Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci tři čtvrtiny trápili mistrovský Nymburk

Při současném rozpoložení Válečníků asi jen málokdo čekal, že by mohli překvapit suverénní Nymburk. A konečný výsledek tomu zdánlivě dává za pravdu. Jenže při bližším pohledu nabídlo utkání parádní basketbal a tuhou bitvu, v níž Nymburk musel tvrdě bojovat a jeho výhra se zrodila až v závěrečné čtvrtině.

První body dal po vyhraném rozskoku Hruban, po trojce Bendy to bylo 0:5 a hlediště vyhlíželo první děčínský koš. Ten zařídil Landa, pak přišla trojka Carlsona, Autrey se rovněž trefil za tři a když Grunt přidal dva body, bylo to 10:6. Válečníci byli plni energie, dobře bránili a také se jim dařilo v útoku, kde řádil především Autrey, jenž zaznamenal sedm bodů v řadě a poslal svůj tým do vedení 17:11. Po druhé trojce Carlsona a koši Krakoviče vedli domácí 22:13, po slepených trojkách Autreyho a Grunta se rozdíl ve skóre vyšplhal po necelých šesti minutách na 15 bodů – 28:13! Zkušený soupeř ale do konce čtvrtiny snížil na 31:23, když poslední body zaznamenal Wright dlouhou trojkou. V úvodu druhé čtvrtky se Nymburským povedlo manko rychle umazat, po trojce Šišky sice Válečníci vedli ještě 34:30, ale trefy Bohačíka a Kříže otočily na 34:37. Hosté v této fázi vsadili na zónovou obranu, která nesla své ovoce, protože Děčínu to nepadalo za tři body. Pak ale Krakovič zaznamenal dva body, již tak tuhá bitva se ještě více přiostřila a emoce plály na obou stranách. Nejprve dostal technickou chybu kouč hostí, poté inkasoval technické napomenutí i Pomikálek. Nymburk po malých krůčcích zvyšoval své vedení na 36:41, na druhé straně ale přišla trojka Ježka, na jednu šestku Myerse odpověděl Pomikálek košem s faulem a bylo vyrovnáno 42:42. Naši dál srdnatě bojovali, byli také úspěšní v útoku, takže po trojce Carlsona a koši Feštra vedli 48:47. Poslední vteřiny první půle ovšem ovládl Myers a otočil na 48:51.

Během přestávky všichni čekali, s čím přijdou Válečníci do druhé půle, a ti ji začali skvěle. Autrey potrestal technickou chybu Kříže jednou šestkou, vzápětí dal Grunt koš s faulem a Děčín opět vedl – 52:51. Soupeř si vzal sice vedení zpět, jenže trojka Carlsona vyrovnala na 55:55 a Pomikálek pak strhl vedení zpět na stranu Válečníků. A když Carlson přidal svoji pátou trojku a Autrey po rychlém protiútoku zasmečoval, hala řičela nadšením a nymburský kouč si raději vzal oddechový čas – 62:55. Po něm pokračovala nádherná podívaná, v níž měl každý koš velikou cenu. Naši si pomohli trojkami Autreyho a Šišky, jenže hosté byli úspěšnější, a tak se rozdíl snížoval. Přesto před poslední částí vedli domácí 70:67. V závěrečné periodě se ale naplno ukázala kvalita Nymburských, kteří stupňovali svůj tlak a naopak Válečníkům začalo sil ubývat. Jako první se za domácí trefil v této desetiminutovce až po pěti minutách hry Ježek a snížil na 72:77. Ve zbytku duelu ale dominovali hosté, kteří nakonec vyhráli pro Válečníky až příliš krutým rozdílem 74:94.

Děčínští hráči předváděli po tři čtvrtiny velmi dobrý basketbal a nutili soupeře k maximální výkonu. V závěru se však ukázala síla hostů ve vyrovnaném kádru, který opět strhl výhru na svou stranu a získal 28 vítězství z 28 ligových duelů.

