Rubriky
Sport Zprávy

Že se historie neopakuje?…aneb v sérii vedeme 1:0!

Ostravané měli na vzpamatování se z minulého debaklu necelý týdena a určitě chtěli do utkání vstoupit „pravou nohou“, což se jim minulou středu nepovedlo. Tento názor jako by chtěli přetavit v realitu zahraniční akvizice Spagrud s Burkem, po jejichž koších vedli hosté na začátku 0:4. Děčané hnáni opět velmi slušně zaplněnou arénou ale brzy střelecky pookřáli, to když ve 4. minutě otáčel košem na 6:4 z pole J. Houška, aby o dvě minuty později opět zásluhou „Koubova“ koše bylo děčínské vedení již pětibodové – 14:9. Hosté ale ke konci úvodní čtvrtiny opět začali kousat a zásluhou čtyř bodů Číže v 9. minutě dokonce otočili skóre ve svůj prospěch – 17:18. Poslední slovo úvodní čtvrtky ale nakonec přeci jen měli domácí hráči, kteří zásluhou Hatcherova koše a trojky P. Houšky s klaksonem vedli po deseti minutách 22:18.

Úvod druhé čtvrtky měl jediného vládce, a to v Ellu Sandersovi – ten v rozmezí necelých dvou minut (12. – 14.) nasázel osm bodů v řadě, zvýšil děčínské vedení na dvouciferné – 32:21 a na tuto situaci nemohla přijít asi jiná odezva než okamžitý oddechový čas ostravské lavičky. Děčané si i nadále udržovali dvouciferný náskok – v minutě 16. dopichoval střelu svého spoluhráče P. Houška – 39:25 a na začátku 19. minuty se dopustil nesportovního faulu na Sanderse hostující Burke, čehož domácí stoprocentně využili a po dvou trestných hodech Sanderse a koši Soukupa svítil na světelné tabuli stav 45:31. Svůj náskok Děčané do konce první půle ještě o čtyři bodíky navýšili a do kabin se tak odcházelo za stavu 49:31.

Hned na začátku druhé půle se po koši vládce večera „Houšmana“ vyšplhalo děčínské vedení na dvacetibodovou hranici – 51:31. Dění na hřišti i v dalších minutách nic nenasvědčovalo tomu, že by se hosté mohli pokusit utkání zdramatizovat, když družina Pavla Budínského stále kvalitně střílela, což podtrhuje i situace z 25. minuty, když po spolupráci Soukupa a P. Houšky zakončoval druhý jmenovaný, zvyšoval na 63:42 a Zdeněk Humměl si opět svolal své „ovečky“ na „bojovou poradu.“ Po ní se ale obraz obraz hry začal postupně měnit, domácím odcházela střelba, čehož hosté využili a ve 29. minutě po dvou trestných hodech Číže se přiblížili až na rozdíl osmi bodů – 67:59. Třetí dějství uzavíral jedním trestným hodem Stehlík a po jeho bodovém příspěvku platilo skóre 69:60.

S děčínskou psychikou ostravské snížení příliš nezamávalo, naopak zřejmě ještě více „semklo“ a opět se vrátili ke své hře, což vedlo ve 32. minutě po trojce Hatchera a rychlém úniku Aliče k navýšení vedení na 74:62 a hostující kormidelník rozhněvaný na nástup svého celku do poslední čtvrtiny si vybral další time-out. Děčínská ofenzivní „mašina“ se ale nehodlala zastavit, naopak se rozjela naplno a v minutě 36. se z perimetru prosadil Hatcher, děčínské vedení se opět přehouplo přes hranici dvaceti bodů – 86:65 a děčínské publikum bylo rázem opět ve varu. Závěr zápasu už si velmi dobře hrající děčínský celek společně se skandujícím publikem víceméně užíval a ještě své vedení dokázal navýšit, k čemuž přispěl svým prvním košem v play-off v předposlední minutě také benjamínek Jan Jiříček – 94:69. Tečku za utkáním nakonec udělal ještě koš „Boba“ Landy a po něm už mohla děčínská radost propuknout naplno díky vítězství 96:69, po němž se ujímáme také vedení ve čtvrtfinálové sérii v poměru 1:0!
Na děčínské straně vládnul neomezený král, a to „Houšman“, který zaznamenal letošní bodový rekord (ten doposud držel svitavský George s 35 body), když jeho příspěvek se zastavil až na čísle 37!; ke své výborné produktivitě přidal ještě 9 doskoků a jeho užitečnost se vyšplhala na číslo 48. Dařílo se také americké dvojici Ell Sanders (12 bodů; TH 3/3) – Will Hatcher (10 bodů a 6 asistencí). Celkově ale Děčané zahráli týmově a opět dostáli své přezdívce „Válec“.

Zajímavosti ze statistik – individuálních:…

V dresu hostů se nejvíce dařilo mladému Lukáši Palyzovi, který nastřílel 22 bodů, z toho 6! trojek; bodově za ním příliš nezaostal ani Dwight Burke, který zatížil děčínské konto dvaceti body a osmi doskoky; více v závěsu už byl Kanaďan Andrew Spagrud (13 bodů).
Děčané měli v utkání velmi dobrou střelu za dva body i trestných hodů, hosté naopak překvapili svou vysokou úspěšností trojek (10/18 -> 56%); Severočeši také svého soupeře jednoznačně pod oběma koši přeskákali v poměru 37:18 (v útoku 12:2); rozdíl byl také v asistencích (27:18), když děčínské číslo si po utkání pochvaloval i trenér Budínský; znatelný byl jednoznačný rozdíl při pohledu na užitečnost, která byla 125:63! Z těchto všech ukazatelů nakonec nemohlo vzejít nic jiného než další vysoké domácí vítězství Děčína nad Novou hutí. P. Houška 37 (střelba z pole: 20/15, TH 4/4, 9 doskoků a validita 48!), Sanders 12, Hatcher 10 (6 asistencí), Alič 9 (+ 8 asistencí a 4 doskoky), J. Houška 9 (5 doskoků), Pomikálek 6, Soukup 5 (+ 4 doskoky a 4 asistence), Stria 4 (+ 4 doskoky, 4 asistence a 5 získaných faulů), Landa 2 (5 doskoků), Jiříček 2 – Palyza 22 (trojky 9/6!, TH 2/2), Burke 20 (trojky 4/3; 8 doskoků a 3 asistence), Spagrud 13, Číž 9 (4 asistence), Stehlík 3, Zbránek 2; střelba 3 b.: 18/6 – 18/10; střelba 2 b.: 53/33 – 30/16; TH: 14/12 – 16/7; doskoky: 37:18 (útočné 12:2); chyby: 18:17; počet diváků: 960; nejlepší hráč utkání: Pavel Houška (Děčín).

…a týmových:

Body:

Základní sestavy: Děčín – Sanders, Stria, Alič, J. Houška, P. Houška
Ostrava
– Mason, Stehlík, Palyza, Spagrud, Burke

Absence: Domácímu lodivodovi Pavlu Budínskému scházela v utkání opět dvojice marodů Antonín Pištěcký, Adam Žampach a také Jan Smeták; do utkání již mohl zasáhnout a týmu pomoci Ell Sanders, který si v minulém utkání přivodil lehký výron kotníku. Hosté přijeli v kompletním „zbrojení“ pouze bez mladíků Ondřeje Zavadila a Václava Černocha.


Ladislav Faltin