Rubriky
Zprávy

Po 20 letech se opět otevírá celý zámek

Téměř přesně po dvaceti letech budou mít obyvatelé města možnost si opět projít děčínský zámek a na vlastní oči se přesvědčit, jakou proměnou od té doby prošel.

Správa zámku totiž připravila den otevřených dveří, který by měl zhodnotit předchozí dvě dekády života nejvýznamnější městské památky. „Chtěli bychom navázat na první otevření zámecké brány, které v březnu roku 1991 organizovalo občanské sdružení Amici Decini,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková. Stejně jako tehdy si návštěvníci budou moci volně projít různé části zámku a udělat si sami obrázek o vynaložené práci a financích, díky kterým zámek opět povstal z popela. Všichni zájemci se budou moci podívat do východního křídla, kde sídlí pobočka Oblastního muzea v Děčíně, do severního, které využívá Státní okresní archiv a tudíž je běžně nepřístupné i do suterénu, přízemí i prvního patra západního křídla, kde je umístěna zámecká expozice.
„Není bohužel možné zpřístupnit úplně všechny zatím zrenovované prostory. Týká se to především řady místností severního křídla, kde jsou umístěny archivní depozitáře. I tak návštěvníci získají naprosto reprezentativní průřez celým objektem,“ upřesňuje Krupičková. Procházku zámeckými prostory doplní řada fotografií z průběhu rekonstrukce, ale také natočené rozhovory s organizátory prvního zpřístupnění a s odborníky, kteří se na opravě zámku podíleli. „Chtěli bychom alespoň částečně přiblížit jak probíhá oprava památkového objektu. Je určitě zajímavé slyšet z úst nejpovolanějších, jak se kupříkladu obnovovala výmalba místností v západním křídle, podle čeho se vyráběly lustry, kde se ve zničených místnostech vzala kachlová kamna atd.,“ dodává Krupičková. Dobu, kdy ve zdech děčínského zámku, zněly řízné povely a dusot těžkých bot, připomene několik skupin vojenské historie. Na hlavním nádvoří zámku se tak představí armády, které v minulosti zámek využívaly jako svá kasárna. Kromě ukázek výcviku vystaví také svou výzbroj a vojenskou techniku.
Den otevřených dveří – připomínka 20 let od prvního porevolučního otevření děčínského zámku, se uskuteční v sobotu 30. dubna a v neděli 1. května, vždy od 10 do 18 hod. Symbolické vstupné 20 Kč bude věnováno do veřejné sbírky na restaurování obrazů z původních zámeckých fondů.

[FŠ, MV]

1 komentář u „Po 20 letech se opět otevírá celý zámek“

Komentáře nejsou povoleny.