„Chtěli jsme dát do zápasu všechno, což se myslím povedlo. Bohužel, konečné skóre neodpovídá předvedené hře a myslím si, že jsme si zasloužili lepší výsledek. Všichni jsme do toho dali maximum, hráli jsme odvážně a sebevědomě. Nymburk však v poslední čtvrtině ukázal svoji kvalitu, především ve své fyzičnosti a také nám celou dobu dělali problém na doskoku,“ shrnul utkání děčínský rozehrávač Ondřej Šiška a pokračoval: „Samozřejmě, že nemůže být spokojeni s dnešním utkáním bezezbytku, ale myslím, že by to mohl být dobrý odrazový můstek do dalších zápasů. Dokázali jsme si, že nehrajeme špatně a dokážem tři čtvrtiny trápit tak silného soupeře, jakým Nymburk je. Každý z nás měl v průběhu skvělé momenty a doufám, že to přeneseme do pátečního zápasu v Pardubicích.“

Na straně Děčína byl nejlepší Autrey, který získal další double-double za 21 bodů (15 jich dal v první čtvrtině) a 10 doskoků. Dobře zahrál také Carlson, jenž trefil 5 trojek ze 7 pokusů. Svůj díl práce ale odvedli všichni a snad se blýská na lepší časy. Hosté měli čtyři dvojciferné střelce – Hrubana, Bohačíka, Bendu a Myerse, byli také lepší ve všech střeleckých statistikách a doskocích, Válečníci měli naopak více asistencí, zisků a méně ztrát.

Trenéři po utkání
Oren Amiel, trenér ČEZ Basketball Nymburk: „Jako vždy jsme sem jeli bojovat, jako vždy to bylo těžké utkání. Někdy je těžké udržet mé hráče soustředěné, a s vítězným duchem. Každý těžký zápas je pro nás ale dobrý a dělá nás to silnějšími. Dnes to byl opravdu veliký boj. X-faktorem utkání byl Petr Šafarčík, který odvedl dobrou práci. Byl to vyrovnaný zápas, jenž rozhodla až poslední čtvrtina.“

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Finální výsledek, vzhledem k tomu, jak jsme se prezentovali celé utkání, je trochu krutý. V pětatřicáté minutě, kdy jsme ztráceli jen pět bodů, byl zápas ještě vcelku otevřený. Pak nám ale jednoduše došly síly, protože Nymburk si dnes může dovolit to, že někteří hráči mohou nastoupit až na druhý poločas a nahradí své spoluhráče v tlaku, který naši hráči už jednoduše neudrželi. Nastoupili jsme s velikou energií, hráli jsme dobře a už dlouho jsem Nymburk, že by reagoval na vývoj zónovou obranou. Moji kluci bojovali a předvedli jeden z nejlepších výkonů proti skvělému týmu. Doufám, že jsme potěšili diváky a budeme pokračovat v podobných výkonech, které nás snad už konečně posunou k lepším výsledkům.“

Hráči po utkání
Martin Peterka, pivot ČEZ Basketball Nymburk: „Myslím si, že Děčín odehrál výborný první poločas, kdy nás přehrál a skvěle trefoval střely. My jsme naštěstí do poločasu vyrovnali a uklidnili se. Ve druhém poločase jsme zpevnili obranu, víc jsme si půjčovali balón a měli jsme více energie. Nakonec jsme to dotáhli na vítězství, které je pro Děčín ale hodně kruté.“

Lamb Autrey, křídlo BK ARMEX Děčín: „Jsem hrdý na své spoluhráče a celý tým. Pětatřicet minut jsme předváděli skvělý basketbal a bojovali. Soupeř samozřejmě hrál také dobře a navíc zvládl posledních pět minut. Nenechal nás snadno zakončovat, navíc nám nepadlo několik otevřených střel. Byl to ale skvělý zápas, každý kdo přišel na hřiště odevzdal maximum a musíme z dnešního duelu čerpat inspiraci pro další utkání.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Autrey, Carlson, Landa, Grunt
Nymburk: Vyoral, Pumprla, Hruban, Myers, Benda

BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 74:94
Body Děčína: Autrey 21 (3x 3, 10 doskoků, 4 asistence), Carlson 17 (5x 3, 6 doskoků), Šiška 8 (2x 3, 7 asistencí), Grunt 8 (1x 3), Pomikálek 5, Ježek 5 (1), Landa 4, Krakovič 4, Feštr 2, Kroutil 0, Žikla 0, Skalička 0.
Body Nymburku: Bohačík 19 (5x 3), Hruban 19 (3x 3, 7 doskoků), Benda 11 (2x 3, 7 doskoků), Myers 10, Peterka 9 (1x 3), Pumprla 8 (1), Wright 6 (1), Davis 4, Vyoral 3, Šafarčík 3 (1), Kříž 2.
Střelba za 2 body 15/35:19/37, za 3 body 12/37:14/31, TH 8/14:14/20. Doskoky 36:50 (útočné 14:16), asistence 18:17, ztráty 10:14, fauly 19:18.

Nejlepší hráč: Petr Šafarčík

Diváků: 750

Čtvrtiny: 31:25, 17:26, 22:16, 4:27

Zdroj: www.bkdecin.cz