Rubriky
Zprávy

Skály ve Hřensku budou zabezpečeny během února

Hřensko, 21. 1. 2011 – Havarijní skalní objekty ve Hřensku, které znemožňují provoz na mezinárodní silnici I/62 mezi Hřenskem a německou Schmilkou, zabezpečí odborná firma v průběhu letošního února. Díky finančním prostředkům poskytnutým Ministerstvem životního prostředí vybrala Správa Národního parku České Švýcarsko v pátek 21. 1. 2010 za účasti zástupců obce Hřensko dodavatele prací. V rámci sanace bude řízeně odstraněno 200 metrů krychlových kamene, což odpovídá hmotnosti cca 500 tun. Opatření si vyžádají vynaložení 4,8 milionů Kč a mají za cíl umožnit obnovení provozu na silnici jedním jízdním pruhem. Dodavatelem zakázky se stala ústecká firma AZ SANACE a.s.

„Díky finančním prostředkům od Ministerstva životního prostředí se život v obci bude moci navrátit do normálu na přelomu února a března,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Pokud nenastanou nepředvídatelné okolnosti, bude nejzávažnější problém v obci do začátku turistické sezóny odstraněn.“

Po vyřešení současného havarijního stavu správa podnikne další kroky pro zajištění zbytku ohrožujícího skalního masívu. Jedná se o někdejší lomovou stěnu, která byla ve čtyřicátých letech minulého století narušena necitlivými odstřely při rozšiřování silnice. Skalní stěna je proto narušena četnými puklinami, které spolu s přirozenými erozními procesy způsobily současnou nestabilitu.  O finanční prostředky na celkovou sanaci Správa parku bude žádat dotační prostředky.

Nestabilní části skalní stěny nad silnicí ohrožují provoz od září loňského roku. Silnice byla provizorně zprůjezdněna díky vybudovanému dopadovému loži a monitorovacímu systému pro kontrolu pohybu skalních bloků. Ve druhém prosincovém týdnu bloky začaly vykazovat výrazné pohyby a hrozba řícení se stala akutní. Od té doby je silnice pro provoz uzavřena zcela a část obce Hřensko přišla o spojení s českým územím.

Zdroj/foto: Správa NP ČŠ