Rubriky
Turisti Zprávy

Děčíňák spustil web o Labské cyklostezce

Naplánovat zajímavou a bezpečnou trasu kolem Labe a Vltavy a přitom neminout zajímavé body zájmu pomůže před několika dny spuštěný web. Cyklistu provede 175km trasou, z níž pouze 10 km vede po frekventované silnici.

Cyklostezka kolem Labe a Vltavy
Labská-cyklostezka.czwww.labska-cyklostezka.cz
Na kole od německých hranic kolem řeky Labe a Vltavy až do Prahy nás provede před několika dny spuštěný web Labská-cyklostezka.cz. Zprovoznil ho cyklista a novinář Petr Špánek, který tuto trasu mnohokrát projel a mnoho na ní i zažil. O své objevy se chce podělit i s dalšími cyklonadšenci. Německá část cyklostezky, na kterou zmapovaný úsek navazuje, je Němci dlouhodobě velmi oblíbená.

Web podrobně mapuje charakter labské cyklostezky, kvalitu povrchu, problematická místa a nabízí i možné varianty k doporučené trase. Pro zobrazení využívá mapy od Googlu, ve kterých je zakreslena trasa od německých hranic až do Prahy. A na ní spousta zajímavostí. Autor se zaměřil na zmapování bezprostředního okolí cyklostezky, především na úseky mezi městy, které jsou méně známé. V druhé fázi chce přidat i informace o městech. Na většině míst, která se v mapě nacházejí, autor sám byl. Buď je objevil, nebo mu je doporučili přátelé. Ta nejlepší místa zařadil do kategorie Doporučujeme.

Díky ikonám na trase může uživatel zobrazit podrobnosti přímo v mapě a nemusí tak zbytečně přecházet na jiné podstránky webu. Vedle mapy vlevo se nachází tlačítka pro filtrování informací. Pomocí nich je možné vypnout či zapnout zobrazování určitých bodů zájmu (jsou seskupeny v kategoriích jako jídlo a pití, ubytování, příroda atd.).

„Vzhledem k tomu, že přibližně třetina zmapované trasy vede podél Vltavy,
průvodce by se měl jmenovat „labsko-vltavská cyklostezka“, pro zjednodušení používám pouze labská. Česká stezka navazuje na německou, která je v Německu dlouhodobě vůbec nejpopulárnější. I česká část je velmi oblíbená a nejen proto, že vede podél řeky, tedy po rovině, ale jde i o bezpečnost. Mezi Prahou a státní hranicí je jen pár míst, kde musí cyklista na frekventovanou silnici (asi 10 km ze 175 km), což je na české poměry unikátní,“ říká autor webu Špánek.

Jakub Dvořák, Technet.cz
Zdroj: http://usti.idnes.cz