Rubriky
Sport Zprávy

První venkovní výhra v nové sezóně

Po vydřené výhře na domácí palubovce nad týmem Svitav ve druhém prodloužení si tentokrát Válečníci dokráčeli pro pohodové vítězství v základní hrací době a domácímu Kolínu nasázeli přes devadesát bodů.

Duel odstartovala trojka Carlsona, domácí ale rychle odpověděli, drželi s našimi krok a dokonce v polovině první čtvrtky vedli po koši Machače 12:9, a po trojce nového kolínského Američana Richardsona 15:11. Pak se prosadila další nová posila Kolína, Igrutinovič, košem s faulem a bylo to 18:13. Koncovku této části však ovládli lepšící se Válečníci, kteří díky koši Autreyho, trojce Landy, šestkám Feštra a koši Žikly v posledních vteřinách utekli na 18:22. Druhou desetiminutovku bodově zahájil Grunt, stejný hráč brzy přidal další koš, po něm trefil Carlson svoji druhou trojku a koš a Děčín vedl 23:31. Domácím se nedařilo střelecky, chyboval při rozehrávce a naši díky čtyřem bodům Autreyho získali dvojciferné vedení 23:35. Kolín se pak vzepjal a snížil na 31:35, ale kapitán Ježek odmítl další nápor dvěma body, k němu se přidal Šiška, Pomikálek a Feštr trefili trojky a minutu před poločasem to bylo zpátky na dvojciferném rozdílu 32:45, který soupeř díky bodům Číže snížil na 36:47.

Druhá půle začala náporem děčínských hráčů, kteří v rychlém sledu přidali šest bodů, především ale zlepšili obranu a nedovolili soupeři dlouho skórovat ze hry. Domácí zaznamenali během pěti minut jen jeden bod, naopak Válečníci zásluhou Grunta a Skaličky navýšili své vedení na 21 bodů – 37:58. Teprve za tohoto stavu Kolín skóroval ze hry, trochu se srovnal s nepříjemným vývojem a snížil na 50:64. Jenže tečku za touto čtvrtinou udělala trojka Pomikálka – 50:67. V poslední periodě skóroval jako první domácí Koláč za tři body, ale Šiška na druhé straně odpověděl tříbodovou akcí, kterou pak potvrdily dva body Autreyho. Válečníci následně na několik minut opět nedovolili soupeři skórovat, naopak Pomikálek pěti body a Žikla trojkou posunuli náskok na 55:80. Pak se spustila bodová přestřelka, v níž Děčínští vždy odpověděli na trefy domácích a čtyři minuty před koncem tak platil stav 62:87. V samotném závěru, kdy trenér Tomáš Grepl dal více prostoru mladým hráčům, Kolínští manko trochu snížili, přesto si Válečníci odvážejí jasnou výhru 75:91.
Děčín byl lepší v dvojkové i trojkové střelbě, v šestkách měl úspěšnost 92%! Měl také více doskoků i asistencí a jeho lavička nastřílela 38 bodů oproti 16 bodům domácí lavičky.

Lídrem Válečníků byl tentokrát Ondřej Šiška s 16 body, 7 asistencemi a 4 získanými fauly. Dařilo se rovněž Pavlu Gruntovi, který proměnil všech sedm střel za dva body, k tomu přidal dva doskoky a dvě asistence. Na dvojciferné hodnoty bodů dosáhli ještě Autrey, Pomikálek a Carlson. Bodově se nakonec prosadili všichni hráči Děčína kromě Lukáše Bobka, který ale odehrál krásných 11 minut.

