Rubriky
Sport Zprávy

Děčín tleskal vítěznému derby

Česká republika – Slovensko 76:69 (23:15; 44:31; 66:49)
Vstup do federálního derby se lépe povedl hostující reprezentaci Slovenska. Slováci se ujali vedení 3:0. První koš českých basketbalistů zaznamenal Pavel Houška. Slováci ale dokázali na české úspěšné útoky povětšinou odpovědět stejnou mincí. Ze začátku zápasu se jim dařily především vniky z perimetru pod koš. Na české straně se prosadil dvěma dalekonosnými střelami Luboš Bartoň. Koš Michala Čarneckého dostal Čechy po téměř čtyřech minutách poprvé do vedení. Češi využili toho, že v této fázi hry svého soupeře přehrávali a natáhli své vedení až na pět bodů. Po krátkém zaváhání, kdy se nedařila především střelba, si Češi vzali výraznější vedení zpět a po trojce Lukáše Kotase v posledních vteřinách první čtvrtiny vedli už o osm bodů.

 

Na začátku druhé čtvrtiny potěšila zaplněnou Maroldovku akce dvojice Michal Černecký – Tomáš Pomikálek. První jmenovaný vyslal milimetrově přesnou přihrávku, kterou Pomikálek, hrající na domácí palubovce, zužitkoval efektní smečí. Pak se jakoby útočné mašiny na obou stranách zasekly, ale trochu více měli ze hry Češi, kteří tak dokázali své vedení navýšit až na dvouciferný rozdíl. Trenér Budínský točil hráče – v prvním poločase do zápasu zasáhlo všech dvanáct reprezentantů připravených k dnešnímu utkání – což umožnilo držet vysoké tempo, především na obranné polovině. V závěru poločasu se Slováci párkrát prosadili. Nebýt jejich zlepšené efektivity v útoku, mohl být poločasový rozdíl ve prospěch Čechů vyšší než třináctibodový. Závěr poločasu opět vyšperkoval český hráč. Tentokrát se současně se sirénou prosadil Jakub Kudláček.

 

Druhý poločas začal Tomáš Pomikálek podobně jako předchozí desetiminutovku – nekompromisní smečí. V první půlce třetí čtvrtiny se oba týmy předháněly v tom, kdo si v útoku doskočí více neúspěšných střel. Češi opět přitlačili na soupeře v obraně a po dvou ziscích Čarneckého a Slezáka v krátkém časovém úseku se dvacetibodová hranice dělící oba týmy zdála naprosto reálným

cílem pro české reprezentanty. Skóre České republiky držel Jakub Kudláček, který se svými vniky prosazoval i přes fyzicky silnější soupeře. Rozdíl ve skóre se ustálil na sedmnácti bodech.

Jiskru naděje vykřesali Slováci na začátku poslední desetiminutovky, když se zlepšili na útočné polovině. Naopak Češi se nemohli několik minut prosadit, a tak se jejich náskok smrskl pod deset bodů. V této těžké chvíli přiložila ruce k dílu celá Maroldovka, která hnala české reprezentanty zpět k získání dvouciferného vedení. To se jim po koších Houšky a Pomikálka povedlo. Slováci ale byli na dobré vlně a nepovolovali Čechům snadno skórovat. Nutili české reprezentanty ke střelbě z perimetru, která se jim v této fázi hry přestala dařit. Reprezentanti Slovenska i nadále tlačili na svého soupeře na obranné polovině a jen vlastními chybami v útoku se připravovali o možnost dostat se ještě více na dostřel. Dostatečný bodový odstup od soupeře udržela Čechům Houškova trojka v poslední vteřině čtyřiadvacetivteřinového limitu na útok. Dvě minuty před koncem musel kvůli krvavému zranění opustit hřiště Dušan Pandula. Ani to ale Slováky nezlomilo, a když 78 vteřin před koncem snížili na rozdíl šesti bodů, musel si trenér Budínský vzít oddechový čas. Ten očividně Čechům pomohl a Luboš Bartoň vrátil svou třetí trojkou v zápase opět trochu klidu na stranu domácích. Poslední vteřiny už se Češi zkušeně pohlídali a mohli si tak vychutnat ovace zaplněné děčínské haly.

Čeští reprezentanti zvládli vstup do druhé poloviny kvalifikace ME Div. B a i letos hájí svoji prozatímní neporazitelnost, když ze čtyř zápasů získali osm bodů. V neděli se basketbalová reprezentace představí na Kypru a ve středu opět v Děčíně bude hostit Švýcarsko. Zápas tentokráte začíná už v 18 hodin.

Pavel Budínský (trenér):

„Bylo to derby, které mělo jiné aktéry, než loni. Musím kluky pochválit, protože jsme odvedli solidní výkon. Ta poslední čtvrtina sice trochu zkazila dojem, nicméně ta aktivita na útočném doskoku a body naší lavičky byly rozhodující. Sedmatřicet minut jsme měli utkání pod kontrolou a to si myslím je dobrá vizitka. Pravdou je, že jsme zabředli do situací, kdy jsme pod dojmem většího vedení nehráli tak koncentrovaně a soupeř nesložil zbraně. Zbytečně jsme si to zkomplikovali. Četnost střel byla dobrá, ale nedávali jsme i s ohledem na to, že nemáme tolik útočného talentu. Máme ale hráče na černou práci. Chtěl bych pochválit hráče, jako Ondra Dygrýn, Lukáš Kotas nebo Mirek Soukup, kteří sice nebyli tak produktivní ve střelbě, ale doskakovali, bojovali a to nás trochu uklidnilo. Díky tomu jsme měli druhé šance a více jsme zakončovali. Máme nové hráče, nový tým, není jednoduché to poskládat, aby to sedělo, ale já jsem spokojený. Výhra se počítá, atmosféra byla pěkná.

 

Program kvalifikace ME

 

21.08.2011 18:30 (SEČ) Kypr (Eleftheria, Nicosia) – Česká republika
24.08.2011 18:00 Česká republika (ČEZ Sportcentrum, Děčín) – Švýcarsko (TV – ČT4)

 

Michael Šob
Vedoucí Basketbalové Reprezentace Mužů

Foto: aleso.cz