Rubriky
Sport Zprávy

Nymburk jasně ovládl první finálový duel, napraví si dnes Válečníci reputaci?

Nadějný první poločas, kolaps ve druhém. Válečníci v prvním finále Kooperativa NBL padli na palubovce českého basketbalového giganta o čtyřicet bodů, když domácí ve druhé půli přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a dokráčeli si pro pohodové vítězství.

Děčínští nastoupili již s uzdraveným pivotem Pavlem Gruntem, ale pro změnu jim chyběl bojovník Robert Landa a také další hráči nebyli zcela zdravotně v pořádku. Přesto neodehráli špatnou první čtvrtku, i když domácí měli impozantní nástup a během tří minut vedli 14:4. Pak si vzal kouč Grepl oddechový čas, Autrey zaznamenal koš s faulem, Šiška přidal dva body a po trojkách Carlsona a Feštra a koši Grunta se vedení překlopilo na stranu našich – 14:17. Nymburk se v této fázi nedokázal střelecky prosadit, což ukončila až trojka Pumprly, jenže Válečníci byli při chuti a další trefy Šišky a Autreyho navýšily jejich náskok na 17:22. Soupeř pak sice vyrovnal na 22:22, ale Ježek v posledních vteřinách upravil na 22:24.

Druhou čtvrtku pak zahájil košem Kroutil, po faulu při trojkové střele dokázal Feštr proměnit všechny šestky a Děčín vedl 26:31. A následovaly další dobré okamžiky, kdy Pomikálek a Kroutil trefili trojky, díky čemuž vedení našich narostlo na 30:37. Po druhé trojce Pomikálka to bylo ještě 34:40, ale Nymburk začal hrát více fyzicky pod košem Válečníků, sbíral útočné doskoky, chodil si pro fauly a díky šestkám v závěru vyhrál první poločas 45:42.

Tak hubený náskok se zřejmě Nymburským nelíbil, protože hned v úvodu druhé půle předvedli raketový nástup a během dvou minut šňůrou 9:0 získali dvojciferné vedení 54:42. Naši se ale nechtěli vzdát, a v polovině této periody Ježek snížil na 58:49. Jenže domácím už narostlo sebevědomí a kontrovali trojkami Hrubana a Lawrence. Navíc Děčínu se přestalo dařit střelecky a náskok mistra začal rychle narůstat. Carlson s Feštrem sice manko snížili dalšími trojkami, ale soupeř vždy rychle odpověděl, k tomu se tým Válečníků potýkal s množstvím osobních chyb, lavička Děčína dostala dokonce dvakrát napomenutí, a po třech čtvrtinách bylo vlastně rozhodnuto – 81:56.

V závěrečné desetiminutovce už nebylo oč hrát, Nymburk jasně dominoval a nakonec zvítězil 105:65.
První poločas Válečníci odehráli dobře, ale měli problémy s fauly i útočným doskokem domácích. Ti získali celkově pod děčínským košem neuvěřitelných 27 míčů (!), a z druhých šancí dali 28 bodů. Celkově pak Nymburk vyhrál na doskoku 50:25. Další veliký rozdíl byl v trestných hodech, kde domácí házeli 41 šestek oproti 12 Děčína. Naši prohráli také v míčových ztrátách, nedokázali zastavit rychlé protiútoky domácích a zaostali rovněž v dvojkové střelbě.

Lídrem domácích byl Hruban s 23 body, Bohačík zaznamenal double-double za 16 bodů a 12 doskoků, Peterka a Wright přidali po 12 bodech. Na straně Děčína byl jediným dvojciferným střelcem Pomikálek s 12 body, který ale nedohrál pro 5 faulů, stejně jako Ježek a Krakovič. A utkání skončilo předčasně také pro Šišku, který inkasoval dvě technické chyby.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: “V prvé řadě gratulace do Nymburka k prvnímu bodu v této sérii. My jsme utkání začali velice dobře, dokázali jsme se trefit zvenku. Drželi jsme se celý poločas a bylo to jakž takž vyrovnané. Za to jsme rádi, protože v naší zdravotní situaci, a po vytížení v náročných sériích, není jednoduché zastavovat tak kvalitní tým, jako je Nymburk. V začátku druhého poločasu nám to uteklo. Tam se ukázala kvalita Nymburka. Odskočili nám, uklidnili se a začali hrát svůj tempo basket. My jsme neměli šanci a utkání se dohrávalo. Musíme se co nejlépe připravit na druhý zápas v Děčíně.”

Oren Amiel, trenér ČEZ Basketball Nymburk: “Očekávali jsme takový zápas. Musím říct, že Děčín hraje v posledních dvou měsících velmi dobře. Za to bych je chtěl ocenit. Taky jsme ale věděli, že hrají hodně fyzický basketbal, a tak bránili v prvním poločase. Pochopil jsem, jaký mají pro tento zápas plán. Museli jsme na to zareagovat ve druhém poločase. Jsem rád, že jsme si tak fyzický zápas mohli zahrát. Jsem rád za druhý poločas. Bude to ještě boj.”

