Rubriky
Kultura Zprávy

Noci kostelů v Děčíně se účastnily přes dva tisíce lidí

V pátek 27. května se již podruhé v nočním přítmí otevřely brány kostelů, kaplí a modliteben v Děčíně a jeho okolí.

V loňském roce se první děčínská Noc kostelů setkala s velkým ohlasem. Možnosti podívat se do zajímavých církevních staveb, z nichž mnohé jsou po většinu roku nepřístupné, využilo několik stovek zájemců. V letošním roce se navíc nabídka ještě rozšířila. „Tentokrát bylo zpřístupněno celkem 16 objektů čtyř různých církví, tedy o 5 více než vloni,“ říká koordinátor celé akce, Miloš Vavřička ze Zámku Děčín. Jde v podstatě o mimořádný úspěch, protože ani mnohem větší města se takovým počtem nemohou pochlubit. V celé litoměřické diecézi se s Děčínem může srovnat jen Liberec. „Takové množství objektů mohlo být zpřístupněno pouze díky nezištné dobrovolnické práci a entuziazmu mnoha lidí. Proto bych jim chtěl velmi poděkovat za jejich energii a nadšení, se kterým se na Noci kostelů podíleli.“
Také letošní ročník vyvolal velký zájem návštěvníků. „Do kostelů se nevybírá vstupné, proto můžeme jen odhadovat, že se letošní akce zúčastnilo na 2 500 návštěvníků,“ uvádí Vavřička. Ve většině objektů pro něj byl připraven zajímavý kulturní program. Kromě komentovaných prohlídek si návštěvníci mohli poslechnout vystoupení několika hudebních či vokálních souborů. Na některých místech byl připraven také program pro děti. Velký zájem vyvolaly prohlídky varhan či zvonů. Ani letos nechyběly poutnické pasy a mapy, do kterých zájemci sbírali razítka navštívených objektů. „Celkem 16 lidí navštívilo úplně všechny, což je opravdu pozoruhodný výkon, pokud uvážíme, že kvůli tomu museli najet přes 70 kilometrů,“ říká Vavřička.
A o které objekty byl největší zájem? „Největší počty návštěvníků mívají objekty v centru a ty, které nejsou pravidelně otevřené. Letos, stejně jako vloni, proto nejvíce lidí zavítalo do kostela Povýšení sv. Kříže, evangelického kostela na Teplické ulici a kostela sv. Václava v Rozbělesích. Pomyslným vítězem se pravděpodobně stal kostel sv. Václava a Blažeje, který byl letos otevřen poprvé. Velmi slušná návštěvnost ovšem byla i na odlehlejších místech, například v kapli P. Marie na Sněžníku,“ říká Vavřička.
Všichni zájemci o noční prohlídku sakrálních prostor se již nyní mohou těšit na příští ročník, který proběhne opět poslední pátek v květnu.

[FŠ, MV]