Rubriky
Zprávy

Vydařený závěr přivál do Děčína sladké vítězství s vůní perníku!

Od úvodního rozskoku se na hřišti „praly“ dva velmi vyrovnané celky, což se podepsalo i pod skóre první čtvrtiny, kdy po většinu času byl stav vyrovnaný. V 5. minutě srovnával tahoun domácích Hampton na 9:9. V minutě 8. se sice domácím podařilo „utrhnout“ Děčínu na rozdíl čtyř bodů, když po koši Černoška byl stav 18:14, přesto Děčané ještě do konce úvodní desetiminutovky skóre zkorigovali a závěrečný koš Hatchera po asistenci Aliče určil skóre na 21:19.

Ani na začátku druhé čtvrtiny nenapovídalo nic tomu, že by domácí měli rozjet ofenzivní kolotoč a vyrovnat letošní zatím negativní bilanci se svěřenci Pavla Budínského. Zdání klame a domácí během chvíle začali diktovat tempo zápasu, díky čemuž si na konci 17. minuty vypracovali až sedmibodové vedení 37:30 zásluhou Pospíšilova koše s faulem. „Válec“ ale brzy vycítil, že je potřeba přidat, což splnil na jedničku, do poločasu náskok domácích smáznul a stejně jako první desetiminutovku, tak i tečku za úvodní půlí udělal svým košem Hatcher a do kabin se odcházelo za vyrovnaného stavu 39:39.

Po poločasových poradách obou týmů se na hřiště na začátku druhé půle vrátil v lepším rozpoložení děčínský celek, který se ve 24. minutě dokonce ujal čtyřbodového vedení zásluhou Sandersova koše – 43:47. Domácím to ale nevzalo vítr z plachet, naopak zagresivnili obranu a rázem bylo pro děčínské barvy zle – po sérii 14:0! korunované dvěma trestnými hody Arnolda v polovině 28. minuty se ujali „perníkáři“ dvouciferného vedení 57:47. Z něho se do konce třetí desetiminutovky podařilo našim hřáčům ukrojit jeden bodík, takže po třiceti odehraných minutách zářil na světelné tabuli stav 60:51.

Ještě hůře než ve 28. minutě to s děčínskými akciemi na vítězství v zápase vypadalo v minutě 34. kdy se prosadil náš bývalý hráč, nyní křídelník Východočechů Kraus a „Beksa“ se rázem ujala již šestnáctibodového vedení! – 73:57. Dobře hrající pardubický celek si stále v poklidu udržoval dvouciferné vedení, které v polovině 37. minuty upravoval dvěma „šestkami“ Sýkora na 75:64. Za tohoto stavu se ale začaly na hřišti dít věci – Will Hatcher vybojoval faul, kromě něhož ještě následovaly dvě technické chyby domácích, z nařízených šesti trestných hodů proměnil děčínský tahoun pět, vzápětí ještě přidal koš ze hry a rázem bylo děčínské manko jen čtyřbodové – 75:71. To domácím evidentně nahlodalo sebevědomí a jak už to tak bývá, v závěru vzal na sebe zodpovědnost ten nejzkušenější a zřejmě nejpovolanější, tedy Ell Sanders, který na přelomu 39. a 40. minuty pěti body v řadě otočil stav na 76:79 a deset vteřin před koncem následoval oddechový čas Pardubic. Pospíšilovi se díky úspěšným trestným hodům podařilo svůj celek opět přiblížit na dostřel – 78:79; o chvíli později proměnil Sanders jen jeden trestný hod – 78:80 a osud utkání měl na svých bedrech dvě vteřiny před koncem pardubický rychlík Wright, který ale odmítl prodloužení, když neproměnil ani jeden ze dvou trestných hodů a po závěrečném klaksonu mohla děčínská radost z konečného vítězství 80:78 propuknout naplno!!!

Střípky ze statistik – individuálních:…
Pardubický celek měl svého lídra opět v Maurici Hamptonovi, který nasázel 18 bodů; zdatně mu sekundovali především jeho krajan Marcus Arnold, který ke svým 13 bodům přidal ještě 7 vybojovaných faulů, ale tentokráte až tak nevládl pod oběma koši, jak je u něho dobrým zvykem (měl na svém kontě nakonec 5 doskoků) a ještě slovenský křídelník Martin Sýkora, který i přes svůj menší vzrůst si připsal k 10 bodům 6 doskoků. Tým ze severu Čech měl své tahouny tentokráte v amerických perlách na rozehrávce – Will Hatcher opět zlobil pardubickou obranu a dokázal konto Východočechů zatížit 22 body a ještě získal na soupeři 4 fauly; jeho krajan Ell Sanders jen o něco málo zaostal, když přidal bodů 15 a rozdal ještě 4 přesné finální přihrávky; tahoun posledních zápasů Pavel Houška tentokráte zaznamenal velmi dobrých 14 bodů a jeho podkošový kolega Míra Soukup se nenechal zahanbit a také si připsal na své konto 14 bodů a ještě 4 vybojované fauly.

…a týmových:
Oba týmy měly velmi nízkou úspěšnost střelby za 3 body (trojky 2:3), Děčané ale byli lepší ve střelbě z pole (dvojky 23:28). Pod oběma koši vládli jasně pardubičtí hráči, kteří nás přeskákali v poměru 34:23 (útočné 13:8). Dopustili se také více ztrát – 12:8, a i když konečná validita také vyzněla v jejich prospěch – 78:73, skóre naštěstí dopadlo lépe pro děčínské barvy!

Body: Hampton 18, Arnold 13 (7 získaných faulů), Sýkora 10 (+ 6 doskoků a 4 získané fauly), Bohačík 9 (+ 11 doskoků a 4 získané fauly), Pospíšil 9 (7 doskoků), Černošek 6 (4 získané fauly), Kraus 6, Wright 4, Miloš 3 – Hatcher 22 (4 získané fauly), Sanders 15 (4 asistence), Pavel Houška 14, Soukup 14 (4 získané fauly), Alič 6, Pomikálek 3, Jakub Houška 2 (7 doskoků), Jiříček 2, Stria 2; střelba 3 b.: 15/2 – 16/3; střelba 2 b.: 41/23 – 41/28; TH: 36/26 – 24/15; doskoky: 34:23 (útočné 13:8); chyby: 23:25.

Základní sestavy: 

Pardubice – Hampton, Sýkora, Černošek, Pospíšil, Arnold
Děčín
– Sanders, Pomikálek, Alič, J. Houška, P. Houška

Absence: Pardubický kormidelník Jan Slowiak musel v utkání oželet služby mladíků Jiřího Šouly, Petra Heřmana, Martina Peterky, ale také zkušenějšího harcovníka, kterým je křídelník Tomáš Tóth, kterému se v minulém nadstavbovém utkání proti našemu v ČEZ Sportcentru celkem dařilo. Na děčínské straně absentovali také mladíci Adam Žampach s Janem Smetákem, ke kterým nově přibyl ještě Antonín Pištěcký.

Ladislav Faltin