Hráči po utkání
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: “Gratulace Nymburku. Když pominu první tři minuty, tak první poločas byl přesně to, co jsme chtěli hrát. I když nevím, jestli nám došly síly, ale hořeli jsme na doskoku. Nechávat Nymburk vystřelit čtyři střely v jednom útoku, to už je pak jistota, že to dají. Na to se musíme připravit. Fyzická hra je sice hezká, ale když přes nás doskočí tolik míčů, nedá se s tím hrát. Druhý poločas se opravdu jen dohrával.”

Jaromír Bohačík, křídlo ČEZ Basketball Nymburk: „Jsme spokojeni s druhým poločasem. Jsme velice rádi, že je to 1:0 na zápasy, a teď musíme k tomu v Děčíně přistoupit stejně, ne-li ještě lépe.“

Základní sestavy
Nymburk: Lawrence, Bohačík, Hruban, Myers, Benda
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Pomikálek, Krakovič

ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 106:65 
Body Nymburku: Hruban 23 (4x 3, TH 5/5), Bohačík 1x 3, 12 doskoků, 6 získaných faulů), Peterka 12, Wright 12, Pumprla 9 (1x 3, 7 získaných faulů), Myers 9, Lawrence 7 (1x 3, 7 asistencí), Benda 6, Davis 6, Vyoral 4, Šafarčík 1.
Body Děčína: Pomikálek 12 (2x 3), Feštr 9 (2), Carlson 8 (2), Kroutil 8 (2), Autrey 8 (1), Ježek 7, Krakovič 4, Šiška 4 (4 asistence), Žikla 3, Grunt 2.
Střelba za 2 body 28/46:15/31, za 3 body 7/25:9/25, TH 28/41:8/12. Doskoky 50:25 (útočné 27:11), asistence 21:11, ztráty 11:25, fauly 14:33.

Diváků: 1 020

Čtvrtiny: 22:24, 23:18, 36:14, 24:9

Preview před 2. zápasem finále play-off, ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín

Finále Kooperativa NBL je tady a Válečníci jsou opět u toho, když ve čtvrtfinále vyřadili v sedmizápasové bitvě Opavu a v semifinále oplatili svitavským Turům výsledkem 4:2 na zápasy loňské vyřazení ve čtvrtfinále. Děčín se tak dostal do boje o zlato počtvrté za posledních pět let a potvrzuje své kvality. Nyní ho ale čeká soupeř nejtěžší, patnáctinásobný mistr ČR, aktuální vítěz Českého poháru a evropskými poháry zocelený Nymburk.
Ten si v letošní sezóně počíná opět velmi suverénně, když neprohrál ještě ani jedno utkání na tuzemských palubovkách. Jeho cesta v play-off byla velmi rychlá, i když se také zapotil. Ve čtvrtfinále mu nečekaně srdnatě vzdoroval oslabený USK Praha, v semifinále si musel poradit s Olomouckem a jeho útočným potenciálem. Ve druhém duelu semifinále ale Nymburští málem dovolili hostům senzaci, když po základní hrací době platil výsledek 73:73 a muselo se prodlužovat. Nakonec však vyhráli 88:78. Ani třetí semifinále nebylo pro úřadující šampióny snadné, protože Olomoucko doma ještě po třetí čtvrtině vedlo 64:60, ale nakonec padlo 76:85.

A to je jedna z největších zbraní Nymburku – obrovská sebedůvěra ve vlastní schopnosti a nepodléhání tlaku. K tomu pak musíme připočítat veliký talent všech jeho hráčů, vyrovnaný kádr a rázem je tu tým, jehož porazit je takřka nemožné. A důkaz? V minulých čtyřech sezónách ztratil vždy jen jedno utkání!

Válečníci se letos utkali s Nymburkem před finálovými zápasy již čtyřikrát a vždy jej potrápili, i když nakonec slavil soupeř. Doma vedli v poločase 44:43, v Nymburku pak nastříleli 12 trojek, ale domácí je neskutečnou úspěšností střelby 65% porazili 106:88. Ve skupině A1 vedli naši po třetí čtvrtce 70:67, žel poslední pasáž prohráli 4:27. V prvním finále vedl Nymburk v poločase pouze 45:43, ale ve druhém půli už dominoval.
V týmu Nymburku nevyčnívá žádný jednotlivec a nebezpeční jsou všichni hráči. Přesto je pořadí střelců, kterému vládne Jaromír Bohačík (13,2 bodu na zápas), druhý je Vojtěch Hruban (12,3) a třetí je Bracey Wright (10,7).

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta