Rubriky
Zprávy

Obnova srdce Nebočad

Nebočady 28. 6. 2011 Co bylo zanedbáno a pokaženo v minulosti, to dnes jen zdlouhavě a s velkými obtížemi napravujeme. Chybějí nejen peníze, ale často i naše ochota zapojit se do veřejných aktivit – i když jde o zvelebení obce, ve které žijeme. Lidé z Občanského sdružení Jurta  se pokoušejí otevřít veřejnou diskuzi o obnovení a zkulturnění návsi v Nebočadech, které dominuje poněkud zdevastovaná barokní kaplička Nejsvětější Trojice.

Jak to bývalo
Přirozeným centrem každé obce, tedy i Nebočad, byla vždy náves. V dobách dávno minulých se tu odehrávaly ty nejdůležitější události veřejného života. Sousedé a sousedky se tu denně potkávali, vyměňovali si tu důležité informace i šťavnaté klepy.

Jak to je
Doby dávno minulé nahradily doby minulé a ty s sebou přinesly zásadní změny. Nebočadská náves byla vyasfaltována a začala být využívána jako točna autobusů MHD a úložiště nádob na tříděný odpad. Chybí zde chodníky i prostor pro setkávání místních obyvatel a jejich relaxaci.

Náves navíc rozděluje frekventovaná silnice spojující Děčín a Ústí nad Labem. Před  bezohlednými řidiči, kteří si někdy s dodržováním maximální povolené rychlosti nedělají příliš starostí, chrání chodce pouze chodník o šířce 50 cm.

 Jak by to mohlo být (?)
 Již v loňském roce proběhlo sousedské setkání obyvatel Nebočad. Na jeho základě zpracovalo Občanské sdružení Jurta projekt, který vrací návsi její původní význam. V plánu je přesunutí konečné autobusové zastávky a přemístění nádob na tříděný odpad. Náves by  měla být osázena stromy a keři, a vybavena lavičkami.

Dalším cílem navrhovaných úprav je zlepšení bezpečnosti pohybu obyvatel podél silnice, proto je v projektu počítáno s úpravou maximální povolené rychlosti na 30 km/h, rozšíření chodníků, vybudování přechodu pro chodce a zpomalujících pásů. Tím by se podstatně zlepšila přístupnost centra a MHD pro občany z jižní části Nebočad.

Další postup
David Landsperský, ředitel a jednatel Jurty, doplňuje i další aktivity:„Projekt je předkládán veřejnosti v době, kdy se v Nebočadech začíná stavět bezbariérové informační centrum pro lidi s postižením v rámci projektu „Ziel3: O nás s námi – Život bez bariér“. Spolu s ním vzniká v Nebočadech i krásné dětské hřiště v přírodním stylu, které bude sloužit nejen členům Lesního Klubu, ale i široké veřejnosti.“

Při slavnostním položení základního kamene bezbariérového centra byl přítomen mj. i primátor Děčína František Pelant, který byl s plány seznámen a jako nebočadský rodák jimi byl  velmi potěšen. Při této příležitosti přislíbil projektu i Nebočadům podporu. V současné době probíhají jednání o účasti města Děčín na projektu znovuobnovení centra. Pokud Vás zajímají další podrobnosti, nebo chcete vyjádřit plánům na zvelebení Nebčad podporu, prosím kontaktujte Jurtu (Jitka Kurusová, t:774 775 008)           

Jitka Kurusová
Občanské sdružení Jurta
www.jurta.cz