Rubriky
Sport Zprávy

HC Děčín – HC Most … 8:5

K druhému vzájemnému utkání v prvním kole playoff zavítali na led Děčína hokejisté Mostu. Že to nebude jednoduché utkání ukázali Mostečtí v první třetině, když dvakrát nad svým soupeřem vedli, jenže velmi dobře hrající Děčínští dokázali vždy srovnat krok a nakonec dovedli dramatickou přestřelku do vítězného konce, když zvítězili o tři branky 8:5 a sérii vrátili zpět na mostecký led.

Hned v úvodu utkání si hosté z Mostu vytvořili několik střeleckých příležitostí, ale bez efektu. Až v čase 5:45 načal střeleckou podívanou hostující Nedrda, jenž střelou z prostoru mezi kruhy mířil do horního růžku domácí branky – 0:1. O pět minut později bylo ale vyrovnáno. Chvátal vybojoval puk u mantinelu, vybruslil zpoza obránce Mostu a křižnou přihrávkou vyzval Šnajdra ke skórování. Ten nejprve o puk přišel, ale v zápětí ho v závaru před brankou hostí získal zpět a střelou po zemi nedal šanci brankáři Mostu – 1:1. Jenže ve 14. minutě to byli opět hosté, kdo se ujal vedení. Tauš přízemní střelou našel skulinku mezi betony Lavingera – 1:2. Na konci 15. minuty byl stav znovu nerozhodný. Kapitán Filipovský dokázal využít přesilovou hru a v takřka úplné pohodě vyrovnal na 2:2. Do konce prvního dějství si ještě oba celky vypracovaly po jedné šanci, ale brankáři už žádný gól za svá záda nepustili.

Ze druhé třetiny byly odehrány něco málo přes tři minuty a Děčín šel poprvé do vedení. Ve vlastním oslabení se do vyložené šance dostal Řídel, byl v brankovišti faulován a rozhodčí podle pravidel nařídil trestné střílení, které sám Řídel dokázal nekompromisní střelou nad vyrážečku Brzobohatého proměnit – 3:2. Ještě v téže přesilové hře Mostečtí dostali Děčín pod tlak, ale ke srovnání stavu skóre nedošlo. Naopak ve 28. minutě odskočili Děčínští soupeři o dvě branky. To Havlíček využil zaváhání Proroka, najel si ze středního pásma až do prostoru mezi kruhy a střelou švihem prostřelil betony Brzobohatého – 4:2. Jenže ve 31. minutě využil přesilovou hru Charousek a stáhnul náskok Děčína na rozdíl jediné branky – 4:3. Ale netrvalo dlouho, a domácí si dvoubrankový náskok vrátili zpět na své hokejky. Překrásnou kombinaci první formace dokázal z úhlu přetavit v pátou branku Zika, jenž pálil do odkryté klece – 5:3. Do konce druhé třetiny padly ještě tři branky. Jedna na straně Děčína a dvě na straně Mostu. V čase 38:34 Přeučil využil tečí přesilovku – 5:4, ale jeho radost trvala půl minuty. Oliverius se prosadil střelou z prostoru mezi kruhy – 6:4. Pouhých 13 vteřin před vypršením druhé třetiny se ještě měnilo skóre. Mostecký Divíšek gólem do šatny dal naději na zvrat v utkání pro svůj celek – 6:5.

Třetí třetina už na branky tolik bohatá nebyla, ale útočný hokej na obou stranách nevymizel. V čase 43:44 využil Děčín další přesilovu hru. Luka v závaru před Brzobohatým se nejlépe zorientoval a zblízka prostřelil gólmana hostí – 7:5. V 50. minutě se zaskvěl Lavinger, jenž zlikvidoval nebezpečnou střelu hostí zalehnutím kotouče a držel svůj tým. Poté se domácí dostali do velkého tlaku, ale hosté odolávali. V 58. minutě si mostecký trenér vzal oddechový čas a bylo jasné, že se v následujících minutách pokusí s výsledkem ještě něco udělat díky powerplay. V ní se Mostečtí dokázali dostat do slibných šancí, ale nakonec se dokázali z tlaku Děčínští vymanit a k puku se dostal Luka, jenž vyvezl kotouč do středního pásma a ještě před modrou čárou střelou z backhendu dal definitivní tečku čtvrtečnímu klání a na ledě mohla propuknout radost – 8:5. Hokejisté Děčína po zásluze zvítězili a srovnali tak s favorizovaným Mostem stav série na 1:1.

HC Děčín – HC Most 8:5 (2:2, 4:3, 2:0)
Branky a nahrávky: 11. Šnajdr (Řídel, Chvátal), 15. Filipovský (Oliverius), 24. Řídel, 28. Havlíček (Luka), 34. Zika (Oliverius), 40. Oliverius, 44. Luka (Kaltenböck), 60. Luka (Havlíček) – 6. Nedrda (Bíza, Charousek), 14. Tauš (Luštinec), 31. Charousek (Luštinec, Vrtek), 39. Přeučil (Kadela, Salač), 40. Divíšek (Prorok)

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Wegert) – Sádovský, Stezka, Kaltenböck, Drahorád, Molnár, Hillmich, Dvořák – Filipovský, Oliverius, Zika, Havlíček, Stibor, Luka, Chvátal, Řídel, Šnajdr, Drnec, Chládek, Myšík

Zdroj: HC Děčín