Kriticky ohroženým klokánkům králíkovitým se v děčínské zoologické zahradě daří. Po necelém roce od zahájení chovu odměnil pár chovatele prvním přírůstkem. Dle odhadů ošetřovatelů přišlo mládě na svět již v průběhu července. „Mláďata klokánků králíkovitých se rodí poměrně nevyvinutá, stejně jako všichni ostatní vačnatci, první týdny tráví pevně přisátá ke struku v matčině vaku a teprve poté se začínají rozhlížet po okolí. Zkoumat okolní svět začíná už i naše mládě. Chovatelé jej viděli i mimo vak matky,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Klokánčí samice jsou březí cca 21 dní a rodí jedno mládě. Pokud pár harmonizuje, může během roku vyvést mladé až třikrát. Mládě zůstává ve vaku 98 dnů a pohlavně dospívá již ve 170 dnech života.

Chovný pár sestavila zoo teprve vloni, samec přicestoval ze Zoo Hluboká, samice pak z lotyšské Zoo Riga. „Jak už název napovídá, jde o drobné zvíře, které neváží více než 1,6 kg. Délka těla se pohybuje mezi 30 až 38 centimetry,“ vysvětlila mluvčí. Klokánek králíkovitý je samotářským druhem a striktně nočním živočichem, dny tráví v hnízdě z trávy a kůry. Zajímavostí je, že má tzv. chápavý ocas. Na rozdíl od klokanů, kteří používají svůj ocas k udržení rovnováhy, může klokánek pomocí ocasu sbírat ze země různé předměty, což mu pomáhá například při stavbě hnízda. Kdysi se tento druh hojně vyskytoval na suchých rovinách a pahorcích v celé Jižní Austrálii. Dnes se vyskytuje pouze v několika lesnatých oblastech na jihozápadě kontinentu. Může za to především rozvoj zemědělství, který ho připravil o příhodná stanoviště. V rámci záchranného programu byl vysazen na několika ostrovech při jižním pobřeží Austrálie. Potravu klokánků králíkovitých tvoří rostliny – tráva, kořínky, semena a ve velké míře také houby. Dožívají se přibližně 6 let, v lidské péči až 10.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..