Rubriky
Sport Zprávy

Preview před osmifinálovým zápasem Českého poháru mužů, BC GEOSAN Kolín – BK ARMEX Děčín

Basketbalisté Děčína vstoupí do nového ročníku Českého poháru mužů až v osmifinále, kde je čeká Kolín. Ten má naopak za sebou už dva duely v této soutěži, když musel bojovat s týmy z nižších soutěží stejně jako Ostrava, Brno a Hradec Králové.

Ve 2. kole poháru vyřadili Kolínští druholigový Sokol Žižkov 63:119 (nejlepší střelci Kolína: Granič 25, Machač 18, Richardson 17), ve 3. kole pak nedali šanci prvoligovému BK Loko Plzeň 57:110 (Richardson 26, Granič 22, Číž 17).
Medvědi tedy roli favorita zvládli, Ostrava, Brno i Hradec Králové rovněž, a tak v osmifinále je kompletní dvanáctka týmů z Kooperativa NBL.  Postup do čtvrtfinále zatím slaví tým BK JIP Pardubice, který v prosincové předehrávce vyřadil NH Ostrava 67:90.
Kolínu se v Kooperativa NBL příliš nedaří, po odehraných zápasech má na svém kontě jen dvě výhry a uzavírá tabulku. Úvod sezóny přinesl Kolínským čtyři domácí porážky, poté sice přišla výhra v Brně a šokující domácí vítězství nad oslabeným Olomouckem 82:58, ale pak už následovaly jen prohry.
Nejužitečnějším hráčem Kolína je srbský basketbalista Luka Igrutinovič s průměrem 17,8 bodu, více než sedmi doskoky a téměř pěti asistencemi na utkání. Druhým dvojciferným střelcem je Adam Číž (16,3 bodu, 5,1 asistence) a třetím Američan Benjamin Richardson (13,7). Chorvatský borec Vlatko Granič dává v průměru 9,8 bodu a veterán David Machač 9,1 bodu.
Mezi dvojcifernými střelci Kolína byl také Filip Vukosavljevič, ten však na přelomu listopadu a prosince přestoupil do Děčína, a tak toto pohárové utkání bude pro něj obzvlášť pikantní.

Kolín na sklonku roku 2019 oznámil příchod dvou nových amerických posil, a to Anthony Durhama a Johna Mitchella. Prvně jmenovaný přichází z kyperské ligy, druhý působil v anglické BBL v dresu Newcastlu. Nad jejich středečním startem visí otazník, protože ani jeden nehrál v prvním lednovém utkání Kolína v Olomoucku, které doma rozdrtilo Medvědy 104:77 (nejlepší střelci Kolína: Číž 16, Machač 13, Dlugoš 11).

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BC GEOSAN Kolín – BK ARMEX Děčín 75:91
Richardson 23, Igrutinovič 14, Číž 9, Machač 9 – Šiška 16, Grunt 14, Autrey 12.
BK ARMEX Děčín – BC GEOSAN Kolín 106:72
Autrey 19, Pomikálek 14, Carlson 13, Žikla 13 – Číž 18, Igrutinovič 15, Granič 10.

NÁZOR BK DĚČÍN

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Kolín je nepříjemný soupeř obzvláště v domácím prostředí. Navíc se posílil o dva nové Američany. Musíme se co nejlépe připravit, protože nás nečeká jednoduchý zápas. Máme po utkání v Brně zdravotní problémy, takže doufám, že uschopníme do středy co nejvíce hráčů a popereme se o postup do čtvrtfinále Českého poháru.“

Filip Vukosavljevič, pivot BK ARMEX Děčín: „Po dvou výhrách v řadě jsme v dobrém rozpoložení a věříme si. Chceme pokračovat v dobrých výkonech a chceme v Kolíně makat a bojovat o výhru. Kolín obměnil tým, ale my se musíme soustředit na sebe a naše cíle.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta