Rubriky
Zprávy

23 škol v Ústeckém kraji se sloučí

Zastupitelé Ústeckého kraje ve středu sloučili třiadvacet středních škol v deseti městech. Provoz škol je podle nich stále dražší a dětí ubývá.

Školy se budou slučovat v Teplicích, Lounech, Podbořanech, v Ústí nad Labem, Lovosicích a Rumbruku. Pod jedním názvem budou nadále působit také střední školy zřizované krajem v Mostě a Chomutově. V jednu školu se změní gymnázia v Roudnici a v Litoměřicích. 

Hlavním argumentem pro slučování je podle kraje úbytek žáků. V letošním roce ukončí v Ústeckém kraji devátou třídu jen šest tisíc dětí. Míst ve středních školách je ale o čtyři tisíce víc. V nejbližších letech se tato situace nezmění. 

Nejbouřlivější situace kolem slučování škol byla v Rumburku. Obyvatelům města vadí, že samostatnost ztratí gymnázium, které má stoletou tradici. Teď se sloučí se zdravotní a obchodní školou. 

Nálada v Rumburku byla napjatá. Domnívám se, že k tomu nemuselo vůbec dojít, pokud by lidé při přípravě slučování škol dostávali od kraje informace plynule,“ je přesvědčený starosta Rumburku Jaroslav Sykáček. 

Kraj argumentuje tím, že pro žáky ani pedagogy slučovaných škol se zatím nic nemění. „Žádné školy se nezavírají. Obory vzdělání se pouze sloučí pod jeden název. Například v Rumburku se jedna ze tří tamních škol stane nástupnickou organizací. Ta škola, která nebude nástupnická nebude v systému méněcenná,“ říká Štěpán Harašta, vedoucí odboru školství krajského úřadu Ústeckého kraje. 

Na příštím jednání zastupitelů kraje zazní návrhy na slučování dalších škol. 

Autor:  Dagmar Cestrová
Zdroj: ČRo Sever