Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci trápili mistra, ale nakonec padli

Basketbalisté Nymburku prodloužili svoji neporazitelnost v české lize, přestože Válečníci se snažili jim tuto sérii ukončit a dali do střetnutí obrovské množství energie. Leč mistr ukázal svoji sílu a odváží si ze severu Čech vybojované vítězství.

Duel přitom nezačal pro Děčín vůbec zle, protože hosté nestříleli přesně, naopak Grunt navázal na svůj výkon z Grazu, zaznamenal dva doskoky, blok a hlavně čtyři body – 4:0. Po šestkách Carlsona to bylo ještě 6:3, ale následně soupeř začal bodovat a rychle utekl na 7:14. Naši se však drželi a nechtěli pustit Nymburk do trháku, což se díky čtyřem bodům Feštra v posledních vteřinách vlastně povedlo – 19:26. Ve druhé čtvrtce hosté opět nebyli příliš úspěšní a často faulovali, ale Válečníkům se podařilo pouze snížit na 21:26. Bodově dietní čtvrtka pak pokračovala, mistr se stále nemohl dostat do pohody a naopak Kroutil trojkou a košem dostal svůj tým na dostřel – 28:30. V polovině této desetiminutovky však Nymburk konečně našel střelce, kterými byli Bohačík s Daltonem, kteří navýšili vedení 28:39. V těchto minutách se naopak přestalo střelecky dařit domácím a Hruban zvedl rozdíl na 28:43. V poslední minutě ovšem Ježek s Pomikálkem snížili na 32:45.

Vstup do druhé poloviny duelu si Nymburští pohlídali a rychle přidali několik bodů, jenže Děčínští dokázali kontrovat a v polovině čtvrtiny to bylo 43:53. Pak zase zabrali hosté, ale domácí opět odpověděli a škoda jen, že se jim více nedařilo na čáře trestných hodů – 51:60. V závěru ale trojku Rogiče a šestky Bohačíka opět posunuly rozdíl na dvojciferný – 51:65. A Nymburk dobře začal i poslední periodu, kdy sedmi body v řadě utekl na 51:72. Válečníci ovšem statečně bojovali a trestné hody Šišky spolu se smečemi Pomikálka a Carlsona znamenaly snížení na 57:72. A stejný rozdíl byl pak ještě dvě minuty před koncem, kdy Feštr upravil na 66:81. V posledních vteřinách však zaznamenal nymburský Peterka pět bodů, kdežto Děčín jen trojku Autreyho a hosté tak vyhráli 69:86.

Statistiky duelu byly vyrovnané až na trojky, kde Děčín zaznamenal jen čtyři oproti osmi soupeře, který rovněž házel více šestek. Je ale pravda, že v doskocích, asistencích, ziscích, druhých šancích i bodech lavičky byl lepší úřadující mistr a jeho výhra byla zasloužená. Na druhou stranu je to doposud jeho nejnižší výhra a nejvíce vydřená.
Nejlepším hráčem Děčína byl Tomáš Pomikálek, autor 14 bodů, 11 doskoků a 6 získaných faulů. Dalším dvojciferným střelcem byl Autrey s 11 body, těsně pod hranicí deseti bodů zůstali Šiška, Carlson a Feštr. Nymburk měl naopak pět dvojciferným střelců, z nichž nejlepší byl Vojtěch Hruban s 18 body.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Gratulace do Nymburka. My jsme bojovali celý zápas, netrefili jsme vůbec nic, ale alespoň jsme nepřecházeli pozice, měli jsme dobré pasáže, tam byl vidět pokrok oproti posledním zápasům. Teď se rozjela sezóna naplno, v úterý máme zápas proti Osijeku, za což jsme rádi a soustředíme se na další zápas.“

Oren Amiel, trenér ERA Basketball Nymburk: „Jako vždy to tady bylo těžké utkání. Oni bojovali, my jsme bojovali. Oni hráli tvrdě, my jsme hráli tvrdě. Dohráli jsme bez zranění, což je pro nás důležité. Soustředíme se na Champions League. Vyhráli jsme, splnili jsme tento zápas a koukáme dál.“

Hráči po utkání
Vojtěch Hruban, křídlo ERA Basketball Nymburk: „My jsme dali dnes do zápasu spoustu energie, ale nehráli jsme moc chytře. Skóre nakonec bylo poměrně vyrovnané, Děčín si zaslouží kredit, protože nás přinutil hrát naplno celý zápas. Myslím, že to byl zápas, který se musel divákům líbit. Hrál se rychlý basket a byla spousta pěkných akcí, takže myslím, že spokojenost na všech stranách.“

Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Na všech stranách spokojenost není. Z naší strany je to pořád prohra. K zápasu jsme ale přistoupili, jak jsme chtěli. To, že jsme nedávali, to k nám patří – proti takové obraně žádná střela není jednoduchá. Myslím, že jsme odvedli slušnou práci, ne výbornou, protože ta by byla na vítězství. Ale slušná byla.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Autrey, Carlson, Pomikálek, Grunt
Nymburk: Booker, Hruban, Bohačík, Dalton, Hankins

BK ARMEX Děčín – ERA Basketball Nymburk 69:86

Body Děčína: Pomikálek 14 (11 doskoků), Autrey 11 (1x 3, 5 asistencí), Feštr 9 (1x 3), Carlson 9 (1), Šiška 9, Grunt 8, Kroutil 5 (1), Ježek 4, Bobek 0, Skalička 0.
Body Nymburku: Hruban 18 (2x 3), Bohačík 11 (4 asistence), Dalton 11 (1x 3, 7 doskoků), Booker 10 (2x 3), Rogič 10 (2), Benda 8, Peterka 7 (1), Hankins 6, Kříž 5, Pumprla 0, Šafarčík 0, Tůma 0.
Střelba za 2 body 23/39:22/43, za 3 body 4/26:8/22, TH 11/18:18/26. Doskoky 36:41 (útočné 11:10), asistence 10:17, ztráty 12:11, fauly 23:20.

Hráč utkání: Vojtěch Hruban

Diváků: 1 100

Čtvrtiny: 19:26, 13:19, 19:20, 18:21

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta