Rubriky
Sport Zprávy

Oslabení Válečníci bojovali, ale na Tury nestačili

Už předzápasový pohled na lavičku Děčína nevěštil nic dobrého, protože k dlouhodobě zraněným Gruntovi a Landovi nově přibyl ještě rozehrávač Feštr a proti Turům nenastoupil ani nemocný Lamb Autrey. A tyto ztráty byly citelně na palubovce znát. Válečníci sice bojovali a odehráli dobrý první poločas, bohužel pak jim začaly docházet síly a soupeř toho využil.

Duel zahájila trojka Puršla, po něm zasmečoval Crandall, který vystihl přihrávku Šišky – 0:5. Na druhé straně ale odpověděli Šiška a Pomikálek, po koši Carlsona šli domácí dokonce do vedení 7:5. Hosté asice znovu odskočili, tentokrát na 15:21, jenže Pomikálek svojí další trojkou manko snížil, Vukosavljevič přidal tři body, Kroutil dva a bylo vyrovnáno 23:23. Tečku za první čtvrtkou, ve které bylo odpískáno hodně faulů, pak udělala jedna šestka Puršla – 23:24. V té druhé se Válečníci i díky trojkám Pomikálka a Šišky drželi soupeře (31:31), ten však postupně začal získávat vedení, které po trojce Kováře překročilo dvojcifernou hodnotu – 33:44. Ve druhé polovině této části však domácí zabrali v obraně, začalo se jim opět dařit v útoku s výsledkem byla šňůra 15:0, kterou završily dva body Šišky – 50:45! Bohužel, v závěru poločasu Svitavští vyrovnali na 50:50.

Ve druhém poločasu se začala projevovat užší rotace Děčína a rozehrávači Válečníků se dostáli pod tlak soupeře, který točil svoji sestavu. Přesto naši drželi se soupeřem krok, a po čtyřech odehraných minutách to bylo 58:60. Tuři si pak ale pomohli několika trojkami, a přestože dvakrát inkasovali technickou chybu, utekli na 64:75. Poslední slovo ale patřilo Šiškovi, který upravil na 66:75. Závěrečnou periodu začala trojka exděčínského Jelínka, po něm skóroval O’Brien a bylo to 66:80. Válečníkům se už v této fázi nedařilo střelecky, dopouštěli se ztrát a faulů a přes veškerou snahu prohráli vysoko 78:98.

Oslabený Děčín předvedl sympatický výkon, bojoval a v prvním poločase soupeři zle zatápěl, po přestávce se ovšem projevila absence zraněných a nemocných a Svitavští toho dokonale využili. Byli lepší ve střelbě za dva i tři body, měli více asistencí a získali hned 15 míčů, když dostávali Válečníky pod tlak. Jen ze zisků udělali Tuři 20 bodů z brejků. Veliký rozdíl byl také v bodech laviček, kde domácí prohráli 18:37.

Nejlepším střelcem Děčína byl Carlson s 21 body, Pomikálek přidal 19 bodů (trojky 3/5) a Šiška 18 bodů. Na straně hostí zářil Crandall s 23 body a ratingem 39, pivot Puršl přidal 17 bodů (TH 3/9) a Marko 15. Bodově se Svitavští prosadili všichni až na Hlobila, který ale svou šanci dostal až v závěru.

Trenéři po utkání
Lukáš Pivoda, trenér DEKSTONE Tuři Svitavy: „Nepřijeli jsme Děčín přestřílet, přijeli jsme udělat dobrou práci na obranné polovině, což se nám v prvním poločase absolutně nedařilo. Domácí hráli kvalitně, trefovali otevřené střely, které jsme jim nechali. Naštěstí ve druhém poločase jsme diametrálně zlepšili naši obranu, což bylo spolu s užší rotací domcích klíčem k vítězství. Když jsme se dozvěděli, že nenastoupí ani Lamb Autrey, chtěli jsme držet ještě vyšší tempo díky široké rotaci, což se nám nevedlo v důsledku našich hloupých faulů. Rotaci jsme tedy musel zúžit, ale hráči tempo udrželi, byť někdy za cenu laciných ztrát. Za vítězství jsme moc rádi, tady se nikdy nehraje úplně lehce.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Odehráli jsme velmi dobrý první poločas, ve kterém jsme stáhli ztrátu patnáctibodovým úsekem a otočili jsme skóre v náš prospěch. Ve druhém poločasu nám už síly docházely a díky našim stupidním ztrátám jsme zápas vysoko prohráli.“

Hráči po utkání
Eugene Crandall, rozehrávač DEKSTONE Tuři Svitavy: „Věděli jsme, že nás čeká dobrý, ale tvrdý zápas, což se potvrdilo. Utkání bylo velmi fyzické a agresivní. Domácí nás přeskákali na doskoku, na čemž musíme příště zapracovat. Chválím svůj tým za dobré sdílení míče a za proměňování výhody při přebrání. Museli jsme dnes ale zabojovat a jsem rád, že jsme získali výhru.“

Klint Carlson, pivot BK ARMEX Děčín: „Svitavy jsou velmi dobrý tým a připravovali jsme se na to. Začali jsme dobře, ale také jsme vyprodukovali několik hloupých ztrát a dopustili se chyb v obraně, což soupeř trestal. Měli jsme v zápase dobré úseky, na nich je třeba dál pracovat. Musíme pokračovat v práci a připravit se na závěr sezóny.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Kroutil, Carlson, Pomikálek
Svitavy: Marko, Crandall, Slezák, Puršl, Dodd

BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 78:98
Body Děčína: Carlson 21 (1x 3, 7 doskoků), Pomikálek 19 (3x 3, 7 doskoků, 6 získaných faulů), Šiška 18 (2x 3, 5 asistencí), Vukosavljevič 10 (1x 3), Žikla 7, Kroutil 2, Skalička 1, Ježek 0 (7 doskoků), Mach 0, Bobek 0.
Body Svitav: Crandall 23 (4 asistence, 8 doskoků, 6 získaných míčů, 8 získaných faulů), Puršl 17 (2x 3, 8 získaných faulů), Marko 15 (4x 3), O’Brien 12, Kotásek 10 (1), Jelínek 8 (2), Dodd 5, Thompson 4, Kovář 3 (1), Slezák 1, Hlobil 0.
Střelba za 2 body 20/33:28/38, za 3 body 7/25:10/26, TH 17/25:12/27. Doskoky 34:31 (útočné 8:7), asistence 13:17, ztráty 24:19, fauly 26:29.

Nejlepší hráč: Eugene Crandall

Diváků: 569

Čtvrtiny: 23:24, 27:26, 16:25, 12:23

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta