Rubriky
Turisti Zprávy

Cyklovýlet přes Českou bránu

Vyndejte kola z garáží a šlápněte do pedálů. Pohodový cyklistický výlet do sousedního Saska s mírným stoupáním a dlouhým klesáním o celkové délce 24 km zvládne každý.

Náš odpolední výlet zahájíme v Děčíně na autobusovém nádraží. Cyklobus Dopravního podniku města Děčína nás vysadí na konečné stanici na Maxičkách. Zde se napojíme na žlutou turistickou značku po které se vydáme směrem k rozcestníku U Buku (3 km). Trasa vede po asfaltové cestě. Po překonání počátečního stoupání neustále mírně klesáme. Za rozcestníkem U Buku se nám po krátkém „stoupáku“ otevře zajímavý pohled na stolovou horu Grosser Zschirnstein (560 m.n.m.). Nejvyšší bod Saského Švýcarska nabízí překrásný výhled zejména směrem do Čech.

Ale to už dáváme pozor, abychom neminuli nenápadnou odbočku na zeleně značenou lesní pěšinu (kola doporučuji vést) směrem k České bráně (1,5 km). Železná závora připomene časy nedávno minulé a už jsme v Německu. Opět se napojíme na žlutě značenou trasu a po široké štěrkem zpevněné cestě pokračujeme směrem do obce Schöna (6 km) kolem nejmenší stolové hory s názvem Zirkelstein (385 m.n.m.). Cesta přímo střižená s rovnoměrným sklonem a přesným zarovnáním krajnic jako by připomínala, že jsme opustili zemské hranice Království českého. V obci Schöna, pozor již se pohybujeme po silnici pro motorová vozidla, odbočte směrem k Bhf. Schöna (vlakové nádraží). Prudké klesání po kamenných kostkách nás vyvede na labské cyklostezce kousek od přívozu Hřensko-Schöna. Zpět do Děčína už nás čeká jen 12 kilometrů po všem dobře známé cyklostezce.

Praktické informace: Cyklobus, linka č. 515 010 jezdí So, Ne v 11:25 hod., bus nádr. Děčín. Přeprava kol zdarma. Dospělí platí 15,- Kč/osoba. Kapacita míst omezena na 16 kol. Trasa vhodná pro MTB či trekové kolo. Možnost občerstvení – Maxičky, Schöna, Dolní Žleb, Prostřední Žleb. Vyhlídky – stolové hory Grosser Zschirnstein a Zirkelstein. Průměrná časová náročnost cca. 3,5 hod. pro rodinu s dětmi.

Jiří Štastný, České Švýcarsko, o.p.s.