Opět po roce se ošetřovatelé z děčínské zoologické zahrady radují z přírůstku u jeřábů panenských. Letos je pár potěšil dokonce dvěma mláďaty, která přivedl na svět na konci měsíce května. Rodičovské povinnosti s sebou nesou velmi pečlivé hájení hnízdního teritoria. „Náš pár jeřábů panenských rozhodně nebere rodičovství na lehkou váhu. V období hnízdění, ale i po vylíhnutí mláďat odhání od expozice každého vetřelce, který přijde k plotu blíže, než je zdrávo. Rádi bychom proto poprosili návštěvníky, aby se v blízkosti jejich expozice chovali co nejtišeji,“ požádala mluvčí zoo Alena Houšková. Jeřábi jsou známí tím, že uzavírají páry na celý život a období jejich námluv provází typický námluvní tanec. Zvířata při něm pohybují krkem, mávají křídly, hlasitě troubí a vyhazují do vzduchu větvičky. „Samice snáší obvykle 2 vejce, na kterých sedí oba rodiče po dobu 27 – 29 dní,“ doplnila mluvčí.

Jeřáb panenský je nejmenším žijícím druhem jeřába. Délka jeho těla je cca 90 cm, rozpětí křídel 150 – 170 cm a váha mezi 2 až 3 kilogramy. Vzhledem se podobá čápovi, má však kratší zobák. Ve volné přírodě žije ve stepích, polopouštích a pouštích střední Asie. Jde o tažného ptáka, který zimuje v Africe v Indii. V přírodě je tento druh jeřába běžný, jeho stavy se odhadují na více než 200 000 jedinců. Zoo Děčín chová jeřáby panenské druhým rokem.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.