Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem 21. kola Kooperativa NBL, USK Praha – BK ARMEX Děčín

V předposledním utkání základní části Kooperativa NBL čeká na Válečníky další těžký duel, a to na Folimance, kde mají své hnízdo pražské Sovy. Ty si letos nevedou vůbec zle, získaly skalpy silných soupeřů, když úspěchy si připisovaly spíše doma, než venku. V Praze porazily například Olomoucko 84:77, Opavu 88:58 (!) nebo Svitavy 93:84, venku pak loupily v Ústí, Ostravě a také v Děčíně. Na druhou stranu ale prohrály v Brně či Hradci Králové. V posledním kole nestačil pražský tým překvapivě na poslední Kolín, který doma vyhrál 94:86 (nejlepší střelci USK: Appleby 26, Marič 17, Mareš 14).

V osmifinále Českého poháru mužů hostili vysokoškoláci Hradec Králové, který deklasovali 100:46 a postoupili do čtvrtfinále, kde vyzvali domácí Olomoucko, jemuž se bez vysvětlení odešel ze sestavy nejlepší hráč ligy, Douglas. Zápas se hral 21. ledna a USK jej jednoznačně opanoval 68:89, když domácím nastřílel 17 rojek ze 30 pokusů (nejlepší střelci USK: Marič 16, Appleby 13, Křivánek 13,  Proleta 13, Sehnal 13).

Trenér USK Praha, Dino Repeša, se může spolehnout na poměrně vyrovnaný kádr, v němž pro koš soupeře mohou být nebezpeční takřka všichni hráči. Nejlepší střelcem je Američan Raheem Appleby s průměrem 14,3 bodu na utkání, k čemuž připisuje 5 asistencí. Hned za ním je chorvatský pivot Domagoj Proleta (13,1), jeho krajan Igor Marič dává 11,9 bodu, český rozehrávač Ondřej Sehnal trefuje 10,6 bodů a má takřka 7 asistencí na zápas. Posledním dvojciferným střelcem je kapitán týmu, Michal Mareš, s průměrem 10,5 bodu. Nebezpečný je ale také srbský borec Marko Stevanovič či české křídlo Jan Štěrba.

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín – USK Praha 82:84
Pomikálek 24, Autrey 18, Šiška 11 – Proleta 29, Appleby 24, Sehnal 16.

NÁZOR BK DĚČÍN
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „USK hraje v této sezóně velmi dobrý basketbal. V posledním zápase přehrál Olomoucko o dvacet bodů, když se jeho hráčům podařilo nastřílet sedmnáct trojek! Chceme zastavit trojkovou střelbu a ubránit Proletu, který nám v prvním vzájemném utkání dělal na hřišti velké problémy.“

David Žikla, pivot BK ARMEX Děčín: „V sobotu nás čeká utkání na horké půdě USK Praha, které bude pro nás velice těžké. Budeme muset hrát po celé utkání koncentrovaně v obraně i v útoku. Pokud to splníme, věřím, že můžeme uspět.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta