Děčínská zoologická zahrada zaznamenala další významný odchov. Potomka přivedli na svět kriticky ohrožení primáti – makakové chocholatí, jejichž chovu se zoo věnuje již 24 let. V rámci českých zoologických zahrad je Zoo Děčín jediná, která je chová, a v rámci celé střední Evropy se dokonce může pochlubit jednou z největších chovných skupin vůbec. „Naše tlupa čítá aktuálně sedm členů. Její nejmladší člen přišel na svět 17. srpna, porodila ho samice Buffy a je jejím 5. mládětem, otcem je samec Hitam. První dny po porodu nosila samice mládě pevně přitisknuté k tělu a dlouho tak nechtěla světu ukázat, jestli porodila samce nebo samičku. Zhruba ve třech týdnech věku mláděte, ho už ale začala postupně na malou chvilku odkládat a ošetřovatelé tak už pár dní vědí, že jde o samečka,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Zoo Děčín úspěšně odchovala již 12 mláďat tohoto druhu.

Makakové chocholatí jsou endemity ostrova Sulawesi, to znamená, že jinde na světě je ve volné přírodě nenajdete. Typickým znakem je černá srst a chocholka na hlavě, která jim vynesla jméno. Dalším dobře viditelným znakem jsou zřetelné sedací mozoly, jež mají růžové zbarvení a díky nimž samice signalizují svolnost k páření. Gravidita makačích samic trvá 5,5 měsíce a rodí se jedno mládě. To dosahuje pohlavní dospělosti cca okolo 4. – 5. roku.

Makakové chocholatí žijí v primárních deštných pralesích, především v nižších nadmořských výškách. Živí se tak jako většina primátů rostlinnou i živočišnou potravou. V jídelníčku převažují velmi výrazně plody pralesních dřevin, které doplňují květy a listy. Potřebu bílkovin řeší pojídáním drobných členovců, larev a v menší míře i ptačích vajec i mláďat. Potravu shánějí jak na zemi, tak v korunách stromů. Patří mezi kriticky ohrožené, a tudíž chráněné živočichy, kterým hrozí v horizontu 25 let vyhynutí. „Pomineme-li přirozené nepřátele, kterými jsou krajty, vše ostatní si na svůj vrub zase zapsal člověk. Místní obyvatelé loví makaky jako oblíbenou kořist s chutným masem a pro kožešinu. Osudné je pro tato zvířata i vypalování a kácení deštného pralesa,“ poznamenala mluvčí.
Makakové chocholatí se dožívají kolem 25 let.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.

This slideshow requires JavaScript.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..