Na straně domácích ukázali dobrou mušku Richardson (22 bodů) a Igrutinovič (14), ale řadu bodů zaznamenali už za rozhodnutého stavu.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Jsme rádi, že se nám podařilo vyhrát první venkovní utkání nové sezóny. Věděli jsme naprosto přesně, že Kolín bude dříve nebo později hodně nepříjemný, zvláště jako domácí tým. A tak jsem rád, že máme toto utkání za sebou. K utkání bych řekl, že nejsme spokojeni se svojí obranou, protože děláme hloupé chyby v základních činnostech, a to bychom dělat neměli. Co se týká útoku, devadesát jedna bodů je výborných, ale my se chceme odrážet od lepší obrany. Tam to celé začíná a končí. Náš útok si mezi sebe rozprostřel body, a to bylo velmi dobře, možná jsme si to půjčovali chvílemi až moc. Nicméně nás v sobotu čeká další těžký soupeř Opava, a tak jsme rádi za vítězství.““

Pavel Beneš, trenér BC GEOSAN Kolín: „Gratuluji ke zcela zaslouženému vítězství. Byli lepší po celé utkání, mimo prvních pěti minut, kdy jsme plnili, co jsme měli. Snažili jsme se vytlačit hru mimo vymezené území, což se nám nedařilo. Děčín dal čtyřicet čtyři bodů z vymezeného území s úspěšností sedmasedmdesát procent, a to je v podstatě smrt pro každou obranu. Cíl utkání se nám nepodařilo splnit, bylo to o individuálních chybách. Ve chvílích, kdy naši hráči, kteří jsou nositelé výsledku nezahrají, což se netýká Davida Machače a Adama Číže, tak nemůžeme být vůbec konkurence schopní. Jsme opravdu nespokojen, protože jsme se na toto utkání opravdu dobře připravovali, byli jsme namotivovaní, ale propadli jsme ve všech činnostech. A i to, že trenér hostí říkal, že jsme si balón půjčovali až moc je vidět na asistencích. My na domácí palubovce jsme měli pouhých deset asistencí, proti dvaceti jedné asistenci hovoří o všem. Bohužel, na útočné polovině nedáme míč z ruky, ale to je mezi hráči. To si musíme sami v týmu probrat. Nás čeká v sobotu Nymburk, tak uvidíme, jak nám to půjde.“

Hráči po utkání
Pavel Grunt, pivot BK ARMEX Děčín: „Vše už bylo řečeno přede mnou. V útoku jsme si dokázali půjčit dobře míč. Základem je ale obrana, kde jsme udělali spoustu chyb, špatně jsme řešili jednoduché pick-and-rolly. Musíme se v této činnosti zlepšit.“
Lukáš Brožek, křídlo BC GEOSAN Kolín: „Nedrželi jsme se pokynů trenéra. Do zápasu jsme sice vstoupili dobře, s agresivitou, ale nedokázali jsme to udržet po celý zápas. V příštích zápasech toto musíme vydržet po celých čtyřicet minut.“

Základní sestavy
Kolín: Číž, Igrutinovič, Richardson, Machač, Vukosavljevič
Děčín: Šiška, Ježek, Carlson, Pomikálek, Grunt

BC GEOSAN Kolín – BK ARMEX Děčín 75:91
Body Kolína: Richardson 22 (4x 3), Igrutinovič 14, Číž 10 (1), Machač 9, Kolář 8 (1x 3, 7 doskoků), Brožek 6, Vukosavljevič 4, Granič 2, Merta 0, Kačer 0, Vacek 0.
Body Děčína: Šiška 16 (1x 3, 7 asistencí, 4 získané fauly), Grunt 14, Autrey 12 (9 doskoků, 5 asistencí), Pomikálek 11 (3x 3, 7 doskoků), Carlson 10 (2x 3), Žikla 9 (1), Feštr 7 (1), Kroutil 4, Landa 3, Skalička 3, Ježek 2, Bobek 0.
Střelba za 2 body 19/42:26/41, za 3 body 6/18:9/23, TH 19/27:12/13. Doskoky 30:39 (útočné 10:9), asistence 12:21, ztráty 10:12, fauly 19:22.

Diváků: 511

Nejlepší hráč: Pavel Grunt

Čtvrtiny: 18:22, 18:25, 14:20, 25:24