Rubriky
Kultura Zprávy

Děčínské kino Sněžník má nové vedení

Kino Sněžník spolu s hudebním klubem má nového vedoucího. Stal se jím 25letý amatérský filmař Martin Pošta. V posledních letech zde podobná funkce neexistovala, i když v ostatních kinech je to běžnou praxí. Kino v současnosti spadá pod správu Městského divadla Děčín a je řízeno přímo jeho ředitelem.

„Obsadit post vedoucího kina se snažil už můj předchůdce Petr Michálek, ale bohužel nenašel vhodného kandidáta. V Teplicích, kde mají podobnou organizaci, jako je v současné době ta naše, mají vedoucího kina, vedoucí divadla a vedoucí koncertních akcí. A pak je tam ředitel celé organizace… Věřím, že mé rozhodnutí jmenovat vedoucího kina, je krok správným směrem. Martin Pošta je v současné době těsně před dokončením svých studií. Dlouhodobě je aktivním filmařem, pořádal filmové festivaly a ve své diplomové práci se věnuje tématu autorského práva v kinech. Jsem přesvědčen, že se na tuto pozici výborně hodí a vkládám do něj naděje, že vylepší stávající chod kina,“ říká ředitel divadla Jiří Trnka, který bude jeho přímým nadřízeným.

Kino Sněžník se poslední roky drží na špici celorepublikového žebříčku v průměrné návštěvnosti na jedno představení. Podle nejnovějších statistik obhájilo prvenství i v minulém roce, kdy průměrně každé promítání vidělo 87 lidí. Na druhé příčce s velkým odstupem je kino v Kutné Hoře, kde je průměrná návštěvnost 78 diváků.    „Při nástupu do funkce jsem si stanovil krédo „Víc než kino“. To vyjadřuje, že kino je naší hlavní činností, ale chci nabídnout při využití všech prostor i další žá-nrově bohatý program pro široké spektrum generací. Jako městské zařízení bychom podle mého měli stanovit zvláštní přístup ke školám na všech stupních,“ popisuje své plány Martin Pošta.

Nový šéf kina: Chci nabídnou žánrově bohatý program pro široké spektrum generací
Martin Pošta je renesanční člověk, který není v děčínské kulturní oblasti rozhodně neznámým. Jako student gymnázia spoluzakládal amatérské filmové studio, z jehož dílny vzešla cenami ověnčená díla. V současné době dokončuje studium práv, kde mi zbývá již jen závěrečná státní zkouška.

Chystáte v kině nějaké změny?
V tuto chvíli nehodlám nic rušit, ale naopak rozšiřovat program. Při nástupu do funkce jsem si stanovil krédo „Víc než kino“. To vyjadřuje, že kino je naší hlavní činností, ale chci nabídnout při využití všech prostor i další žánrově bohatý program pro široké spektrum generací. Jako městské zařízení bychom podle mého měli stanovit zvláštní přístup ke školám na všech stupních. Nabídnout jim program, který mohou uplatnit ve výuce podle školních vzdělávacích programů. Nadále budu podporovat děčínskou kulturu, jakou je v současné době např. zvýhodněná nabídka prostor pro prezentaci děčínských kapel.

Budete se snažit propojit fungování klubu a kina, nebo jde o dvě oddělené části?
Vnímám klub i kino hlavně jako prostor k využití. Můžete v klubu pořádat kino, jako se tomu děje např. při kinokavárně, stejně tak ve velkém promítacím sále koncert. Dokonce se kino při přímých přenosech oper a baletu proměňuje tak trochu v divadlo. Chci plně využít i výstavní prostory, které kino nabízí.  Pokud vnímáte klub čistě hudebně, mám snahu, aby si tyto dva prostory vzájemně nekonkurovaly, ale spíše se doplňovaly.

Jak vidíte budoucnost klubu?
Jako místa, které nabízí žánrově bohatý program pro všechny generace, úzce se nezaměřuje pouze na jeden hudební styl, a které si samo na sebe bez další dotace vydělá, jak tomu už nyní je. Je možné v něm pořádat i jiné formáty akcí než jen hudební, např. malá divadla, literární večery apod.  Naším cílem není jen masově známá tvorba, ale i ta alternativní.

Plánujete nějaký filmový festival?
Výběr filmů a určení času projekce se u distributorů musí nahlásit dva měsíce dopředu. Tedy v době mého nástupu nemohu dramaturgicky ovlivnit březnový program, dubnový pak jen z části. Rád bych ale nabídnul školám jednu projekci s diskuzí o tvorbě amatérského filmu. Nějaký nový, mimořádný festival do konce sezóny nechystám. Všechny doposud nasmlouvané akce proběhnou dle plánu.

Dokončujete studium práv, svému oboru se ale zjevně věnovat nechcete, proč?
I v této funkci se s právem neustále setkávám, ať už s pracovním, obchodním, občanským, autorským a dalšími. Mimo práva studuji i kurz praktické divadelní režie. V minulých letech jsem se podílel na přípravě zemské soutěžní přehlídky amatérského filmu a ještě před tím jsem založil na gymnáziu amatérské filmové studio ŠTOS, které získalo řadu ocenění.   O děčínskou kulturu se velmi zajímám a několik let se v ní aktivně pohybuji. Na fakultě jsem se specializoval na autorské právo a „Autorské právo v kině“ je i tématem mé diplomové práce. Myslím si, že nejsem jediným právníkem v historii, co vede kulturní instituci.

Zdroj: zpravodaj města