Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Zákazník nikde, účet čeká
DĚČÍN – Přesně deset tisíc sedm set čtyřicet devět korun českých čeká na zaplacení. Kdo nakonec uhradí uvedenou částku je v tuto chvíli ve hvězdách. Prostřednictvím telefonické smlouvy si doposud neznámý zákazník koncem března 2006 objednal dva kusy mobilních telefonů, ke kterým si navíc sjednal ještě poskytování telefonických služeb. Smlouvu i se zbožím si nechal zaslat na konkrétní děčínskou adresu. Do kolonky jméno a příjmení uvedl osobu, která se na dané adrese nikdy nevyskytovala. Celý případ je zahalen mlhou podivných okolností, které se pokusí odkrýt skupina místních strážců zákona. Jestli se jim to podaří, ukáže až čas. Na vykutáleného dobrodruha může z policejních záznamů vykouknout i obvinění trestného činu podvodu.

Nesplacené alimenty
DĚČÍN – Ač má platit jeden tisíc korun měsíčně na svou nezletilou dceru, neplatí. A tak se dluh na výživném vyšplhal až k hranici šedesáti tisíc korun. Jelikož otec k rukám matky jejich společné dcery od prosince 2005 do současné doby nezaplatil ani korunu, čelí již v tuto chvíli obvinění z trestného činu zanedbání povinné výživy. Současně stojí před výzvou splatit svou pohledávku. Pokud se mu nepovede napravit svou chybu, může se díky ní posléze ocitnout v objektu s mřížemi.

Internetové nebezpečí
DĚČÍN – Její bankovní konto nejméně šestkrát zažilo neoprávněný příliv peněz. Podnikavá paní se radovala, zájemci byli rozčarováni. Jejich důvěřivosti využila zdatná internetová obchodnice, jenž prostřednictvím internetového obchodního serveru nabízela příchozím zájemcům nejen prodej mobilních telefonů, ale i notebooků. Po odeslání konkrétních částek kupujícími si jim ale už neozvala, a tak zklamaní lidé přišli dohromady o patnáct a půl tisíce korun. Své unikátní podnikání započala začátkem dubna letošního roku a dvacátého května 2011 se policii ozval první z poškozených. Pokud se strážcům zákona podaří nasbírat dostatek důkazů a usvědčit nezbednou soukromnici, může si z úst policejních vyšetřovatelů vyslechnout obvinění z trestného činu podvodu.

Na půdách je tolik věcí…
DĚČÍN – O tom ví své třiatřicetiletý muž, jenž v rozmezí jednoho květnového týdne navštívil několik půdních prostor děčínských činžáků. S sebou si odnesl vše, co se dá zpeněžit – pozinkovaná tyč, odložené elektrosprotřebiče, dětský kočárek anebo třeba jízdní kola. Okradených majitelům zcizených věcí po sobě zanechal třiceti tisícovou škodu a nemilou vzpomínku. Šestnáctého června 2011 si dopadený lapka vyslechl z úst policejního vyšetřovatele obvinění z trestných činů krádeže a porušování domovní svobody a nyní o svých činech může rozjímat ve vazební věznici na severu Čech.

Dvojice k pohledání
DĚČÍN – Děčínským kriminalistům se v uplynulých dnech opět dařilo. Podařilo se jim totiž odhalit a usvědčit hned několik známých „firem“ děčínské „galérky“. Společně s nimi měli napilno i policejní vyšetřovatelé, jenž sdělovali jedno obvinění na druhým. Své si vyslechli dva mladí obvinění, jenž se dopustili hned několika krádeží a vloupaček. Jedné z oběti odcizili klíče z kapsy volně odložené bundy, jejichž pomocí vnikli do jejího bytu a odcizil z něho elektroniku za několik tisíc korun. K dalším jejich hříchům lze přičíst i ten, kdy nalezenou brašnu s doklady a finanční hotovostí v děčínských Boleticích nevrátili jejímu majiteli a raději si lehce získané věci ponechali pro svou vlastní potřebu. Přilákalo je i osobní vozidlo, zaparkované nedaleko děčínského kina Sněžník, kterým se svezli z Podmokel na Staré město, kde ho zanechali svému osudu. To vše stihli během několika březnových dnů letošního roku. Starší z dvojice výtečníků si sdělení obvinění vyslechl již koncem března. Mladší spolupachatel teprve včera. Obvinění směřovalo k trestným činům krádeže a porušování svobody.

Odhalen a usvědčen
DĚČÍN – Na svém zločineckém kontě má již značný výčet protiprávního jednání. Přečin krádeže jednoznačně vede. Té se opakovaně dopustil hned několikrát a ta poslední, pro kterou proti němu bylo patnáctého června 2011 zahájeno trestní stíhání, se odehrála první červnový týden v centru Děčína. Po násilném vniknutí do uzamčených prostor činžovního domu v Dobrovského ulici si odtud odnesl nejen sanitární zařízení bytů, ale i elektroinstalaci a finanční hotovost. V tuto chvíli již obviněný muž čelí několika obviněním, v jejichž závěru může být i pobyt za mřížemi.

Zmizel, kdo ví kam…
VARSNDORF – Na majitele varnsdorfského pohostinství si ve středu ráno počíhalo překvapení. Z terasy jeho restaurace mu během noci zmizelo několik polí plotu, čímž přišel i o dvanácti a půl tisícovou investici. Kde části plotu skončili je už v tuto chvíli v rukou varnsdorfských policistů, kteří si prověří všechny verze, jenž mohou vést k rozpletení záhady. Za přečin krádeže lze uložit kromě peněžitého trestu také i několikaleté vězení

Místo splátky obsílka
DĚČÍN –Koncem listopadu 2011 si mladý děčínský rodák prostřednictvím známé finanční společnosti nakoupil černou elektroniku na úvěr. Když došlo na placení, dělal mrtvého brouka. Jelikož se do současné doby neodhodlal k zaplacení dlužné částky lehce přesahující sedm tisíc korun, bylo proti němu včera čtrnáctého června 2011 zahájeno trestní stíhání pro podezření ze spáchání trestného činu úvěrového podvodu. Trestní zákoník nabízí pachateli uvěrového podvodu až dvouleté odnětí svobody.

Výtržníci z náměstí
RUMBURK –V úterý odpoledne 14.6.2011 krátce před čtvrtou hodinou odpolední zažilo Dobrovského náměstí v Rumburku roztržku mezi dvěma místními obyvateli. Oba hlavní aktéři se nejdříve utkali ve slovní roztržce, která posléze vyústila až ve fyzické napadení jednoho z nich. Osmadvacetiletý muž si s sebou ze střetu odnesl zranění v obličejové části. Další podrobnosti nemilé události již v tuto chvíli prověřují policisté z rumburské služebny. Je za ztropenou výtržnost na veřejnosti je možné uložit trest odnětím svobody až na dvě léta.

Ztratila se peněženka
DĚČÍN – Stačí chvilka nepozornosti a její zásluhou se člověk může v mžiku ocitnout ve velmi nepříjemné situaci. Tentokrát sehrál hlavní roli mobilní telefon a peněženka s doklady. Obojí zmizelo ze stolu oblíbeného děčínského baru krátce po druhé hodině ranní. Kdo je za jejich odcizením, je už v tuto chvíli v rukou děčínských mužů zákona. V případě dopadení pachatele a jeho usvědčení je možné uložit mu trest odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitá pokuta ve stanovené výši.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín