloval úplně někdo jiný než zmiňovaná pětice – hosté se v úvodu rozjeli nevídaným tempem, sázeli koš za košem a především díky velmi aktivnímu Sakinisovi vedli ve 4. minutě již 12:4. (on z toho zaznamenal 8 bodů). Děčínský tým poté hru postupně územně vyrovnal a na začátku 7. minuty snižoval Alič na 11:16. Více na dostřel však švédský celek Děčany nepustil a tak stav po deseti minutách byl 15:22.

Do druhé čtvrtiny už na domácí straně jako by vyběhl vyměněný celek, naši hráči dobře bránili a odměnou jim za to bylo nejprve snížení a v 15. minutě také vyrovnání – Pomikálek vypíchl soupeři míč, následně nahrál rozběhlému „Houšmanovi“, který smečí srovnal na 26:26, ČEZ Sportcentrum aplaudovalo a hostující lodivod si vybral oddechový čas. Do vedení se borci v bílých dresech dostali poprvé v utkání na konci 17. minuty po nájezdu „Ella“ – 31:29. Do šaten nakonec odcházeli spokojenější také děčínští borci díky výsledku 38:33. 

Začátek druhé půle se nesl v duchu velmi vyrovnaného basketbalu, o čemž svědčí i průběžné skóre – ve 23. 
minutě se prosadil Davidsson (40:37) a o tři a půl minuty později se po rychlém protiútoku trefil Auyba, snížil na rozdíl jediného koše (46:44) a také domácí kormidelník si svolal své „ovečky“ na poradu k oddechovému času. Konec třetí desetiminutovky přinesl trojkové hody děčínského týmu, když během necelých dvou minut se prosadili dvakrát Boyer a jednou Alič a děčínské vedení bylo rázem devítibodové! – 61:52. 

V úvodu závěrečné desetiminutovky si hráči severočeského celku vypracovali až dvouciferné vedení, které ale hosté postupně pečlivě umazávali, aby na začátku 36. minuty po smeči Grace svítilo na světelné tabuli skóre 65:60 a rozzlobený trenér domácích si vzal další time-out. Ani ten ale příliš krve do žil domácím nevlil a hráči Dolphinsu se na konci 37. minuty dotáhli díky dalšímu koči Grace na jediný bodík – 65:64. Děčínští hráči ale i díky podpoře diváků v závěru opět zabrali a svému sokovi trochu poodskočili – poslední desítky vteřin před závěrečnou sirénou patřily v tak vyrovnaném utkání tradičně hře nervů v podobě trestných hodů, kterou ale domácí zvládli s grácií a i díky tomu si v prvním utkání na turnaji připsali výhru 70:67…

V zahajovacím utkání turnaje porazil litevský Rudupis Prienai polský Wloclawek rozdílem sedmi bodů 95:86, i když ještě po třetí čtvrtině prohrával 62:65. Basketbal mezi těmito mančafty byl opravdu oku lahodící a jako předkrm pro následující zápas domácích barev bezchybný!

Zítra je na programu od 17 hodin utkání dvou poražených z prvního dne – našeho soupeře z Norrkopingu s polským Wloclawkem a od 19 hodin na palubovku opět nastoupí hráči Děčína, kteří se poměří síly s bronzovým týmem litevské ligy Rudupisem Prienai. Všichni jste na obě utkání srdečně zváni! :-)

Zdroj: www.bkdecin.cz