Rubriky
Kultura Zprávy

IDZ vydala novou knihu o děčínském malíři Josefu Steglovi

V červenci 2011 vydala Iniciativa pro děčínský zámek společně se spolkem německých krajanů z Děčínska v bavorském Nördlingenu (Heimatverband Kreis Tetschen-Bodenbach e.V.) knihu o děčínském krajináři Josefu Steglovi (1895-1966). Jedná se o další z titulů archiváře a renomovaného autora regionální vlastivědné literatury Petra Jozy.

Malíř Josef Stegl byl svým životním osudem i dílem pevně spojen s Děčínem a severními Čechami.  Jeho obrazy s náměty z rodného města, Českého Švýcarska a Českého středohoří vyzařují silný vztah ke krajině a k domovu. Josef Stegl bývá také nazýván malířem domova.  V roce 1945 musel malíř s rodinou stejně jako tisíce jeho krajanů Děčín opustit.  Svou tvorbou ale domov nikdy neopustil. Dál zobrazoval svůj rodný kraj a jeho díla se pro mnohé stala důležitým pojítkem se ztracenou vlastí.  V Děčíně začal malíř opět vcházet do širšího povědomí od  80. let 20. století v souvislosti s výstavami v místním muzeu. Druhá velká Steglova výstava se konala v Děčíně na přelomu let 2010 a 2011. Podnětem k této výstavě byl dar malířovy výtvarné pozůstalosti jeho synem Ludwigem Steglem do děčínského muzea.

V říjnu 2010 byla Josefu Steglovi na jeho domě v dnešní Wolkerově ulici (dříve Schillerstrasse) odhalena pamětní deska.  Kniha o Josefu Steglovi byla vydána společně v češtině a němčině a její vydání podpořil Česko-německý fond budoucnosti.

Josef Stegl. Osud děčínského malíře/Schicksal eines Tetschner Malers
autor Petr Joza, vydaly Iniciativa pro děčínský zámek a Heimatverband Kreis Tetschen-Bodenbach e. V., Děčín – Nördlingen 2011, 192 s., 450,- Kč

Otto Chmelík, předseda IDZ