Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Tragický konec u trafostanice
Včera ve večerních hodinách kdosi oznámil na služebnu v Rumburku, že v objektu bývalého podniku v Jiříkově dochází u trafostanice ke krádeži kovů. Dorazivší hlídka zde našla mrtvolu asi dvacetiletého mladíka. Ta byla následně ohledána přivolaným lékařem, který jako pravděpodobnou příčinu smrti stanovil úraz elektrickým proudem. Stopy po zásahu měl na levém rameni a paži. Na noze měl pouze jednu botu a na zádech batoh se sekerkou. Po odpojení trafostanice nalezli policisté v jedné z kójí kšiltovku, elektrikářské nůžky, druhou botu a látkový batoh s odcizenými kabely. Dle vyjádření zaměstnance energetiky byly vodiče pod proudem pětatřiceti kilowatt. Zemřelý u sebe neměl doklady, tudíž se doposud nepodařilo zjistit jeho totožnost. Vbrzku bude provedena soudní pitva k přesnému určení příčiny smrti. Okolnosti případu jsou nyní předmětem šetření.

Zapálil jedno, hořely dvě
Policisté z děčínského obvodního oddělení vypátrali osmačtyřicetiletého muže, který by měl mít na svědomí nedávné zahoření dvou automobilů na parkovišti naproti energetice. První z nich měl zapálit úmyslně, druhý vůz měl tu smůlu, že stál blízko a plameny na něj přeskočily. Škoda, kterou tím natropil, se přehoupla přes hranici pětadvaceti tisíc korun. Včera si chlapík vyslechl podezření z přečinu poškození cizí věci ve zkráceném přípravném řízení. Za to může dostat poukázku až na roční pobyt ve vězení.

PIN zásadně jen v hlavě
Nepříjemné překvapení čekalo na čtyřiašedesátiletou ženu z okolí Varnsdorfu, když nedávno přišla vybrat peníze do bankomatu. Zjistila totiž, že v peněžence jí chybí platební karta i lístek, na kterém měla napsaný PIN kód. Další šok přišel, když chtěla telefonicky zablokovat kreditku, kdy zjistila, že v den, jejího posledního výběru zmizelo z účtu o něco později ještě deset tisíc korun. Místní policisté se pustili do práce a píle nakonec ovoce přinesla. Vypátrali dvaatřicetiletého muže, který má mít lumpárnu na svědomí. Včera mu nadělili ve zkrácenku podezření z neoprávněného opatření platební karty a krádeže, za což mu hrozí až dvouleté vězení.

Nedal pokoj
Terčem zasílání výhrůžných esemesek se v posledních letech stala třiačtyřicetiletá žena z Rumburku. Z obavy o zdraví a život se tedy obrátila o pomoc na místní strážce zákona. Ti tedy zasáhli a osmatřicetiletému muži, který má mít bombardování zprávami na svědomí, zahájili trestní stíhání pro nebezpečné pronásledování. Obviněnému by za to mohl soudce nadělit až roční pobyt v nápravném zařízení, kde si mnohý své počínání napříště rozmyslí.

Lup nestihli odvézt
Na služebnu v Krásné lípě kdosi včera večer oznámil, že do rekreační chalupy v Chřibské se vloupaly dvě osoby. Pár minut poté už policisté stáli před vypáčenými dveřmi a vyzývali výtečníky k opuštění objektu. Nato zadrželi šestatřicetiletého muže a dvacetiletou ženu, přičemž nedaleko ještě objevili automobil, ve kterém byla uložena sekačka a prodlužovací kabely. Na chodbě pak byl k odvozu připraven vysavač, rádio, a DVD přehrávač. Škodu nadělali zhruba za čtyři tisíec korun. Následovala návštěva obvodních oddělení a sdělení podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody ve zkráceném přípravném řízení. Oběma hrozí až tříletá dovolená na státní útraty.

Výmluvy nezabraly
Jílovým u Děčína projížděl včera v pozdních večerních hodinách jednačtyřicetiletý řidič. Zde ho zastavila policejní hlídka ke kontrole, což pro člověka, který má platný zákaz řízení motorových vozidel, není právě příjemná záležitost. Muži zákona samozřejmě tento nedostatek ihned odhalili a malér byl na světě. Výmluvy, že o restrikci nevěděl, nepomohly a pán si následně vyslechl podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to je možné udělit trest odnětím svobody ve výši až tří let.

Zase ty kontejnery
V sobotu nějakou tu hodinku po půlnoci zapálil v Lesní ulici ve Varnsdorfu neznámý vandal tři plastové kontejnery. Plameny ale přeskočili na další box, a co čert nechtěl, také ne automobil, který měl tu smůlu, že stál poblíž. Vyklubala se z toho škoda za zhruba šedesát tisíc korun. Po pachateli pátrají místní policisté a budou rádi za každou informaci stran občanů. Pokud pachatele dopadnou, bude se zodpovídat z přečinu poškození cizí věci, za což může dostat až roční vězení.

Podivné tankování
Zaměstnaneckou tankovací kartu měl k nekalým účelům zneužít sedmačtyřicetiletý muž z Jílového u Děčína. V minulém období na ní tankoval pohonné hmoty, které měl dále prodávat, přičemž penízky putovali do jeho kapsy. Svému chlebodárci tak způsobil škodu za necelých třicet tisíc korun. V pátek proti němu děčínští kriminalisté zahájili trestní stíhání pro krádež. Cena za tento přečin může být až dvouletá ztráta svobody.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín