Rubriky
Sport Zprávy

Válečnická série výher pokračuje, porazili i třetí Olomoucko

Válečníci si po zisku skalpu druhých Svitav vyšlápli na domácí palubovce i na třetí Olomoucko a natáhli svoji vítěznou šňůru na pět zápasů v řadě. Díky tomu a prohře Pardubic s Nymburkem se tabulka velmi vyrovnala a celky na 3. – 5. místě dělí pouze skóre.

Hráči Děčína začali utkání s pořádnou dávkou energie, byť v první čtvrtce bez podpory bubeníků, úvodní dvě střely sice netrefili, ale pak Pomikálek po útočném doskoku otevřel skóre. Další dva body přidal Carlson, jenž si dvakrát doskočil pod košem soupeře a zvýšil na 4:0. Olomoucko hrající bez svého lídra Lukáše Palyzy vzápětí snížilo, ale na druhé straně ihned kontroval Carlson trojkou – 7:2. Soupeř pak sice vyrovnal, ovšem další trojky Carlsona a Feštra znamenaly vedení 13:9. Proti tomu byl ale Douglas, který se začal rozehrávat k famóznímu výkonu a jeho pět bodů otočilo na 13:14, pak přidal další čtyři a vedlo Olomoucko 16:18. Tečku za první čtvrtkou pak udělala jedna šestka Grunta – 17:18. Ve druhé desetiminutovce se už k podpoře svého týmu přidali i děčínští bubeníci a zápas vklouzl do tradiční děčínské bouřlivé atmosféry. Diváci nejprve viděli koš Douglase, jenž ale vzápětí fauloval Pomikálka a jeho koš s faulem znamenal vyrovnání na 20:20. V dalších minutách se střelecky prosadili na straně Válečníků i Krakovič a Šiška a Děčín vedl 27:22. Po třech bodech Kroutila a koši Autreyho to bylo již 32:24 a osmibodový náskok platil ještě necelé dvě minuty před poločasem, kdy Landa upravil na 41:33. Koncovka první dějství však patřila Douglasovi a jeho šesti bodům v řadě – 41:39.

Druhý poločas odstartovaly dva body Autreyho, poté přišly oboustranné nepřesnosti i útočné doskoky Děčínských, po nich Autrey zvýšil na 45:40. Hosté se ale neustále, a to především díky Douglasovi, drželi na dostřel, dvě minuty před přestávkou dokonce Váňa otočil na 53:54, po trojce Dunanse to bylo dokonce 53:57. Střelecký půst Válečníků naštěstí uťaly šestky Landy a Šišky, který v posledních vteřinách této části snížil na 57:59.

Poslední čtvrtinu zahájil nenápadný kanonýr Děčína, Carlson, a trojkou strhl vedení zpět na stranu Válečníků. Poté přišly dobré okamžiky hostujícího Dunanse, jenž sedmi body v řadě držel prapor svého týmu a Olomoucko tak vedlo po čtyřech minutách 65:68. Pak Carlson proměnil jeden trestný hod a v polovině této periody přišel klíčový okamžik, kdy Norwa nesportovně fauloval Feštra, ten z šestek vyrovnal a vzápětí trojkou poslal naše do vedení 71:68. A ti už ho nepustili. Olomoucko sice dvakrát snížilo na jeden bod, ovšem Šiška s Carlsonem vždy odpověděli a drželi těsný náskok. Poslední útok hostí přinesl nepřesnou trojku Váni, Carlson doskočil míč a Válečníci vyhráli 79:76.

Hráči Děčína opět předvedli týmový výkon plný energie, ve kterém se sice tolik nedařilo Autreymu a Pomikálkovi, kteří táhli tým v minulých dvou zápasech, ale vystoupili jiní. Double-double získal hráč utkání Carlson, který nasázel soupeři 22 bodů, doskočil 11 míčů a k tomu přidal 3 získané míče i fauly a jeden blok. Další kvalitní duel odehrál Šiška, autor 19 bodů, dvojciferným střelcem byl také druhý rozehrávač Feštr. Pochvalu za bojovnost ale zaslouží všichni.

