Rubriky
Zprávy

Dvacáté výročí otevření zámku

Před dvaceti lety se poprvé otevřely brány děčínského zámku pro širokou veřejnost. Co vše se od té doby změnilo si můžete prohlédnout na vlastní oči během dne otevřených dveřích o víkendu 30. dubna a 1. května.

Nejvýznamnější děčínská památka sloužila od roku 1932 jako kasárna. Postupně se zde vystřídala československá, německá, československá lidová a od roku 1968 sovětská armáda. Po sametové revoluci došlo k dohodě o odsunu sovětských vojsk, který v případě děčínského zámku proběhl na přelomu let 1990 a 1991. Nejprve své prostory v hlavní zámecké budově opustil 45. průzkumný prapor. V lednu 1991 ho následovala většina příslušníků 386. zdravotnického praporu. Oficiálně opustil poslední sovětský voják naše město 14. března 1991.
Již o něco dříve 9. a 10. března a poté znovu 16. a 17. března 1991 měli obyvatelé města možnost si poprvé zámecký areál prohlédnout. Den otevřených dveří tehdy zorganizovalo občanské sdružení Amici Decini. Zájem Děčíňanů byl obrovský. Tisíce zájemců si nenechalo tuto jedinečnou příležitost ujít a všichni do jednoho byli šokováni rozsahem devastace objektu.
Dnes po dvaceti letech zůstává tento stav jen zasutou vzpomínkou. Na zámku se horečně opravuje a zanedlouho bude zrekonstruována celá hlavní zámecká budova i velká část areálu předzámčí. Letošní výročí tak přináší ideální příležitost k ohlédnutí. Správa zámku proto připravila den otevřených dveří, během kterého mohou obyvatelé Děčína zavzpomínat na své pocity z roku 1991.„Chtěli bychom především představit oněch 20 let rekonstrukce a připomenout, že není zcela samozřejmé, že zámek patří městu, je z větší části opravený a mohou ho využívat obyvatelé i návštěvníci Děčína. I když nám tyto skutečnosti dnes připadají samozřejmé, mohla se realita vyvinout zcela odlišně,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková.
Během dne otevřených dveří si návštěvníci budou moci prohlédnout jak prostory, které běžně slouží k prohlídkám, tak části využívané jen příležitostně a dokonce i některé, které jsou jinak zcela uzavřené. „Týká se to především severního křídla, které využívá Státní okresní archiv. Jsme velmi rádi, že nám jeho vedení vyšlo vstříc a budeme moci tyto prostory vůbec poprvé představit veřejnosti,“ říká Krupičková.
Den otevřených dveří tak návštěvníkům nabídne příležitost zkonfrontovat současný stav s fotografiemi z doby před dvaceti lety. Nabídne srovnání, jaké zajímavé poznatky přinesly archeologické a stavebně historické výzkumy zámku. Nejzajímavější nálezy si návštěvníci prohlédnou na vlastní oči. „Chtěli bychom také blíže ukázat práci architektů, restaurátorů a dalších odborníků. Předvedeme, jakým způsobem se podle starých fotografií vyráběly repliky původního vybavení, například kachlových kamen či lustrů. Návštěvníci také uvidí, že i zdánlivě zničené a nepoužitelné části mohly být zachráněny a dnes tvoří velmi důležitou součást zámecké expozice,“ vysvětluje Krupičková.
Den otevřených dveří připomínající dvacáté výročí otevření zámku proběhne 30. 4. a 1. 5. od 10 do 18 hodin. Vstupné bude symbolicky 20 Kč, pro děti 2 Kč. 90% z výtěžku bude převedeno do sbírky na restaurování předmětů z původních zámeckých sbírek.

       

[FŠ, MV]

1 komentář u „Dvacáté výročí otevření zámku“

Je jen škoda, že při úpravě prvního nádvoří byl nevratně poškozen barokní kanál, to se zámečtí historikové zase nevratně podepsali.

Komentáře nejsou povoleny.