Rubriky
Zprávy

Babyboom v děčínské zoo pokračuje! Narodil se ohrožený kozorožec kavkazský

Děčínská zoologická zahrada hlásí další nový přírůstek. Na svět tu na začátku května přišlo mládě kozorožce kavkazského. „Jde o velmi vzácný druh kopytníka, jehož stavy se ve volné přírodě odhadují už jen kolem 6 tisíc kusů. Ohrožuje ho zejména nelegální lov, ať už pro majestátní rohy samců nebo pro maso a kůži. Kozorožce kavkazské chová naše zoo od roku 2007. Za tu dobu se podařilo odchovat 4 mláďata,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.

Kozorožci kavkazští žijí, jak jejich název napovídá, na Kavkazu. Jsou zde endemitem, to znamená, že nikde jinde na světě ve volné přírodě je nenajdete. Jsou to skuteční akrobaté. Dokážou šplhat s neuvěřitelnou jistotou i po strmých skalních srázech ve výškách 800 – 4 200 m n. m.

K pohybu po kamenitém podkladu mají přizpůsobená kopýtka – okraj je ostrý, ale mírně pružný, a vlastní chodidlo je mírně prohloubené. „Při došlápnutí tak vznikne podtlak podobně, jako když přitisknete na sklo gumovou přísavku. Vnitřní měkká část kopyta přitom přilne k povrchu skály,“ vysvětlila mluvčí zoo. Mláďata jsou schopna již asi za dvě hodiny po narození bez problémů následovat matku v horském terénu.

Březost kozorožčích samic trvá 150 – 160 dní, obvykle se rodí 1 až 2 mláďata o hmotnosti 3,5 – 4,2 kg. Samice dospívají po 2 letech, samci do 5 let.

Alena Houšková
Zoologická zahrada Děčín – Pastýřská stěna, příspěvková organizace