Kapybarám vodním se v děčínské zoo daří. Důkazem toho jsou další mláďata, která se tu před pár dny narodila. Radost ošetřovatelů je rovnou trojnásobná, protože na svět přišla trojčata! „Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará a na jejich bezpečnost dohlížejí i ostatní členové stádečka. Naše zoo se věnuje chovu kapybar vodních už šestadvacet let. Za tu dobu se zde narodilo celkem jedenáct mláďat. Poslední trojčata se tu narodila v roce 2000, na další jsme tedy čekali 19 let,“ uvedla mluvčí děčínské zoo Alena Houšková. Březost kapybařích samic trvá pět až pět a půl měsíce a k páření dochází ve vodě. Většinou se rodí 2 až 8 mláďat, jejichž hmotnost se pohybuje okolo 1,5 kg. „Mláďata jsou po porodu dokonale vyvinutá a hned následující den už dokážou přijímat pevnou stravu. Matkou jsou ale i přesto ještě dva měsíce kojena,“ doplnila mluvčí.

Kapybara vodní patří mezi zvířecí rekordmany. Je totiž největším žijícím hlodavcem na světě. Je to zvíře, které najdete vždy blízko u vody. Je výborným plavcem a dovede se i potápět. Pro pohyb ve vodě je dokonale uzpůsobena, mezi prsty mají plovací blánu. Vodní prostředí vyhledávají kapybary ale nejen jako oblast s bohatým travním porostem (název „kapybara“ má původ v nářečí indiánského kmene Guarani a znamená „pán trávy“), ale i z termoregulačních důvodů, neboť na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Tato „přerostlá morčata“, jak jim lidé často říkají, pocházejí z tropických krajů Jižní Ameriky východně od And. Mohou dorůstat do hmotnosti až 80 kilogramů, délka těla se pohybuje v rozmezí od 1 do 1,3 metru a kohoutková výška na hranici 50 centimetrů.

Kapybary vodní najdete i v dalších členských zoo Unie českých a slovenských zoologických zahrad UCSZOO: Zoo Brno, Zoo Jihlava, Zoo Plzeň, Zoo Zlín a Zoo Košice.

This slideshow requires JavaScript.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..