Na straně Olomoucka zářil Douglas, jenž proměnil 15 z 19 dvojkových střel, přidal jednu trojku, čtyři šestky, 8 doskoků, 4 asistence a 6 získaných faulů. Sám ale na vše nestačil. Dalšími dvojcifernými střelci byli Mikulič a Dunans.

Naši se opět mohli opřít o kvalitní doskok, kde v útoku získali 17 míčů, což vlastně rozhodlo, protože z druhých šancí dali 14 bodů. Soupeř naopak zlobil z rychlých protiútoků, z nichž zaznamenal 24 oproti 5 děčínským bodům. Střelecky se dařilo oběma celkům za dva body, v trojkách byli o trochu lepší naši.

Trenéři po utkání
Predrag Benáček, trenér BK Olomoucko: „Gratuluji Děčínu, gratuluji Tomášovi k vítězství. Děčín vyhrál zaslouženě, dnes bojoval víc než my, měl sedmnáct útočných doskoků. Dali jsme jim druhý, třetí pokus a v posledních dvou minutách to rozhodlo. My jsme závěr bohužel neodehráli podle našich představ, neudělali jsme nejchytřejší řešení.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Díky za gratulaci, pro mě je obrovská čest koučovat proti Predragovi. Ještě když jsem byl dorostenec, tak mě trénoval, pak mě vedl i v Nymburku. Co se týče zápasu, hráči to odbojovali neskutečně. Sedmnáct útočných doskoků je neskutečné číslo. Myslím, že hráči si výhru zasloužili, protože chtěli trošičku víc. Někteří hráči chyběli, někteří hráli se sebezapřením. Samozřejmě víme, že kvalita Olomoucka je vyšší, když jsou kompletní. Výhry si moc vážíme.“

Hráči po utkání
Marek Sehnal, křídlo BK Olomoucko: „Pro nás to je těžká porážka, obzvlášť když se prohraje v poslední čtvrtině. Odehráli jsme kvalitní utkání, ale rozhodující byly doskoky, především ty pod naším košem. Vezmeme si ponaučení, na takovém výjezdu se musíme lépe připravit před zápasem. Nedali jsme několik, šest, sedm jasných pozic, které nám pak chyběly.“

Klinton Carlson, křídlo BK ARMEX Děčín: „Bylo to těžké, bojovné utkání. Potkaly se dva dobré týmy. Hosté hráli dobře, obzvlášť Douglas, kterého bylo těžké zastavit. A ostatní jeho spoluhráči také. Je skvělé, že jsme předvedli kvalitní výkon, bojovali jsme, ukázali jsme soudržnost a budeme pokračovat v práci.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Pomikálek, Carlson
Olomoucko: Pelko, Váňa, Sehnal, Douglas, Mikulič

BK ARMEX Děčín – BK Olomoucko 79:76  

Body Děčína: Carlson 22 (4x 3, 11 doskoků), Šiška 19 (2x 3), Feštr 11 (3), Landa 8, Autrey 6 (4 asistence), Pomikálek 5 (6 doskoků), Kroutil 3, Ježek 2, Krakovič 2, Grunt 1, Žikla 0.

Body Olomoucka: Douglas 37 (1x 3, 8 doskoků, 4 asistence), Dunans 10 (2x 3), Mikulič 10, Dedek 9 (1), Pelko 6, Váňa 2, Norwa 2, Goga 0, Sehnal 0.

Střelba za 2 body 20/38:26/43, za 3 body 9/33:4/18, TH 12/19:12/14. Doskoky 43:34 (útočné 17:7), asistence 14:15, ztráty 12:11, fauly 19:18.

Nejlepší hráč: Klinton Carlson

Diváků: 800

Čtvrtiny: 17:18, 24:21, 16:20, 22:17

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta