Rubriky
Zprávy

Z Děčína do Drážďan vyrazili plavci – za zachování přírodních krás Labe bez jezu

Labe nás spojuje, jez rozděluje. Tak se jmenuje akce, během níž čeští a němečtí plavci zdolají sedmdesát kilometrů dlouhou plavbu po Labi z Děčína do saských Drážďan.

Na cestu se vydají právě dnes (31.5.), po desáté hodině dopolední. Netradiční plavba je dalším symbolickým vyjádřením nesouhlasu ekologů s připravovanou výstavbou plavebního stupně na Labi. Akci s německými partnery pořádá Arnika.

Hlavními aktéry zdolávání sedmdesátikilometrového úseku Labe z Děčína do Drážďan budou tři němečtí dálkoví plavci. Část řeky zdolají i zástupci Arniky a přidat se mohou na startu v děčínském podzámčí i další zájemci.

Hlavním smyslem nevšední plavby je upozornit na to, že Labe patří mezi evropsky významné vodní toky a cenné přírodní lokality. Akce je tak vlastně dalším symbolickým protestem proti děčínskému plavebnímu stupni. S jeho výstavbou nesouhlasí Arnika a další česká i německá ekologická sdružení, která se obávají toho, že jez u Děčína bude mít nevratné negativní dopady na řeku a zdejší okolní krajinu.

Program samotné plavby a doprovodných akcí je rozložený do tří dnů. První úterní zastávka bude v Prostředním Žlebu, tedy v místě, kde by měl stát uvažovaný jez. Tam se uskuteční jakýsi happening. S dalšími zastávkami se počítá v Hřensku a ještě na několika místech v Německu. Ve středu chtějí plavci a jejich doprovod zvládnout cestu z Pirny do Drážďan, kam by měli dorazit okolo čtvrté hodiny odpolední. Tam se také aktéři plavby zúčastní ekumenického festivalu zaměřeného na ochranu životního prostředí.

Zatímco ekologové proti děčínskému jezu protestují, provozovatelé lodní dopravy argumentují tím, že vodní dílo zajistí plnosplavnost Labe mezi Střekovem a Hřenskem po většinu roku.

Ředitelství vodních cest ale teď musí nechat přepracovat dokumentaci k vlivu stavby na životní prostředí. Zadavateli stavby to uložilo ministerstvo životního prostředí, které stávajícímu posudku vytýká řadu nedostatků.

Autor: Josef Suk

Zdroj: ČRo Sever